2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Vārkavas jaunsargi – labākie!

Vārkavas jaunsargi – labākie!

No 16.-20.jūnijam Madonas novada Ošupes pagasta Kalpaka dzimtajās mājās „Liepsalas" norisinājās Rekrutēšanas un jaunsardzes departamenta 2.novada nodaļas jaunsargu nometne „Pretī pulkvedim Kalpakam", kurā piedalījās arī 312. Preiļu jaunsargu vienības 10 bērni, no kuriem 9 bija Vārkavas vidusskolas audzēkņi: Ēriks Pūga, Asnāte Pujiņa, Kristaps Pavlovs, Dinārs Gavars, Digmārs Gavars, Jānis Seilis, Egons Zalāns, Alvis Bulatovs, Normunds Ušackis. Desmitais vienības dalībnieks Armands Karčevskis bija no Pelēčiem, kā arī vienībai kā jaunā žurnāliste bija pievienojusies Diāna Dorofejeva no Preiļiem.
 

Kā pavēstīja vienības vadītājs Valērijs Pastars, nometnē gūtas ne tikai papildu zināšanas, prasmes, rūdījums, bet arī liels gandarījums ir par kopvērtējumā iegūto 1.vietu.
 
 
Nometnes rīkotāji programmā bija iekļāvuši ne tikai dažādas fiziskās nodarbības, ierindas mācību, pirmo palīdzības sniegšanas pamatus, šaušanu, tūrismu, atjautības uzdevumus, testus par Latvijas vēsturi un patriotisko dziesmu vakaru, bet arīdzan vēlējās uzturēt sacensību garu. Bet sacensties bija ar ko: nometnē piedalījās vairāk nekā 30 jaunsargu vienības no Alūksnes līdz Neretai un no Aizkraukles līdz Zilupei un pat viena vienība no Igaunijas. Vārkavieši ieguva 1.vietu ķermeņa augšdaļas pacelšanā, 2.vietu tūrismā, 3.vietu peintbola šaušanas precizitātē, individuālajās sacensībās vienības komandieris Ēriks Pūga ļoti pārliecinoši un viegli ieguva 1.vietu šaušanā, bet Normunds Ušackis 3.vietu ķermeņa augšdaļas pacelšanā – šie sasniegumi ierindoja viņus pirmajā vietā. Sacensību gars nometnes dzīvē bija ļoti svarīgs, jo tas izrādījās viens no galvenajiem saturīguma rādītājiem. Par to savas domas pauda nometnes dalībniece Asnāte: „Man tā liekas, ka tās bija piecas labākās dienas manā mūžā. Es ieguvu jaunus draugus, igaunietes mums mācīja jaunas, pie mums nezināmas spēles. Un, jā, mēs no 32 vienībām ieguvām 1. vietu. Tas mūs un instruktoru ļoti priecēja. Mēs gaidījām zemāku vietu, jo šur tur kļūdījāmies. Bet mēs mācījāmies no kļūdām, un pēc uzvarām bijām laimīgi. Es ar nepacietību gaidīšu šādas nometnes, lai vēl varētu izcīnīt pirmās vietas!"
 

Valērijs Pastars ļoti uzteic savu vienību par lielisko, saliedēto komandas darbu, Ēriku Pūgu par teicamu komandiera pienākumu veikšanu. Liela pateicība Vārkavas novada pašvaldības domei par piešķirto transportu nokļūšanai uz nometni un mājup. Lai arī laikapstākļi nometnes dalībniekus nelutināja: no piecām dienām lietus nelija tikai pusi dienas, bija pat apsvērta iespēja pārtraukt nometnes darbību, taču risinājumu atrada, apkurinot teltis, tādējādi dodot iespēju izžāvēt drēbes, sasildīties. Bērni tika ļoti labi ēdināti, daudzi pat nespēja pieveikt lielās porcijas, lai arī pēc tām bija jāstāv garā rindā. Nometnē valdīja arī strikts noteikums – par katru lamuvārdu un nepaklausību dalībniekam vajadzēja 10 reizes „piepumpēties", taču tādu gadījumu, par laimi, nebija daudz. Neatsverama nometnes vērtība ir jaunu draugu iegūšana – vārkavieši ļoti sadraudzējās ar Līvānu vienību, kurā daudzi bērni bija no kaimiņu – Rožupes – pagasta.
 

Maija Praņevska,
Vārkavas novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru