2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļu novada ziņas: Apstiprināts budžets, mainīta maksa par sadzīves atkritumu izvešanu un uzstādīts rekords kārtslēkšanā

Preiļu novada ziņas: Apstiprināts budžets, mainīta maksa par sadzīves atkritumu izvešanu un uzstādīts rekords kārtslēkšanā

Apstiprināts Preiļu novada pašvaldības 2017. gada budžets

7. februārī Preiļu novada domes ārkārtas sēdē deputāti apstiprināja pašvaldības budžetu 2017. gadam. Plānotie ieņēmumi paredzēti 8 905 752 eiro, kas ir par 414 499 eiro vairāk nekā 2016. gadā. Budžeta ieņēmumos ietilpst nodokļu ieņēmumi, valsts budžeta mērķdotācijas pedagogu algām, ieņēmumi par pašvaldības institūciju sniegtajiem pakalpojumiem un pašvaldības īpašuma izmantošanu. Tā kā iepriekšējā gada līdzekļu atlikums sastāda 379 784 eiro, izdevumi pašvaldības budžetā plānoti 9 285 536 eiro apmērā. Pašvaldības budžets, salīdzinot ar 2016. gadu, šogad ir pieaudzis par 4,7%. Lai realizētu iesāktos un ieplānotos projektus, arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, tiks piesaistīts Eiropas Savienības fondu projektu finansējums.

Kultūras pieminekļu sargātāji atzinīgi novērtē Preiļu pils restaurācijas darbus

7. janvārī Preiļos viesojās un ar domes vadību, darbiniekiem, iestāžu pārstāvjiem, kā arī iedzīvotājiem tikās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, inspekcijas vadītāja vietniece Katrīna Kukaine un inspekcijas Arhitektūras daļas vadītājs Jānis Zilgalvis. Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti gan ar Preiļu pils restaurāciju, gan arī kultūras pieminekļu saglabāšanas nozīmi kopumā. Juris Dambis atzinīgi novērtēja pēdējā gada laikā notikušās pozitīvās pārmaiņas ar Preiļu pili, norādot, ka iepriekš no kultūras pieminekļu sargātāju viedokļa pils bija problēmobjekts bez skaidri saskatāmas nākotnes, savukārt šobrīd stagnācija ir pārvarēta un pilī notiekošie restaurācijas darbi ir uzskatāmi par vienu no veiksmīgākajiem un pozitīvākajiem stāstiem Latvijā pēdējos gados. Pieminekļu sargātāji īpaši atzinīgi novērtēja izvēlēto darbu veikšanas tehniku, kas ļauj saglabāt objekta vēsturei atbilstošu noskaņu un īstuma sajūtu.

Rūdolfs Vucāns labo personīgo rekordu kārtslēkšanā Rīgas čempionātā

10.-11. februāri Rīgas sporta manēžā notika Rīgas atklātais čempionāts vieglatlētikā telpās. Preiļu novada vieglatlēti izcīnīja zelta un sudraba medaļas. Zelts ir Rūdolfam Vucānam kārtslēkšanā. Šoreiz Rūdolfs pārvarēja latiņu 4 metru 65 centimetru augstumā un uzlaboja savu personīgo rezultātu par 5 centimetriem. Sudrabu medaļu izcīnīja Dairis Rinčs tāllēkšanā ar rezultātu 7 metri un 48 centimetri. Mārcis Adamovičs 3000m skrējienā finišēja 14-tais.

Sadzīves atkritumu izvešanas maksas izmaiņas Preiļu novadā

26. janvāra Preiļu novada domes sēdē tika apstiprināta jauna sadzīves atkritumu izvešanas maksa Preiļu novadā. No šā gada 1. marta maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novadā būs 13,19 eiro bez PVN. Līdz šim atkritumu izvešanas maksa bija 10,69 eiro. Tarifa pieaugums saistīts ar grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā. SIA “Preiļu saimnieks” maksā dabas resursu nodokli par sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonā “Cinīši” nodotajiem sadzīves atkritumiem.

Digitālā izstāde "Preiļi pagātnes mirkļos"

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja kolektīvs, sveicot visus Preiļu iedzīvotājus pilsētas 89. gada dienā, kā dāvanu sagatavojis digitālo izstādi „Preiļi pagātnes mirkļos”, kas visiem būs pieejama vietnē HistoryPin.org. Šis Google paspārnē tapušais projekts ļauj savienot vecās fotogrāfijas ar tagadnes ielu skatiem un uzzināt, kā laika gaitā mainījās apdzīvotās vietas, tāpat arī atzīmēt kartē citu vēsturisko informāciju. Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumā glabājas ap 7500 dažādu fotogrāfiju, no kurām gandrīz trešā daļa atspoguļo Preiļu pilsētas pagātni un šeit dzīvojošo cilvēku dzīves mirkļus. Digitālā karte tiks papildināta, tāpēc arī iedzīvotāji aicināti pievienoties šim projektam un dalīties ar fotogrāfijām no saviem albumiem.

Kultūras pasākumi

18. februārī plkst. 18.00 Preiļu Kultūras namā deju kopa “Talderi” aicina uz sadraudzības koncertu „Ai, dzīve tomēr ir skaista...dažreiz!”.

18. februārī plkst. 14.00 Aizkalnes tautas namā Rušonas pagasta amatierteātra uzvedums "JAUNO GODA NAPROTS...". ieeja: par ziedojumiem

21. februārī plkst. 13.30 Pelēču Kultūras namā Radošā darbnīca

23. februārī plkst. 17.00 Preiļu Kultūras namā Mūsdienu deju festivāls. Ieeja - brīva

24. februārī plkst. 19.00 Preiļu Kultūras namā Tijas Bangas muzikālā komēdija “Septiņas vecmeitas”.

25. februārī plkst. 12.00 Saunas Tautas namā atpūtas sarīkojums senioriem „Krāšņa ledus ziedu balle”. Ieeja – brīva

26. februārī plkst. 11.00 Preiļu 2. vidusskolas pagalmā – tradicionālais pasākums “Masļenica”

Ilona Vilcāne

Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore

 

Atstājiet komentāru