2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļu novada ziņas

Preiļu novada ziņas

Preiļu novadā norisinājās pašvaldības vadības un speciālistu tikšanās ar iedzīvotājiem

No 5. decembra līdz 8. decembrim Preiļu novada pašvaldība organizēja vairākas tikšanās ar novada iedzīvotājiem gan pagastos, gan pilsētā, lai stāstītu par paveiktajiem darbiem šajā gadā, informētu par ieplānotajiem projektiem nākamajam gadam un uzklausītu iedzīvotāju priekšlikumus pašvaldības darba pilnveidošanai. Tikšanās reizēs piedalījās domes iestāžu vadītāji un darbinieki. Iedzīvotāji varēja saņemt atbildes uz jautājumiem no pašvaldības Attīstības daļas speciālistiem, Labklājības pārvaldes darbiniekiem un lauku attīstības konsultanta. Par drošības jautājumiem stāstīja Preiļu novada Pašvaldības policijas pārstāvis, par informatīvo saikni ar novada iedzīvotājiem runāja sabiedrisko attiecību speciālists.

Maģiskais 7” Preiļu 1. pamatskolā

Sadarbojoties divām Latvijas pamatskolām – Preiļu 1. pamatskolai un Krišjāņa Valdemāra Ainažu pamatskolai, četriem skolotājiem un 25 devīto klašu skolēniem, ir noslēdzies eTwinning vidē veidotais projekts “Maģiskais 7”. Šis projekts apvienoja dažādus mācību priekšmetus - skolēni izmantoja jau esošos prasmju un zināšanu krājumus ķīmijā, fizikā, mūzikā, literatūrā, vizuālajā mākslā, kā arī meklēja jaunu informāciju par 7 ķīmiskajiem elementiem un to veidojošām vienkāršām vielām. Sadarbības rezultātā tapa zinātniski muzikāla izrāde 7 ainās par ūdeņradi, skābekli, nātriju, dzelzi, jodu, zeltu un urānu, kas ir atspoguļota video filmiņā un grāmatā.

Preiļus apmeklē ASV vēstniecības pārstāvji

6. decembrī Preiļus darba vizītē apmeklēja ASV vēstniecības Latvijā pārstāvji – Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecības Politikas nodaļas vadītāja Vanesa Akere un politikas speciālists Mārtiņš Spravņiks. Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda iepazīstināja ciemiņus ar pašvaldības jaunākajiem projektiem un ieskicēja arī tuvākajā laikā ieplānotos darbus, kuriem nepieciešams piesaistīt finansējumu. Preiļu novada pašvaldībai izveidojusies veiksmīga sadarbība ar ASV vēstniecību Latvijā, tāpēc nākotnē tiek plānoti kopēji projekti vides sakopšanā un infrastruktūras sakārtošanā novadā.     

Pelēču pamatskola gūst pieredzi starptautiskā projektā

Pateicoties Erasmus + atbalstam, Pelēču pamatskola ir uzsākusi projektu “The Sunny Side Up” jeb “Ar saulaino pusi augšup”, kura ietvaros skolas audzēkņiem un skolotājiem ir iespēja paplašināt redzesloku un apgūt jaunas zināšanas un prasmes dažādās jomās - saules paneļu veidošanā, seno civilizāciju izpētē, saules pulksteņa veidošanā. Projekts tiks īstenots divu gadu garumā, un tā laikā gan skolotāji, gan skolēni varēs doties pieredzes apmaiņā uz partnerskolām Kiprā, Spānijā, Slovēnijā un Norvēģijā papildināt svešvalodu  zināšanas, nodibināt jaunus kontaktus un gūt iespaidus par Eiropas valstīm.

Preiļu pils iegūst savu vēsturisko izskatu

Pateicoties Preiļu novada domes deputātu lēmumam pagājušā gada 18. decembrī šogad pavasarī sākušies Preiļu pils renovācijas darbi. Šobrīd jau restaurēts 90 % no pils fasādes – atjaunots fasādes apmetums, mūrējumi, veikta protezēšana, uzlikta jauna jumta konstrukcija un jauns jumta segums. Uz šo brīdi pabeigti arī horizontālās hidroizolācijas darbi, saliktas metāla konstrukcijas, kas vajadzīgas pārsegumam. Līgums ar būvniekiem pils pirmās kārtas renovācijas darbu veikšanai ir pagarināts līdz 2017. gada 25. jūlijam. Būvdarbu laikā ir atklājušies neparedzētie darbi, ko ir nepieciešams veikt, un tie nedaudz iekavē projektu. Arī šī gada vasara bija lietaina, kas neļāva veikt būvdarbus tādos tempos, kā bija ieplānots. Pašvaldība ir apņēmusies līdz Latvijas simtgadei un Preiļu pilsētas deviņdesmitajai dzimšanas dienai 2018. gadā sakārtot un labiekārtot arī pils apkārtni.

Kultūras un svētku pasākumi

17. decembrī plkst. 10.00 - 13.00 Preiļos, laukumā Raiņa bulvārī 19, Ziemassvētku tirdziņš

18. decembrī plkst. 13.00 Preiļu Kultūras centrā Preiļu vientuļie seniori aicināti uz atpūtas pēcpusdienu "Ziemassvētku zvaigznes lai pār visiem mirdz..."

21. decembrī plkst. 18.00 Preiļu Kultūras namā Bērnu un jauniešu centra Ziemassvētku koncerts. Ieeja - brīva

22. decembrī plkst.14.00 Preiļu Kultūras namā Preiļu pilsētas un Preiļu pagasta pārvaldes pirmsskolas vecuma bērnu eglītes pasākums „Cimdiņš te, cimdiņš tur”. Ieeja ar ielūgumiem

23. decembrī plkst.12.00 Saunas Tautas namā Eglīte pirmsskolas vecuma bērniem „Rūķu Ziemassvētki”

Informāciju sagatavoja Ilona Vilcāne,

Preiļu novada mājas lapas satura redaktore

Atstājiet komentāru