2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļu novada ziņas

Preiļu novada ziņas

Lāčplēša dienā godina varoņus un atceras izcilo komponistu Jāni Ivanovu

11. novembris, Lāčplēša diena, šogad Preiļos bija piepildīta ar vairākiem patriotiskiem pasākumiem un noslēdzās ar izcilā komponista, novadnieka Jāņa Ivanova 110. gadskārtai veltītu mūzikas koncertu Preiļu Kultūras namā. Jāņa Ivanova 110. dzimšanas dienai veltīto koncertu “Manas dzimtenes pusē” atklāja Rīgas Latviešu biedrības Mūzikas komisijas priekšsēdētājs, muzikologs Arvīds Bomiks. Publika tika iepazīstināta ar Jāņa Ivanova daiļradi un interesantiem momentiem no komponista radošās darbības. Jāņa Ivanova mūziku atskaņoja Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris, diriģents Pēteris Plūme, Preiļu novada skolotāju koris “Latgale”, diriģents Edgars Znutiņš.

Preiļos tiek popularizēta laptas spēle

Ar aizrautīgu mini-laptas spēli Bērnu un jauniešu sporta skolā ”Cerība” Preiļos noslēdzies Vidusslatgales pārnovadu fonda projekts “Senā lapta - spēle visiem”. Projekta mērķi bija novadā atjaunot un popularizēt kādreiz bērnu vidū iecienīto slāvu tautas spēli laptu, kuras saknes meklējamas vēl pirms 1000 gadiem tālā senatnē. Latgalē laptu 17. gs. ienesa krievu vecticībnieki. Latvijā līdz šim bija maz informācijas par šo spēli, taču projekta autori cer uz to, ka šeit lapta atkal kļūs populāra un Preiļos kādreiz notiks pat starptautiska līmeņa sacensības šajā disciplīnā. Lapta nākotnē var kļūt par Preiļu novada atpazīstamības simbolu, kas vieno Latgales kultūras mantojumu ar pieprasījumu pēc jaunām aktīvā laika pavadīšanas iespējām. Projektā laikā sadarbībā ar Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju un SIA ”Vizuālā Laboratorija” izgatavota ceļojoša stendisztāde, kas līdz gada beigām būs apskatāma Preiļu 2. vidusskolas foajē un pēc tam ceļos uz citām novada skolām.

Preiliešu panākumi Līvenhofas skrējienā pa pilsētas ielām

18. novembrī arī Preiļu novada sportisti devās uz Līvāniem, lai citu domubiedru pulkā piedalītos Latvijas neatkarības gadadienai veltītajā skrējienā. Uz Preiļiem aizceļoja bagātīgs medaļu un balvu klāsts. Preiļu novada cienījamie veterāni Feoktists Pušņakovs un Pēteris Trubačs izcīnīja uzvaras savās vecuma grupās 4 km distancēs, Pēteris Trubačs trešais arī absolūtajā vērtējumā. Šajā pašā distancē uzvara arī Līgai Klibajai, kur uz goda pakāpiena otrā pakāpiena kāpa treniņu biedre Ilze Borbole. Ar absolūti otro labāko rezultātu šajā distancē finišēja Rainers Trubačs, palikdams tajā pašā vietā arī savā grupā, jo uzvarētājs no Paberžes (Lietuvā) izrādījās vienaudzis. Kārtīgi 400 m „nosprintoja” Franciska Liniņa, neatstājot cerības uz uzvaru nevienai konkurentei. Junioriem uz goda pjedestāla otrā pakāpiena 8 km distancē preilietis Raivis Pudulis, bet juniorei Santai Prikulei trešā vieta. Lielisks rezultāts arī 1500 m distances veicējiem Raivo Liniņam – 2. vieta un Valteram Pūdžam – 3. vieta.

Pasniegtas Goda zīmes, Atzinības raksti un Pateicības Preiļu novada iedzīvotājiem

Preiļu novadā Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 98. gadadienu svinēja gan pagastos, gan skolās ar dažādiem sarīkojumiem un koncertiem, savukārt svētku kulminācija bija Preiļos 17. un 18. novembrī. Ceturtdien, 17. novembrī, Preiļu Kultūras namā notika Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 98. gadadienai veltīts svinīgais sarīkojums, kura laikā notika tautas mākslas kolektīvu koncerts un tika godināti Preiļu novada Atzinības un Pateicības rakstu saņēmēji, kā arī pirmo reizi tiks pasniegtas Goda zīmes “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā”, ko saņēma Donats Botors-Livdāns– ilggadējais Preiļu 1. un Preiļu 2. vidusskolas direktors, Marcijanna Opule – Preiļu 1. vidusskolas direktore, ilggadēja pedagoģe, Jānis Teilāns – mūzikas skolotājs un Jūlija Akmane – ilggadēja Pelēču pamatskolas direktore.

Kultūras un izklaides pasākumi

25. novembrī plkst. 22.00 Preiļu jauniešu biedrības PAKAC telpās gaidāma akustiskā piektdiena, kad uz skatuves kāps pašmāju muzikante Sintija Vojevodska. Ieeja par ziedojumu 1,50 EUR apmērā!

25. novembrī plkst. 14.00 Preiļu kultūras namā izrāde bērniem TIKS UN TAKS

26. novembrī plkst. 16.00 Preiļu KN Preiļu novada kultūras centra vīru vokālā ansambļa 20. dzimšanas dienas koncerts. Ieeja - brīva

26. novembrī plkst. 14.30 Preiļu Galvenajā bibliotēkā “Krievu dzejas pēcpusdienā” viesosies dzejnieks, publicists, žurnālists Pjotrs Antropovs.

27. novembrī pulksten 11.00 Preiļu vecticībnieku  baznīcā notiks svinīgais Dievkalpojums, veltīts baznīcas atjaunošanas 20. gadadienai un Preiļu vecticībnieku draudzes 110. gadadienai.

Informāciju sagatavoja Ilona Vilcāne,

Preiļu novada mājas lapas satura redaktore

Atstājiet komentāru