2024.gada 23. septembris

Vanda, Veneranda, Venija

Vārkavas pašdarbnieku teātris Pēterdienā priecē ar jaunu komēdiju

Vārkavas pašdarbnieku teātris Pēterdienā priecē ar jaunu komēdiju

Vārkavas novadā par tradīciju ir kļuvusi Pēterdienas svinēšana, kas parasti notiek Vārkavas pagasta Piliškās vai Bučkās. Abas ir izcili skaistas vietas: divus gadus par svinēšanu vietu bija izvēlēts Pilišku pilskalns, divus – viesu māja „Ludmila" Bleidas ezera krastā.
 
Pēterdiena parasti pulcē daudz skatītāju, arī šis gads, neskatoties uz vēso laiku un līņāšanu, nebija izņēmums. Šī gada Pēterdienas „odziņa" Bleidas ezera krastā bija Vārkavas pašdarbnieku teātra Aivara Bankas komēdijas „Meitiņa" iestudējuma „glītraksts" jeb ģenerālmēģinājums.
 
 
Kāpēc glītraksts, ne pirmizrāde?
 

Kā pavēstīja Vārkavas pašdarbnieku teātra vadītāja, izrādes režisore Aija Bitinas, teātrim bija vēlme šo izrādi pataupīt un rādīt telpās, pie tam laika apstākļi Pēterdienā lika šaubīties, vai maz kas sanāks, tāpēc izrāde apzīmēta šādi, nevis nosaukta par pirmizrādi. Bet pirmizrāde noteikti būs! Skatītājuprāt un pašu aktieruprāt, glītraksts izdevās, tikai žēl, ka tanī dienā bija saslimusi teātra dalībniece Evita Beča, kurai arī bija gana atraktīvs dialogs ar galvenās lomas atveidotāju, kā arī glītrakstā aktieriem izkrita no prāta pa kādai asprātībai, tā ka tie, kas šo vārkaviešu sniegumu redzēja Bučkās, ir aicināti nākt arī uz atkārtotām izrādēm, jo būs vēl kas jauns un asprātības šķilsies vēl spožāk!
 

„Meitiņa" – daudzu amatierteātru iestudēta un skatītāju iemīļota izrāde
 

Lugas sižets ir ļoti mūsdienīgs: vecāki Jāzeps un Marija Susuriņi pēc 5 gadu darba ārzemēs gaida mājās dēlu Andri. Visi paziņas to zina un arī gaida. Katrs ar saviem nolūkiem, kuri jau laikus tiek perināti. Tikai... ierodas nevis dēls, bet meita, jo ārzemēs esot mainījusi dzimumu. Un viss sagriežas vāveres ritenī, un pārpratumi seko cits citam.
 

Suflieris sēž mazmājiņā
 

Izrādēm brīvā dabā ir viena specifika: jāatrod vieta suflierim. Bija pāris versijas: aka, krūmi, līdz atminējās par rekvizītu - veco mūrīti, ko teātra dalībnieks Mindaugs pārtaisīja par mazmājiņu, kas, nenoliegsit, ir neatņemams lauku mājas vides elements. Ja citi teātri uz skatuves liek bieži vien neiedomājamas lietas, tad vārkavieši uzlika mazmājiņu, kas lieti noderēja ne tikai suflierim, bet arī mūzikas aparatūras paslēpšanai. Lai gan sufliere – iestudējuma režisore Aija - pēc izrādes teica, ka tur vairs nesēdēšot, jo aktieri tāpat visu zināja un priekšā teikšanu nevajadzēja.

Debitante galvenajā lomā

Iesākumā galveno lomu mēģināja cita aktrise, taču viņai tā „nepielipa", tāpēc nācās domāt, ko likt vietā. Vietā nāca Vēsma Sondore, kurai tā bija debija, un viņa ar lomu tika galā spīdoši. Režisore pateicas visiem izrādes aktieriem - Vēsmai Sondorei, Zinaīdai Stuburei, Bonifācijam Vaivodam, Skaidrītei Mednei, Staņislavam Stankevičam, Intai Kivleniecei, Silvijai Stankevičai, Diānai Stuburei, Oļegam Vaivodam, Dagmārai Skutelei, Aināram Želvim - par to, ka viņiem nav aizspriedumu sevi parādīt smieklīgus un pavisam citādus, nekā ikdienā ierasts. Režisorei un skatītājiem allaž ir liels prieks un interese redzēt, kā viņiem pazīstami cilvēki spēj pārveidoties un aizvien atrod sevī ko jaunu. Ziņkārīgu un, smieklīgā situācijā nonākušu, kaimiņieni tēloja arī pati režisore Aija Bitinas.
 
Maija Praņevska, Vārkavas novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste
 
 

Atstājiet komentāru