2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļos aizritējis tradicionālais makšķernieku stāstu vakars

Preiļos aizritējis tradicionālais makšķernieku stāstu vakars

8. decembrī Preiļu Kultūras nama mazajā zālē interesenti bija kupli sapulcējušies uz kārtējo Makšķernieku stāstu vakaru. Jau daudzus gadus ‘copmaņi’ un viņu līdzjutēji gan no Preiļiem, gan apkārtējiem novadiem nāk klausīties makšķerēšanas ekspertu stāstījumus, lai uzzinātu lielo lomu noslēpumus.

Šogadpasākumā piedalījās vairākkārtējais Latvijas čempions spiningošanā no laivām un foreļmakšķerēšanā Uģis Circenis un Latvijas izlases treneris karpu makšķerēšanā, karpu guru Miervaldis Bērziņš.

Uģis Circenis ir piedalījies daudzos pasaules čempionātos makšķerēšanā un pasākumā stāstīja par savu pieredzi zandartu, sapalu, asaru un meža vimbu makšķerēšanā. Interesanta informācija izskanēja par makšķerauklām un makšķerkātiem, viesis dalījās pieredzē par krasta spiningošanas knifiem un jauno disciplīnu – dīķu spiningošanu.

Dīķu spiningošana ir īpaši populāra Krievijā, Japānā un Ukrainā – vietās, kur makšķerēšanas entuziastiem nav iespēju regulāri braukt uz ezeriem, jo izdevīgāk ir ielaist dīķos foreles un pēc tam tās makšķerēt. Tomēr arī Latvija, kur makšķernieku priekam ir pietiekoši daudz dabisko ūdenstilpju, seko pasaules inovācijām un mācās copēt dīķos. Šogad pirmo reizi ir noticis Latvijas Čempionāts foreļu spiningošanā dīķos, kurā uzvaru guva Uģis Circenis.

Miervaldis Bērziņš dalījās pieredzē karpu makšķerēšanā un sniedza interesantu informāciju par pasaules čempionātiem šajā makšķerēšanas veidā, jo viņa pienākumos ietilpst sagatavot un vadīt Latvijas izlasi pasaules čempionātos karpu makšķerēšanā.

Izrādās, ka karpa ir viena no gudrākajām zivīm, un karpu makšķerēšana ir viens no dārgākajiem makšķerēšanas veidiem, jo, lai piedalītos augsta ranga sacensībās, nepieciešams dārgs aprīkojums. Profesionālajā sportā pilns ekipējums izmaksā no 5000 līdz 15 000 eiro. Pats Miervaldis Bērziņš makšķerē jau no bērnības – teju 50 gadus - un piedalījies septiņos Eiropas čempionātos karpu makšķerēšanā. Miervalda Bērziņa personīgais rekords ir 29,640 kg smaga karpa Eiropas čempionātā Horvātijā.

Pasākuma laikā karpu makšķerēšanas eksperts rādīja video no Eiropas čempionātiem, stāstīja par Latvijas izlases veiksmēm. Eiropas čempionātā Ungārijā šogad Latvijas pārstāvji ierindojās 10. vietā, bet 2011. gada Eiropas čempionātā Itālijā Latvijas izlase ieguva bronzas medaļu.

Vietējie makšķernieki pasākumā vēlējās uzzināt ko vairāk par zušu un vēdzeļu makšķerēšanu, par to, kā ‘nocopēt’ vairāk zivju. Tomēr viennozīmīgas atbildes nebija arī pieredzējušajiem ekspertiem, jo makšķerēšanā veiksme atkarīga no daudziem faktoriem – aprīkojuma, ēsmas, laika apstākļiem, un, kā atzina Uģis Circenis, arī no zivju garastāvokļa.

Makšķernieku vakara starplaikos varēja baudīt tēju, kafiju un pīrādziņus, kas bija sagādāti ar Preiļu novada domes finansiālu atbalstu. Paldies preilietim Elgastam Dimantam, kurš pats ir kaislīgs makšķernieks un jau daudzus gadus organizē Makšķernieku vakarus vietējiem ‘copmaņiem’. Katru gadu decembra sākumā interesenti tiek aicināti uz Preiļu kultūras namu, kur ierodas makšķerēšanas eksperti un var dzirdēt aizraujošus makšķernieku stāstus.

Maija Paegle,

Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Komentāri (0-1/1)

  • starix
    02.07.2018 18:35
    nu jaukāk nekas nevar būt....t;a ir ironija 20 kvadrātos

Atstājiet komentāru