2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

ĀCM pagājušajā nedēļā atklāj arī Jēkabpils novada Ābeļu un Kalna pagastā

ĀCM pagājušajā nedēļā atklāj arī Jēkabpils novada Ābeļu un Kalna pagastā

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā ir apstiprināts 11 meža cūkām Latvijā, tostarp arī Jēkabpils novada Ābeļu un Kalna pagastā, kuros tas iepriekš netika atklāts, liecina paziņojums Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Laikā no 1.-3.jūnijam vīruss ir konstatēts trijām meža cūkām Alūksnes novada Jaunalūksnes pagastā, divām meža cūkām Gulbenes novada Stāmerienas pagastā. Tāpat ĀCM ir konstatēts pa vienai meža cūkai Salacgrīvas novada Salacgrīvas pagastā, Ērgļu novada Jumurdas pagastā, Strenču novada Plāņu pagastā, Aknīstes novada Gārsenes pagastā. Vīruss ir konstatēts arī pa vienai meža cūkai Jēkabpils novada Ābeļu un Kalna pagastā, kuros iepriekš vīruss netika konstatēts.

Tādējādi ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 450 meža cūkām 49 novadu 142 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē.

Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014.gada jūnija ĀCM ir konstatēts 1715 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Atstājiet komentāru