2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Barikāžu atceres pasākums Zasas vidusskolā

Barikāžu atceres pasākums Zasas vidusskolā

1991. gada 13. līdz 27. janvāra barikādes – nevardarbīgas pretošanās posms Latvijas Atmodas gaitā, kad Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju bruņoto spēku uzbrukuma. Tieši šogad aprit 25 gadi, kopš šī vēsturiskā perioda Latvijas vēsturē.

21. janvāra pēcpusdienā Zasas kultūras nams, kopā ar Zasas vidusskolu, skolas telpās rīkoja atceres pasākumu par godu 25. gadadienai. Pasākumu atklāja Zasas vidusskolas vēstures skolotāja Sarmīte Upeniece, izklāstot vēstures notikumus. Taču ar atmiņām, kas tika piedzīvotas tur, Rīgā, dalījās Zasas Vidusskolas sporta skolotājs Jānis Kokins.

Iepazīstoties ar piedzīvoto, pasākuma dalībniekiem bija sagatavota tēja, pīrādziņi un kliņģeris, par kuru jāsaka liels paldies Normundam Teicānam! Sildoties pie tējas krūzītes, tika skatīta kinodokumentālista Zigurda Vidiņa vadītās filmu studijas “Studija2” dokumentālā filma “Tēvu barikādes”. “Es šos cilvēkus filmēju, jo mēs nezinājām, kas notiks,” saka filmas režisors, “nezinājām vai pret viņiem nāks ar tankiem, ar ieročiem….”. Filma bija lielisks veids ielūkoties un redzēt to, kas toreiz notika. Spēt saprast un just līdzi tiem, kuri stingri stāvēja par to, lai Latvija nezaudētu neatkarību.

Barikāžu laiku paturēt sirdī.

Apzināties kopības jaudu un pretī stāvēšanas spīvumu.

Saglabāt sevī to, kas palīdz iznākt no sprosta, ļauj noturēties brīvības vējā.

Paldies Zasas Vidusskolas kolektīvam par sadarbību un pasākuma īstenošanu!

 

Zasas kultūras nama vadītāja

Zasas vidusskolas arhīva foto

Atstājiet komentāru