2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Preiļos aiztur kontrabandistu grupu, kas izmantoja pasta sūtījumus LSD marku transportēšanai

Preiļos aiztur kontrabandistu grupu, kas izmantoja pasta sūtījumus LSD marku transportēšanai

Preiļos aizturēta trīs personu grupa, kas, izmantojot pasta sūtījumus no Holandes uz Preiļiem, nodarbojās ar LSD marku kontrabandu uz Latviju, kā arī audzēja marihuānu mājas apstākļos,  informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Aizturot trīs personu grupu un veicot kratīšanas, tika izņemts vairāk par 600 gramiem marihuānas, LSD markas, marihuānas audzēšanai izmantojami rīki un ierīces.

Kā norāda VID, 2016.gada 14.janvārī VID Muitas pārvaldes darbinieki, veicot no Holandes saņemta pasta sūtījuma muitas pārbaudi, tajā konstatēja marku blokus - ar narkotiskām vielām piesūcinātu papīra materiālu, kas radīja aizdomas par iespējamu aizliegtu vielu klātbūtni. Markām tika veikts eksprestests, kas norādīja uz iespējamu narkotisko vielu saturu.

Saistībā ar konstatēto sūtījumu 2016.gada 19.janvārī VID Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.1 panta pirmo daļu - par narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai. Procesa ietvaros tika veikta ķīmiskā ekspertīze, lai noskaidrotu, kādas vielas satur kontroles laikā atrastās markas, un saņemts eksperta atzinums, ka tās satur LSD - vielu, kas ir iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru pirmajā sarakstā kā aizliegta psihotropā viela.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrota personu grupa Preiļos, kas nodarbojās ar LSD marku kontrabandu uz Latviju lielā apmērā, izmantojot pasta sūtījumus no Holandes uz Preiļiem.

Turpinot izmeklēšanu, tika veikti operatīvie pasākumi un procesuālās darbības, kuru rezultātā Preiļu novadā tika aizturētas trīs 1961., 1986. un 1991.gados dzimušas personas. Kratīšanas laikā tika konstatēts, ka aizdomās turētās personas nodarbojas arī ar marihuānas audzēšanu mājas apstākļos, kā rezultātā kādā dzīvoklī Preiļos tika izņemts vairāk par 600 gramiem marihuānas, LSD markas, marihuānas audzēšanai izmantojami rīki un ierīces.

Visām trim aizturētajām personām, kas atzītas par aizdomās turētām pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

VID atkārtoti informē, ka pēdējo mēnešu laikā ir palielinājies VID Muitas policijas pārvaldē uzsākto kriminālprocesu daudzums par narkotisko un psihotropo vielu pārvietošanu pāri robežai pasta sūtījumos. Tādēļ svarīgi ir apzināties, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri valsts robežai.

Narkotisko vielu kontrabanda ir sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem, tādēļ katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, ir jāapzinās, iespējams, neapdomātās rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus, vieglprātīgi paļaujoties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam.

Daļa no uzsāktajiem kriminālprocesiem liecina, ka atsevišķos gadījumos noziedzīgie grupējumi izmanto svešu personu datus un pasta adreses, lai saņemtu šos sūtījumus, tāpēc VID aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem sūtījumiem, īpaši gadījumos, kad pasūtījums nav veikts un sūtījums nav gaidīts.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru