2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Ticēsim labajam un darīsim kopā!

Ticēsim labajam un darīsim kopā!

Atskatoties uz aizejošo gadu, varu teikt, ka tas ir ražīgs. Esam izstrādājuši tehniskos projektus ielu apgaismojumiem – gan pilsētā, gan pagastu ciemu teritorijās, un šogad jau tika nomainīti gaismekļi vairākās pilsētas ielās – Raiņa bulvārī, Liepu ielā un Kooperatīva ielā. Arī SIA «Preiļu slimnīca» ir notikušas izmaiņas – ir mainījusies slimnīcas valde, un turpmāk tiek plānots izveidot stipendiju fondu, lai veicinātu jauniešu atgriešanos novadā.

Pozitīvi ir tas, ka jauniešu centram «Četri» kopā ar biedrību «PAKAC» ir jaunas telpas, un novada jaunajiem cilvēkiem ir laba vieta, kur interesanti pavadīt brīvo laiku. Atpakaļ savā vietā ir uzstādīts Preiļu Kraukļa simbols, ir uzvilkts Latvijas valsts karogs virs grāmatu nama «Latgale». Aizvadītā gada veikums ir arī pirmo reizi Preiļos notikušie kultūras pasākumi – Jāzepa Pīgožņa balvas pasniegšana ainavu glezniecībā, 1. starptautiskais Leļļu festivāls. Pašvaldība turpina līdzfinansēt biedrību projektus, iespēju robežās atbalsta uzņēmējus. Lai novadam piesaistītu papildu līdzekļus, Preiļu novada pašvaldība ir parakstījusi līgumu par sadarbību ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūru, šogad Preiļu novada dome ir iesaistījusies Latvijas nacionālo veselīgo pašvaldību tīklā, tiek domāts par jauniem pārrobežu sadarbības projektiem.

Nākošā gada prioritāte noteikti būs daudzdzīvokļu namu iekšpagalmu sakārtošana, un jau pavasarī sāksim darbus Celtnieku ielas mikrorajona iekšpagalmos.

Pateicoties Latgales programmai un Eiropas Savienības fondu darbības programmai SAM 5.6.2. «Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām», apvedceļa izbūvei Preiļu novads varētu piesaistīt aptuveni 6 miljonus eiro. Apvedceļš ir ieplānots ceļa Preiļi – Ančkini – Raunieši – Rožupe virzienā, tiks renovēts arī Rīgas ielas ceļa segums, izveidojot apļveida kustību, tiek plānots sakārtot arī Brīvības ielu virzienā uz Līču ciemata pusi.

Aptuveni 1,3 miljoni eiro finansējumu plānojam piesaistīt Veselības uzlabošanas un rekreācijas kompleksa izveidei Preiļos. Ēkā, kuru šogad pašvaldība iegādājās, ir paredzēts atjaunot peldbaseinu un uzbūvēt 90 cm dziļu baseinu bērniem, izveidot SPA zonu ar saunām, pirti, trenažieru zāli, lai cilvēkiem būtu iespēja uz vietas uzlabot savu veselību. Atjaunotajās telpās varēs rīkot sporta un bērnu vasaras nometnes, būs telpas arī fizioterapeitiem. Izmantojot Eiropas Savienības piedāvāto projekta finansējumu, novada dome veiks ēkas remontu un nodos telpas uzņēmējiem. Pašvaldībai vispirms ir jādomā par cilvēku veselību un labklājību, tāpēc cenšamies panākt, lai šis objekts būtu pieejams ikkatram. Mums ir jārada apstākļi, lai cilvēki nebrauktu prom no šejienes, lai mūsu novada iedzīvotājiem veselības uzlabošanas pakalpojumi būtu pieejami tepat uz vietas. Projekta atbalsta intensitāte ir 85 procenti, tā varētu būt vēl lielāka, ja tiks saņemts arī valsts atbalsts.

Jau noslēdzies iepirkums Preiļu pils atjaunošanas būvdarbu iesākšanai, un pirmajā būvdarbu kārtā ir plānots nomainīt jumtu, ielikt kāpnes, sakārtot sienas un pamatus. Atbilstoši pils parka tehniskajam projektam tiks sakārtota arī pils apkārtne. Jau šogad tika uzlabots triju parka celiņu segums, turpmākajos gados šis darbs katru gadu tiks turpināts.

Ticēsim sev un darīsim to, ko varam paveikt paši! Darīsim kopā, atbalstot viens otru un palīdzot! Lai nākamajā gadā nezūd apņēmība radīt brīnumus, piepildīt mazus un lielus sapņus, īstenot ambiciozus mērķus un saglabāt ticību, ka vispirms mēs katrs pats par sevi un tad visi kopā esam spējīgi radīt brīnumus, kas pārsteidz mūs pašus un citus. 

Gaišiem notikumiem bagātu, radošu un veiksmīgu 2016. gadu!

Maruta Plivda,
Preiļu novada domes priekšsēdētāja

Atstājiet komentāru