2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļu novada ziņas

Preiļu novada ziņas

Sociālie darbinieki izglītojas par palīdzības sniegšanu atkarīgajiem no alkohola

10. martā Preiļu novada Labklājības pārvaldes zālē norisinājās informatīva sanāksme - seminārs profesionāļiem – sociālajiem un bāriņtiesas darbiniekiem. Semināra tēma bija „Pašpalīdzības grupas atkarīgajiem no alkohola”, ko klausījās Preiļu novada Labklājības pārvaldes speciālisti, Preiļu novada bāriņtiesas darbinieki un Vārkavas novada sociālie darbinieki. Tikšanās reizē piedalījās vairāki Latvijas Anonīmo alkoholiķu sadraudzībasdalībnieki, kuri dalījās pieredzē par savu strupceļu dzīvē alkohola dēļ un stāstīja par dzīvi pēc atveseļošanās. Klātesošie tika iepazīstināti ar Anonīmo alkoholiķu sadraudzības principiem, semināra dalībnieki noskatījās 15 minūšu filmu par sadraudzības darbību un saņēma informatīvos materiālus, lai saprastu šīs kustības mērķus un izprastu alkoholisma problēmu.

Deju kopa “Gaida” pārstāv Latviju festivālā Sicīlijā

No 6. līdz 12. martam Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas un Preiļu novada Kultūras centra deju kopas "Gaida" dejotāji kopā ar vadītāju Gaidu Ivanovu, Preiļu Kultūras centra vadītāju Gunti Skrimbli piedalījās Mandeļu ziedēšanas festivālā Agridžento, Sicīlijas reģionā. Brauciena mērķis bija prezentēt UNESCO mantojuma sarakstā iekļautos dziesmu un deju svētkus Latvijā, parādot citām tautām latviešu tautas dejas tradīcijas. Festivālā piedalījās 11 valstu delegācijas un tā norises laikā tika prezentēti katras valsts nacionālie tērpi un valstu folkloras mantojums. Īpaši tika godināti pasākuma rīkotāju - Agridžento pilsētas - kultūras dārgumi: Korkondija un Valleu templis.

Jaunie vieglatlēti tiekas ar Eiropas čempioni tāllēkšanā Inetu Radeviču

15. martā uz tikšanos ar Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas vieglatlētiem un treneriem bija ieradusies Eiropas čempione, Pasaules čempionāta sudraba medaļas ieguvēja, 4. vietas ieguvēja Londonas Olimpiskajās spēlēs, Latvijas rekordiste tāllēkšanā Ineta Radeviča, kura dzimusi un savas sporta gaitas sākusi Krāslavā. Ineta Radeviča uz Preiļiem atbrauca ar mērķi iepazīties ar mūsu jaunajiem vieglatlētiem un pārrunāt aktuālos jautājumus par sadarbību ar Latvijas vieglatlētikas savienību. Ineta novadīja jaunajiem vieglatlētiem treniņnodarbību, kurā dalījās ar savu pieredzi, trenējoties gan Latvijā, gan Amerikā. Aktualizēja stājas problēmas un rādīja vingrinājumus stājas uzlabošanai. Veidojās interesanta saruna gan par vieglatlētikas aktualitātēm Latvijā, novadā, gan par vieglatlētikas perspektīvu Latvijā.

Mini Ideju konkurss “Krāsainās Bumbas dod iespēju jauniešiem 2017”

Viduslatgales pārnovadu fonds izsludinājis divus konkursus - mini ideju konkursu “Krāsainās Bumbas dod iespēju jauniešiem 2017” un projektu konkursu “Iedzīvotāji veido savu vidu – 2017”. Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu novadu nevalstiskajām organizācijām, iniciatīvu grupām, sekmēt Latvijas valsts simtgades svinību virsmērķi „Stiprināt Latvijas sabiedrības valstsgribu un piederības sajūtu savai valstij, rosinot pašorganizējošus procesus un sadarbību”. Konkursā “Krāsainās Bumbas dod iespēju jauniešiem 2017” ideja var tikt īstenota Viduslatgales pārnovadu fonda darbības teritorijā – Aglonas, Preiļu, Līvānu, Vārkavas un Riebiņu novadā. Ideju iesniegšana līdz 7. aprīlim. Savukārt Iedzīvotāji veido savu vidi - 2017” pieteikuma iesniegšanas termiņš ir līdz 18. aprīlim. Papildu informācija www.vlpf.lv.

1. aprīlī - Preiļu novada konkurss „Cālis 2017”

Ik pavasari Preiļos notiek mazo vokālistu konkurss „Cālis”, šogad tas norisināsies 1.aprīlī plkst.13.00 Preiļu Kultūras namā. Konkursā aicināti piedalīties mazie Preiļu novada iedzīvotāji vecumā līdz PIECIEM gadiem (ieskaitot). Mazo vokālistu konkursa mērķis ir veicināt pirmsskolas vecuma bērnu muzikālo spēju attīstību un organizatori aicina pieteikt dziedošos bērnus no Preiļu pilsētas un Preiļu novada izglītības un kultūras iestādēm, kā arī aicināti vecāki pieteikt bērnus individuāli. Pieteikumi jāiesniedz līdz 27.martam.

Kultūras pasākumi

24. martā plkst. 13.30 Preiļu 1. pamatskolas svinību zālē jaunieši Ilga, Ērika, Diāna, Vadims un Rihards ielūdz uz atmiņu pēcpusdienu “Ir tāds ciems - Umļekāns”

25. martā komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas pasākumi Preiļos: plkst. 12.00 aizlūgums Preiļu Romas katoļu baznīcā, plkst. 13.30 piemiņas brīdis pie politiski represēto pieminekļa, ziedu nolikšana un ugunīgā sliežu ceļa aizdegšana.

26. martā plkst.11.00 Aizkalnes Tautas namā piemiņas brīdis pie akmens politiski represētajiem Aizkalnes pagasta iedzīvotājiem

27. martā plkst.15.00 Pelēču Kultūras namā Represēto piemiņas dienai veltīts sarīkojums

30. martā plkst. 14.30 Preiļu Kulturas namā „Latgales kongresam - 100”. Ceļā uz Latvijas valsts simtgadi: Francis Trasūns - izcilais  Latgales kultūras un garīgais darbinieks, valstvīrs un literāts. Tikšanās ar grāmatas „Klūgu mūks” autori Ingu Ābeli. Ieeja – brīva

1. aprīlī plkst. 10.00 Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja atklātajā mācību krātuvē Paulāna ielā 4 notiks Latvijas meistaru dienu pasākums Preiļos - steļļu sagatavošana darbam.

Ilona Vilcāne

Preiļu novada domes mājaslapas satura redaktore

Atstājiet komentāru