2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Tūrisma izstādē „Balttour 2016” iepazīst Jēkabpils novadu un gūst vērtīgu pieredzi

Tūrisma izstādē „Balttour 2016” iepazīst Jēkabpils novadu un gūst vērtīgu pieredzi

No 5. līdz 7. februārim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notika nu jau 23. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus „Balttour 2016”. Arī šogad Sēlijas novadu apvienības pudurī tika pārstāvēts Jēkabpils novads. Kopā ar citiem novadiem tūristi no Baltijas un citām valstīm tika aicināti iepazīt Sēliju un tās novadu kultūrvēsturiskās un dabas vērtības.

Mūsu novada pārstāvji uz izstādi devās 5. februārī. Sēlijas pudurī aktīvi darbojās un Sēlijas novadu apvienību reklamēja Jēkabpils novada projektu speciāliste Gunta Dimitrijeva, kura apmeklētājus iepazīstināja ar svarīgāko tūrisma informāciju un gaidāmajiem pasākumiem Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadā. Pie amatnieku galda šogad savas prasmes un izstrādājumus, veidotus no stikla un koka, demonstrēja biedrības „Ūdenszīmes” amatnieki, un ar informāciju par Sēliju un mūsu novadu dalījās Ieva Jātniece, Solvita Kukle un Ingrīda Dektjarova. Savu ražoto produkciju – rapša eļļu tirgoja mūsu novadnieks Reinis Balodis (SIA “Daugavmalas rapsis”). Sēlijas novadu apvienības pudurī apmeklētājiem bija iespējams arī degustēt sēļu lauku sētas „Gulbji” saimnieces Ritas Skrējānes gatavotos vairāku veidu gardos sierus.

Varam lepoties, ka izstādē bija uzņēmēju stends, kurā piedalījās arī mūsu novada pārstāvji. Lai atbalstītu uzņēmējdarbību novadā, Jēkabpils novada pašvaldība ir līdzfinansējusi izdevumus, kuri saistīti ar mūsu jauno uzņēmēju dalību šajā izstādē. Jācer, ka šādu iespēju nākamgad vēlēsies izmantot arī citi uzņēmēji.

„Uzņēmējiem labums ir tāds, ka ir ne tikai iespēja pārdot savu ražoto preci, bet arī iegūt pieredzi, salīdzināt sevi ar citiem, novērtēt situāciju, kurā atrodamies, smelties jaunas idejas. Lai paplašinātu tūrisma iespējas, jādomā ne tikai par jaunu piedāvājumu, bet arī par jau esošā kvalitāti. Jāiepazīst citi, jāatrod veidi, kā konkurēt. Pašvaldība var lepoties, ka mūsu novada uzņēmēji sadūšojas un ar savu produktu startē šāda līmeņa izstādē.” – tā ar saviem iespaidiem par izstādē redzēto dalījās Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis. Dažādus tūrisma objektus un pakalpojumus jāspēj prasmīgi apvienot. Patīkami, ka daži uzņēmēji ir spēruši soli uz priekšu, un savu produkciju spēja piedāvāt arī interaktīvā vidē.

Izstādi apmeklēja arī Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Subatiņš, un salīdzināja mazo pašvaldību piedāvāto ar lielākām pašvaldībām: „Mazās pašvaldības šāda veida izstādē nedaudz pazūd. Reti kurai ir iespēja atrast kompleksu risinājumu. Ļoti labi, ka esam daļa no Sēlijas, varam sadarboties ar pārējām Sēlijas novadu apvienības pašvaldībām un piedāvāt kaut ko vienotu un ievērojamu. Ir pašvaldības, kas joprojām šajā izstādē nepiedalās, bet priecē, ka mēs to darām jau vairākus gadus un kopā ar pārējiem Sēlijas novadiem. Piedaloties šāda veida izstādēs, protams, ir lielāka iespēja, ka tiksi pamanīts.”

Pozitīvo, Sēlijas novadiem piedaloties izstādē vienoti, uzsver arī projektu speciāliste Gunta Dimitrijeva: „Mēs kā Sēlija esam kopā, un tas ir pareizais ceļš, jo cilvēkiem Sēlija šobrīd ir interesants novads. Patīkami bija tas, ka klāt nāca cilvēki, kas jau iepriekš bija paviesojušies Sēlijā, un šogad vēlas redzēt ko vairāk. Kā viens no jauninājumiem šogad jāpiemin tas, ka mūsu novads, sadarbojoties ar Līvāniem, ir iekļauts velomaršrutā. No Līvāniem var doties uz Dignāju un Tadenavu. Sēlijas karte bija tūristu iecīnītākais informācijas krājums. Tāpat arī ļoti daudzi jaunieši interesējās par velomaršruta karti „Ripo pa Jēkabpils novadu”. Ar naktsmītņu piedāvājumu varētu būt labāka situācija. Izstādes apmeklētāji interesējās par korporatīvajiem pasākumiem.”

Izstādē „Balttour 2016” šogad varēja apskatīt vairāk nekā 470 stendus, kuros savus piedāvājumus prezentēja ap 850 tūrisma uzņēmumu no 41 pasaules valstīm. Izstāde vienkopus pulcēja vairāk nekā 26 tūkstošus ceļotāju un tūrisma profesionāļu.

Vēlamies teikt lielu paldies visiem mūsu novada cilvēkiem un pašvaldības darbiniekiem, kas atbalstīja izstādi un atbalsta tūrismu. Lai darba spars nerimstas, izdodas pārsteigt ar kaut ko jaunu un sevi parādīt arī Baltijā un Eiropā Savukārt, ikvienam interesentam, kas vēlas iepazīt Jēkabpils novadu, aicinām apmeklēt novada mājaslapu www.jekabpilsnovads.lv, sekot līdzi pasākumu jaunumiem sociālajos tīklos un laikrakstos, un iepazīt Sēliju.

K.Sēlis

Foto: D.Ormanis

Atstājiet komentāru