2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jēkabpils novada gada sportisti 2015. gadā

Jēkabpils novada gada sportisti 2015. gadā

Kā katru gadu, arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība piešķīra naudas balvas sportistiem, kas aizvadītā gada laikā uzrādījuši ievērojami augstus rezultātus ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas, Eiropas un pasaules mēroga sacensībās.

Latvijas čempionātā taku orientēšanās TempoO distancē, atklātajā grupā Guntim Jakubovskim iegūta 3.vieta, bet Pre-O distancē - 2.vieta. Vienlaikus, ar trīsdienu orientēšanās sacensībām „Kāpa 2015” tika aizvadīts arī Latvijas absolūtais čempionāts Taku orientēšanās 2015, kurā Guntis savā īpašumā ieguva sudraba medaļu. Somijas pilsētā Espoo norisinājās „Eiropas kauss 2015” posms Taku-O, kurā startēja arī Latvijas taku orientieristi. Guntim Jakubovskim iegūta augstā 23. vieta 101 dalībnieka konkurencē. Savukārt, Lietuvā „Eiropas kauss 2015” posma Pre-o distancē Guntis ierindojās 2.vietā. Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas apkārtnē Pasaules čempionātā taku orientēšanās Guntim paralimpiskajā grupā pēc pirmās dienas 5.vieta, bet pēc divu dienu sacensībām augstā 8. vieta. Latvijas komandai, kuras sastāvā startēja arī Guntis, Pasaules čempionāta komandu vērtējumā 6. vieta.

Latvijas čempionātā svarbumbu celšanā par divkārtēju Latvijas čempioni kļuva Zane Viliška gan jauniešu, gan junioru grupā, svara kategorijā līdz 63 kg. Latvijas kausa (LK) 3. posmā svarbumbu celšanā raušanas vingrinājumā starp jaunietēm U-18 un juniorēm U-22 Zane Viliška sv. kat. līdz 63 kg izcīnīja 1.vietu. Uzrādītais rezultāts 101 reize ar 16kg svarbumbu starp jaunietēm, ir viņas personīgais rekords, kas ļāva Zanei pārstāvēt Latvijas izlasi Baltijas čempionātā sieviešu grupā, kā arī piedalīties EČ jauniešiem Latvijas izlases sastāvā. LK izcīņas 5.posmā nepārspēta svara kategorija līdz 63 kg palika Zane Viliška, izcīnot 1. vietu gan jauniešu, gan junioru grupās. Jēkabpils 3. vidusskolas sporta manēžā notika sestais, kā arī noslēdzošais LK posms. Zane Viliška gan jauniešu, gan junioru grupā, svara kategorijā līdz 63 kg ieguva 1. vietu, uzstādīja jaunu Latvijas rekordu, kā arī ir LK ieguvēja. Zane izcīnīja arī iespēju startēt PČ Īrijā, Dublinā. Lietuvas pilsētā Kauņā norisinājās EČ svarbumbu celšanā jauniešiem vecumu grupās līdz 16 un 18 gadiem. Latvijas izlasi pārstāvēja Zane Viliška. U-16 vecuma grupā sīvā cīņā tika izcīnīts sudrabs, piekāpjoties tikai Krievijas izlases sportistei, bet vecākajā vecuma grupā Zane palika trešā. PČ svarbumbu celšanā Dublinā (Īrijā) piedalījās 565 sportisti no 36 valstīm. No Latvijas sacensībās piedalījās 13 sportisti un par vicečempioni starp junioriem kļuva Zane Viliška.

Šķēpmetēja Laine Donāne šovasar piedalījās Pasaules čempionātā Kolumbijā, no kurienes mājās pārveda bronzas medaļu. 3.vieta pasaulē iegūta, raidot šķēpu 56,15 metru attālumā jau pirmajā mēģinājumā. Turpmākajos mēģinājumos viņai savu rezultātu uzlabot neizdevās. Otrs labākais bija pēdējais - sestais metiens, kurā tika sasniegts rezultāts 56,10 metri. Laines personīgais rekords ir 57,78 metri. Tas šogad uzmests Lūša kausā Jelgavā, kurā satiekas visi Latvijas šķēpmetēji. Laikapstākļi sportistiem šoreiz bija visai skarbi, jo visu sacensību laikā spēcīgi pūta vējš, tiesa, metienus sanāca izpildīt pavējā, kas gan neatviegloja veiksmīgi nostrādāt tehniskajā ziņā.

26. aprīlī Smiltenē norisinājās lieliskas sezonas pirmās Baltijas čempionāta sacensības Buggy 1600 klasē. Māris Līcis finišēja trešais, gūstot pirmos 15 kopvērtējuma punktus. 7. jūnijā Lietuvā sacīkstes izvērtās diezgan brutālas, bagijam vairākkārt ciešot sadursmēs, kopvērtējumā nācās noslīdēt uz 4. vietu. 23. augustā Smiltenē radās vairākas tehniskas ķibeles, un Māris kopvērtējumā palika 5. vietā. 12. septembrī Lietuvā, par spīti konkurentu “uzbrukumiem”, Māris “deva pretī”, noturējās trešais un kopvērtējumā, iegūstot 53 punktus, sezonu noslēdza ar Baltijas čempionātā iegūtu trešo vietu.

Iepazīstoties ar sportistu sasniegumiem, Jēkabpils novada dome 23. decembra sēdē nolēma piešķirt EUR 200 Lainei Donānei, par iegūtu 3. vietu Pasaules čempionātā jaunietēm šķēpa mešanā, un EUR 200 Zanei Viliškai, par iegūtu 2. vietu Pasaules čempionātā svarbumbu celšanā junioru klasē. EUR 100 saņēma Guntis Jakubovskis, par iegūtu 6. vietu Pasaules čempionātā taku orientēšanā komandām, un Māris Līcis, par iegūtu 3. vietu Baltijas čempionātā autokrosā Buggy 1600 klasē.

Naudas balvas tika piešķirtas saskaņā ar 2013. gadā apstiprinātajiem Jēkabpils novada pašvaldības noteikumiem „Pašvaldības atbalsts sporta veicināšanai Jēkabpils novadā”, kas nosaka, ka „par sasniegtajiem panākumiem sportā vai sporta nozares attīstībā pašvaldība var godināt individuālos sportistus, sporta komandas, sporta organizācijas, trenerus, kā arī citas personas, kuras atbalstījušas vai veicinājušas sporta nozares attīstību novadā.”

Vēlam sportistiem izturību, neatlaidību, stipru veselību un vēl augstākus sasniegumus arī šogad!

Informāciju sagatavoja K.Sēlis

Atstājiet komentāru