2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Izdota Rasmas Zariņas lugu grāmata

Izdota Rasmas Zariņas lugu grāmata

Pavisam nesen savu izdevumu piedzīvojusi Rasmas Zariņas lugu grāmata “Ostoņas lizeikas mada dvēseles prīcai”. Preiļu Galvenās bibliotēkas projekta ietvaros vienā izdevumā ir apkopotas astoņas lugas, ko uzrakstījusi Jasmuižas Raiņa muzeja darbiniece, Aizkalnes pagasta teātra kopas „Gaisma” vadītāja un režisore Rasma Zariņa.

Izdevumu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, piešķirot grāmatas izdošanai 400 eiro. Preiļu novada dome iedalīja Preiļu Galvenās bibliotēkas projektam līdzfinansējumu 250 eiro apmērā.

Grāmata ir laba dāvana Aizkalnes pagastam, bet īpaši pašai autorei. 17. jūnijā Aizkalnes pagasta svētku laikā pēc amatierteātra kopas “Gaisma” izrādes “Ak, šys kolhozs” Rasmai Zariņai tika pasniegti jaunizdotās grāmatas eksemplāri.

Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu nodaļas vadītāja Vilhelmīne Jakimova pastāstīja, ka projekts realizēts, lai veicinātu latgaliešu oriģināldramaturģijas attīstību un latgaliešu valodas popularizēšanu. Lugu krājums būs labs palīgs amatierteātriem, jo tajā apkopotie dramaturģiskie darbi ir dažāda apjoma - gan nelieli humoristiski skeči, gan divcēlienu lugas. Visas lugas ir uzrakstītas latgaliešu valodā, jo autore iedvesmojusies no dzīves dzimtajā ciematā, Latgales lauku sētā ar tās tradīcijām un cilvēku attiecībām.

Krājumā apkopoto lugu darbības laiks aptver lielu amplitūdu – no 19. gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, aptverot 20. gadsimta trīsdesmitos gadus un kolhozu laikus, līdz mūsdienām. Iestudējot R. Zariņas lugas, aktieriem būs iespēja pašiem dziļāk iepazīt latgaliešu kolorīto valodu un popularizēt to dažādās auditorijās.

Lugu autore Rasma Zariņa atzīst, ka visas lugas jau sākotnēji ir rakstītas latgaliešu valodā, tādā veidā parādot latgaliešu valodas skanējumu, jo tā bija tuva arī mūsu izcilajam dzejniekam Rainim.

Lugu krājumu iespiedusi Latgales Kultūras centra izdevniecība. Grāmatu paredzēts izmantot Preiļu Galvenās bibliotēkas rīkotajos kultūras pasākumos kā novada prezentatīvo materiālu, šādi reklamējot to arī citos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados. Izdotā grāmata vairumtirdzniecībā netiks piedāvāta.

Maija Paegle,

Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Atstājiet komentāru