2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

"Preiļu siera" apgrozījums pērn pieaug par 23,6; peļņa - 1,2 miljoni eiro

"Preiļu siera" apgrozījums pērn pieaug par 23,6; peļņa - 1,2 miljoni eiro

Piena pārstrādes uzņēmuma "Preiļu siers" apgrozījums pagājušajā gadā bija 62,6 miljoni eiro, savukārt peļņa - 1,23 miljoni eiro, aģentūrai BNS pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts. Pēc aģentūras BNS aprēķiniem, uzņēmuma apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2014.gadu, pieauga par 23,6%, bet peļņa samazinājās par 30,5%.

Šņepsts pastāstīja, ka uzņēmuma apgrozījuma pieaugums ir saistīts ar to, ka 2015.gadā palielinājās piena pārstrādes apmēri. "Mēs salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pārstrādājām par 60 tūkstošiem tonnu vairāk piena. Tas arī radīja apgrozījuma pieaugumu," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Viņš piebilda, ka pozitīvi vērtē "Preiļu siera" sadarbību ar zemniekiem, ko apliecina arī piena iepirkuma apmēra pieaugums.

"Preiļu siera" valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka arī šogad uzņēmuma piena pārstrādes apmēri turpina pieaugt, taču apgrozījumu negatīvi ietekmē situācija globālajā tirgū. "Cenas eksporta tirgos ir būtiski kritušās, un pēdējā mēneša laikā [strādājam] tikai uz intervenci. Redzēs, kā būs, gads vēl nav nodzīvots," sacīja Šņepsts, norādot, ka šā gada apgrozījumu ir pāragri prognozēt.

Viņš arī atgādināja, ka pērn "Preiļu siers" sāka realizēt produkciju Japānā, uz kurieni aizveda pāris produkcijas konteineru ar cieto sieru "Čedars". To, kā Japānā veiksies turpmāk, rādīs laiks. Iespējams, šogad tiks apgūti vēl kādi jauni tirgi. "Katru gadu jau kāds jauns tirgus nāk klāt. Tas nav tā, ka tu izdomāsi eksportēt uz kaut kādu valsti un sūtīsi turp produkciju. Viss jau ir atkarīgs no tās puses, vai tas produkts tur ir vajadzīgs. Arī piegāde, loģistika ir būtiska. Tam seko pārskaitījumu, naudas plūsma, jo ar atsevišķām valstīm, piemēram, Kazahstānu, Uzbekistānu vai Irānu ir ļoti lielas problēmas ar samaksu, jo viņiem visiem ir uzlikti limiti un tur ir problemātiska norēķina sistēma," klāstīja Šņepsts, piebilstot, ka "Preiļu siers" nepārdod produkciju ar pēcapmaksu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Preiļu siers" 2014.gadā strādāja ar 50,654 miljonu eiro apgrozījumu un 1,77 miljonu eiro peļņu.

"Preiļu siera" produkcija pārsvarā tiek eksportēta uz Vāciju, Nīderlandi, Poliju un vairākām Āzijas valstīm, kas uzņēmumam nodrošina lielākā siera eksportētāja statusu Latvijā.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru