2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jēkabpils novadā darbu uzsākusi jauna sporta pasākumu organizatore

Jēkabpils novadā darbu uzsākusi jauna sporta pasākumu organizatore

Kopš februāra sākuma Jēkabpils novada pašvaldībā par sporta aktivitātēm rūpējas Baiba Čākure. 4 kandidātu konkurencē Baiba tika atzīta par piemērotāko šim amatam.

Baibai ir lietišķās mākslas izglītība – Interjera, grafiskā dizainera kvalifikācija (Rīgas dizaina un mākslas vidusskolā), kā arī viņa ir mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā Funkcionālā dizaina katedrā.

Baiba ilgus gadus strādāja ģimenes uzņēmumā Rīgā, sporta un atpūtas klubā „Atlantis”, kur savu sportisko sagatavotību spodrināja Latvijas pazīstamākie sportisti individuālajos sporta veidos kā arī sporta komandas un izlases mana tēva izcilā fiziskās sagatavotības trenera Ivara Čākura vadībā (daži sportistu piemēri: Latvijas vīriešu bobsleja/ kamaniņu izlases, Latvijas sieviešu basketbola izlase, motokrosisti - Kristers Serģis, Artis Rasmanis, Mārtiņš Aleksandrovičš, Kaspars Stupelis, hokejisti - Artūrs Irbe, Oskars Bārtulis u.c.).

Baiba Rīgā vadīja ‘

Ķīpsalas peldbaseina’ Fitnesa zāli, kā arī „bērnu fitnesa klubu”. „Ķīpsalā izveidojām Eiropas struktūrfondu finansētu bērnu un pieaugušo sociālo rehabilitācijas dienas centru sadarbībā ar Rīgas domi, kas bija brīnišķīgs ‘Ķīpsalas peldbaseina’ vadītāju Andra un Gitas Lodziņu projekts. Vairāki simti Rīgas iedzīvotāju bez maksas varēja saņemt veselību uzlabojošas procedūras (fizioterapiju, ārstniecisko vingrošanu, peldēšanas apmācības, vingrošanu ūdenī), kā arī psihologa pakalpojumus un dažādas izglītojošas un radošas nodarbības divu gadu garumā. Uzsākot projektu, mūsu klientiem tika veiktas veselības diagnostikas, un dažu mēnešu laikā tika sasniegti vērā ņemami veselības stāvokļa uzlabojumi gan bērniem, gan pieaugušajiem (piem. stājas korekcija, fiziskās izturības rādītāji, kustību atjaunošanās/uzlabošanās pēc traumām/saslimšanām... nemaz nerunājot par pašsajūtas uzlabošanos utt.),” teic Baiba.

„Organizēju un vadu bērnu sporta un izklaides nometnes („Skaties Rīgu”, „Ezera noslēpums”) un sporta pasākumus, piemēram, vasarā ar Ķīpsalas sociālā rehabilitācijas dienas centra bērniem bijām Jēkabpils novada rehabilitācijas centrā „Dūjas”, kur nedēļu bērni no riska ģimenēm par brīvu varēja atpūsties no ikdienas un smelties iedvesmu un spēkus jauniem sasniegumiem. Katru pasākumu/nometni veidojot, cenšos iesaistīt ikvienu tā dalībnieku domāt radoši, tiekties pēc mērķiem, sapņot un iemācīties sadarboties un strādāt komandā. Es ticu, ka, ieguldot bērnu un jauniešu veselībā un attīstot radošos u.c. talantus, sabiedrība iegūst fiziski veselu, veselīgi domājošu cilvēku, jo viss sākas un beidzas ar mūsu ieradumiem un vidi kur mēs dzīvojam.

Mākslas jomā visiem sporta objektiem u.c. projektiem esmu veidojusi firmas tēlu (logo, mājas lapas, plakāti, bukleti utt.), kā arī interjeru. Esmu veidojusi Rīgas domei interaktīvo spēli jauniešiem „Atoms”, ilustrēju grāmatas. Starptautiski projekti: Kanādā strādāju par gleznotāju scenogrāfi, veidojām skatuves izklaides industrijai - filmām, teātriem, koncertiem. Pēdējie projekti: Walt Disney „Šanhajas Disnejlenda”, Brodvejas teātra mūzikls „Amazing Grace”, Calgary Stampede, Calgary Zooloģiskais dārzs u.c.”

Baibai uzskata, ka sporta nozarei novados ir izveidotas laba līmeņa sporta bāzes, laukumi un sporta zāles. Galvenais ir turpināt uzturēt jau esošās infrastruktūras, kā arī piesaistīt speciālistus, kas varētu dažādot sporta aktivitātes, jo vieta jau mums ir sakārtota – trūkst treneru/ sporta entuziastu kas veido komandas, organizē nodarbības. „Tajā pašā laikā vēlos piebilst, ka visos pagastos ir apbrīnojami cilvēki – treneri, sporta skolotāji, sabiedrisko centru vadītāji, kultūras namu vadītāji, kas aktīvi darbojas, lai bērniem un pieaugušajiem būtu pieejams sports,” uzsver Baiba. 

Runājot par plāniem novada sporta dzīvē, Baiba uzskata, ka viens no pirmajiem uzdevumiem ir sakārtot informāciju, izveidot datu bāzi par mums pieejamām aktīvā laika pavadīšanas iespējām, lai pagastu iedzīvotājiem, sporta pasākumu un nometņu rīkotājiem būtu uzskatāma informācija ar bildēm, kontaktiem un pieejamajiem laikiem: „Mums ir ar ko lepoties, laba līmeņa tenisa korti, āra un iekštelpu sporta laukumi, kā arī motokrosa un autokrosa trases. Noteikti turpināšu aizsāktās tradīcijas - organizējot sporta svētkus, dažādus turnīrus un pasākumus ģimenēm un sporta komandām. Par nākotnes plāniem, lai runā padarītie darbi, pēc gada varam atgriezties pie šī jautājuma.”

Baiba smej, ka, kā jau sportistu ģimenē augošs cilvēks, esot pamēģinājusi gandrīz visus iespējamos sporta veidus: „Ļoti patīk ar ūdeni saistītās sporta aktivitātes - peldēšana, vingrošana ūdenī, veikbords un ūdens slēpes. Zziemā slēpoju un snovoju. Vasarā riteņbraukšana un volejbols. Galvenais, lai ir laba kompānija, tad arī bļitkošana un sēņošana ir gana aizraujoša!”

Vēlam Baibai veiksmi, izdošanos, stipru garu un sportista veselību, un lai sporta nozare Jēkabpils novadā piedzīvo jaunu uzplaukumu!

K.Sēlis

Baibas personīgā arhīva foto

Atstājiet komentāru