2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jēkabpils novadam labi rādītāji pašvaldību e-indeksā

Jēkabpils novadam labi rādītāji pašvaldību e-indeksā

Ik gadu tiek noteikts Latvijas pašvaldību e-indekss, un pēdējo gadu mērījumi liecina, ka pašvaldību digitālā vide ir attīstījusies. Mērījums iegūts, apkopojot informāciju par pašvaldību e-vides infrastruktūru, interneta resursu popularitāti, e-pārvaldes pakalpojumiem un līmeni, informācijas sistēmu un datu drošību, kā arī netiešus indikatorus par cilvēku prasmēm katrā no pašvaldībām.

Mērījumā piedalījās visas 119 Latvijas pašvaldības. Mūsu novads tika vērtēts mazo novadu grupā (ar iedzīvotāju skaitu zem 7000). 61 mazā novada konkurencē kopvērtējumā esam ierindojušies 8. vietā. Salīdzinājumā ar 2014. gadu, novads pakāpies par 5 vietām.

Pēc pašvaldības nodrošināto iedzīvotājiem brīvi pieejamo datoru skaita uz 1000 iedzīvotājiem, esam augstajā 2. vietā starp visām 119 pašvaldībām, ar 11,19 datoriem uz 100 iedz., turpat aiz Rugāju novada (15,5 uz 1000). Šeit liels paldies jāsaka pagājušajā gadā novadā īstenotajam ERAF projektam „Publisko interneta pieejas punktu attīstība Jēkabpils novada pašvaldībā”.

Pašvaldības interneta resursu popularitātes un cilvēku prasmes ziņā esam kaut kur pa vidu – 36. vietā. Pēc sekotāju skaita pašvaldību profiliem sociālajos tīklos - 21. vietā, ar 221 sekotāju uz 1000. Kopējais sekotāju skaits 1146.

Bezdarbnieku īpatsvars, kas pēdējo 36 mēnešu laikā ir apmeklējuši darba meklētājiem domātās NVA datorapmācības programmas, ir ļāvis mums mazo novadu grupā ierindoties vien 36. vietā, ar 2,1 mācekli uz 1000 iedzīvotājiem.

Pēc NVA datorapmācības programmu, kas nav paredzētas darba meklētājiem, apmeklētāju skaita (pēdējo 36 mēnešu laikā) pret pašvaldības iedzīvotāju skaitu, esam ierindojušies 19. vietā.

Ļoti labi ir e-pārvaldes rādītāji. Šajā kategorijā mazo novadu grupā esam augstajā 6. vietā. Pēc pašvaldību ienākošās korespondences (iedzīvotāju un juridisko personu iesniegumi/ pieprasījumi) īpatsvara, kas saņemts elektroniski pēdējo 12 mēnešu laikā, esam 33. vietā. Pēc pašvaldību elektroniski saņemtās ienākošās korespondences īpatsvara, kas bija parakstīta ar elektronisko parakstu, esam 10. vietā. Pēc pašvaldības mājaslapā pieejamo ar pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem saistītu veidlapu sagatavju skaita esam 12. vietā ar 27 veidlapām, bet pēc pašvaldības mājaslapā pieejamo pašvaldības sniegto pakalpojumu aprakstu skaita – 10. vietā no 61. Pēc dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas rādītājiem esam 20. vietā, pēc nekustamā īpašuma nodokļa rēķinu elektroniskās izsūtīšanas rādītājiem – 42. vietā, bet pēc pakalpojumu aprakstu skaita publisko pakalpojumu reģistrā Latvija.lv - 10. vietā.

Plašāk ar pētījuma rezultātiem var iepazīties portālā eindekss.lv

K.Sēlis

 

Atstājiet komentāru