2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Pašvaldības nepretendēja uz atbalstu saimniecības "Šņepstu Jaunāres" kritizētā ceļa rekonstrukcijai

Pašvaldības nepretendēja uz atbalstu saimniecības "Šņepstu Jaunāres" kritizētā ceļa rekonstrukcijai

Vārkavas un Daugavpils novadu domēm bija iespēja pretendēt uz atbalstu kokapstrādes saimniecības "Šņepstu Jaunāres" kritizētā ceļa rekonstrukcijai, taču pašvaldības šo iespēju neizmantoja.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka valsts grants ceļa, kas ved no Rožupes līdz Špoģiem, kritiskā stāvokļa dēļ darbību uz nenoteiktu laiku pārtraukušas "Šņepstu Jaunāres". Šonedēļ kravas masas ierobežojumu dēļ kokapstrādes saimniecībā uz nenoteiktu laiku darbība tika pārtraukta tāpēc, ka sagatavoto materiālu neesot iespējams piegādāt pasūtītājiem. Saimniecības apgrozāmie līdzekļi esot iesaldēti, bet vairāki darbinieki zaudējuši darbu.

Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības atbalsta departamentā aģentūrai BNS skaidroja, ka Latvijas Lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam (LAP) ir iekļauts pasākums "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos", kas paredzēts pašvaldību grants ceļu pārbūvei vai būvniecībai saskaņā ar apstiprinātiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem un tajos noteiktajām prioritātēm, tostarp rīcības un investīciju plāniem. Pašvaldībai par plānotajiem objektiem ir jāinformē uzņēmēji, kā arī uzņēmējiem ir tiesības izvirzīt citus objektus, kam nepieciešama sakārtošana.

Pasākuma "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos" atbalsta pretendents var būt pašvaldība, kuras administratīvā teritorija vai tās daļa atrodas lauku teritorijā - Latvijas teritorija, izņemot republikas pilsētas un novadu teritoriālās vienības - pilsētas, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju. "Pasākuma ietvaros atbalsts tiek sniegts tikai vietējiem pašvaldības ceļiem, kas ir reģistrēti pašvaldību ceļu un ielu reģistrā. Vārkavas novadam plānošanas periodā pasākuma ietvaros ir pieejams 0,78 miljoni eiro liels finansējums. Saistībā ar to, ka konkrētais ceļš iet arī Daugavpils novadā, Daugavpils novada plānošanas periodā pieejamais finansējums ir četri miljoni eiro," sacīja ZM Lauku attīstības atbalsta departamentā.

Lauku atbalsta dienesta (LAD) aģentūrai BNS norādīja, ka Vārkavas novada dome LAD ir iesniegusi projektu iesniegumus ceļu sakārtošanai, bet nevienā no tiem nav iekļauta kāda ceļa posma pārbūve no Rožupes līdz Špoģiem. Arī Daugavpils Novada dome LAD ir iesniegusi projektu iesniegumus, bet nevienā no tiem nav iekļauta kāda ceļa posma pārbūve no Rožupes līdz Špoģiem.

Jau vēstīts, ka arī AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) aģentūrai BNS norādīja, ka attiecīgajā televīzijas sižetā rādīts ceļš V682 Špoģi-Arendole-Vecvārkava-Sīļi, kurš nav bijis Latgales plānošanas reģiona prioritāšu sarakstā (katru gadu plānošanas reģioni iesniedz prioritāro ceļu sarakstus). Saskaņā ar LVC pausto, autoceļš V682 ir nesen nogreiderēts, un kopumā ir apmierinošā stāvoklī. Paredzams, ka līdz Lieldienām tam tiks atcelts arī masas ierobežojums.

Tāpat ziņots, ka "Šņepstu Jaunāres" ražošanas vadītājs Jānis Šņepsts LTV raidījumam "Panorāma" 5.aprīlī norādīja, ka ceļa dēļ saimniecība nav konkurētspējīga, uzņēmums arī nevar dabūt līgumus uz ilgu laika posmu. Ja šādā mitrā laikā kokmateriāls stāv ārā, tas trīs mēnešu laikā vienkārši sabojājas, skaidroja Šņepsts.

Raidījums vēstīja, ka gan Šņepsts, gan citi uzņēmēji un lauksaimnieki ir neizpratnē par to, kur valsts iegulda nodokļos saņemto naudu. Arī vēršanās atbildīgajās institūcijās pagaidām esot bez rezultāta un uz pēdējo - 26.martā - izsūtīto iedzīvotāju vēstuli atbilde pagaidām neesot saņemta.

Atstājiet komentāru