2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļu novada ziņas

Preiļu novada ziņas

Preiļos informēja par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanu

15. februārī Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā pulcējās daudzdzīvokļu māju vecākie, dzīvokļu īpašnieku biedrību pārstāvji, pašvaldības un apsaimniekotāju atbildīgie speciālisti, lai piedalītos seminārā “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšana. Nosacījumi un process”. Šobrīd tehnisko dokumentāciju ALTUM ir iesniegušas māju Celtnieku ielā 5 un Liepu ielā 8 dzīvokļu īpašnieku biedrības un tās abas gaida atzinumu par gatavību iepirkumu izsludināšanai. Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā pieejamais finansējums ir 166 miljoni eiro, un projektu pieņemšana turpināsies līdz 2022. gadam. Programmas mērķis ir nosiltināt 1030 mājas jeb 5 % no dzīvojamā fonda. Pagājušajā plānošanas periodā Latvijā ir nosiltinātas 760 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas.

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija gatavojas kļūt par Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu

Lai veicinātu jauniešu apziņu par sevi kā Latvijas un Eiropas nozīmīgu daļu, rosinātu vēlmi izprast sabiedrībā notiekošo un radītu vēlmi līdzdarboties sabiedrības procesos, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā aicināja skolas iesaistīties Eiropas Parlamenta radītā sadarbības platformā "Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas". Projektu jau veiksmīgi novērtējušas sešas pilotprojekta valstis: Francija, Īrija, Itālija, Polijā un Spānija. Šogad projekta īstenošana notiks arī Latvijas skolās, tostarp Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā. Tuvākajā laikā skolā tiks izveidota skolotāju  un skolēnu vēstnieku komanda, kura sāks īstenot Eiropas Parlamenta programmas izvirzītos uzdevumus, lai maijā kļūtu par oficiālu Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu.

Rūdolfam Vucānam bronzas medaļa Minskā

 

Sestdien, 25. februārī, Minskā, Baltkrievijas universitātes vieglatlētikas manēžā notika astoņu valstu (Baltkrievijas, Ukrainas, Francijas, Turcijas, Lietuvas, Igaunijas un Azerbaidžānas) junioru U-20 sacensības vieglatlētikā telpās. Šādas sacensībās notiek jau otro gadu. Latvijas komandas sastāvā startēja Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas audzēknis Rūdolfs Vucāns. Šoreiz atkal kārtslēkšanā Rūdolfam izdevās uzlabot savu personisko rekordu par pieciem centimetriem un ar rezultātu 4m 80cm izcīnīt bronzas medaļu. Zeltu izcīnīja sportists no Ukrainas ar rezultātu 5m 50cm un sudrabu – sportists no Francijas ar rezultātu 5m 00cm. Komandu cīņā Latvija ieguva 6. vietu.

Sāk pieņemt iesniegumus mājokļu pabalstam

Sākot ar 21. februāri, Preiļu novada Labklājības pārvalde uzsāk iesniegumu pieņemšanu mājokļa pabalstam. Preiļu pilsētas un Preiļu pagasta iedzīvotāji, kam ir tiesības uz pabalstu, iesniegumus var iesniegt Labklājības pārvaldes Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu nodaļā  Aglonas iela 1a, Preiļos. Aizkalnes, Pelēču un Saunas pagasta iedzīvotāji aicināti griezties pie sociālā darbinieka pagastu pārvaldēs. Mājokļa pabalsts gadā ir vienreizējs, un iesniegumi pabalsta saņemšanai tiks pieņemti līdz 2017. gada 29. decembrim. Mājokļa pabalsts ir pašvaldības sociālais pabalsts, kuru piešķir, lai sniegtu atbalstu cietā kurināmā iegādei vai siltumenerģijas pakalpojumu apmaksai atkarībā no apkures veida konkrētajā mājoklī. Sīkāka informācija www.preili.lv.

Digitālā izstāde "Preiļi pagātnes mirkļos"

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja kolektīvs, sveicot visus Preiļu iedzīvotājus pilsētas 89. gada dienā, kā dāvanu sagatavojis digitālo izstādi „Preiļi pagātnes mirkļos”, kas visiem būs pieejama vietnē HistoryPin.org. Šis Google paspārnē tapušais projekts ļauj savienot vecās fotogrāfijas ar tagadnes ielu skatiem un uzzināt, kā laika gaitā mainījās apdzīvotās vietas, tāpat arī atzīmēt kartē citu vēsturisko informāciju. Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumā glabājas ap 7500 dažādu fotogrāfiju, no kurām gandrīz trešā daļa atspoguļo Preiļu pilsētas pagātni un šeit dzīvojošo cilvēku dzīves mirkļus. Digitālā karte tiks papildināta, tāpēc arī iedzīvotāji aicināti pievienoties šim projektam un dalīties ar fotogrāfijām no saviem albumiem.

Kultūras pasākumi

7. martā plkst.10.00 Ārdavas saieta namā radošā darbnīca „8. marta labsajūtas”

7. martā  plkst. 13.30 Pelēču Kultūras namā radošā darbnīca „Sievišķīgās lietas un lietiņas”

8. martā plkst.19.00 Preiļu Kultūras namā veltījums Starptautiskajā sieviešu dienā - Francijas institūts Latvijā piedāvā koncertprogrammu “Franču duets "RHIZOTTOME"”. Ieeja - brīva

10. martā plkst. 19.00 Preiļu Kultūras namā Atis Auzāns divdaļīgā, akustiskā koncertprogrammā „Sirds dziesmas”.

11. martā plkst.18.00 Preiļu Kultūras namā atpūtas sarīkojums „Sievietes laimei”. Pieejama galdiņu rezervācija.

17. martā plkst.19.00 Preiļu Kultūras namā Jolanda Suvorova un draugi aicina uz jubilejas Superšovu „91.5 minūtes apkārt pasaulei”.

19. martā plkst. 14.00 Saunas Tautas namā Rušonas tautas nama  amatierteātra izrāde. Ieeja par ziedojumiem

Ilona Vilcāne,

Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore

Atstājiet komentāru