2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Uzsākta sadarbība ar Šarkovšinas rajona izpildkomiteju Baltkrievijā

Uzsākta sadarbība ar Šarkovšinas rajona izpildkomiteju Baltkrievijā

No 19. – 20. augustam Šarkovščinas rajonā, Baltkrievijā darba vizītē uzturējās Jēkabpils novada pašvaldības delegācija ar mērķi parakstīt sadarbības līgumu un strādāt pie kopīgām projektu idejām.

Jēkabpils novada pašvaldību pārstāvēja domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Vanags, kurš bija arī delegācijas vadītājs, izpilddirekors Jānis Subatiņš un projektu speciāliste Gunta Dimitrijeva.

19. augustā Šarkovščinā tika parakstīts sadarbības līgums starp Jēkabpils novada un Šarkovščinas pašvaldībām un pārrunātas iespējas kopīgu projektu iesniegšanai Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā. Pēcpusdienā delegācija tika iepazīstināta ar vairākiem Šarkovščinas rajona ciemiem, skolām un veselības iestādēm. 20. augustā notika ikgadējie ābolu ražas svētki - Ābolu festivāls., kura ietvaros amatnieki tirgoja savu produkciju, uzstājās vietējie un viesu pašdarbības kolektīvi. Kā uzsvēra vietējie, šogad bijusi īpaši laba ābolu raža. Jēkabpils novadu šajos svētkos pārstāvēja dejotāji no vidējās paaudzes deju kolektīvi „Deldze” un „Solis”, rādot mūsu tautas dejas. Publika mūsu dejotāju priekšnesumus uztvēra ļoti silti, jo viņiem šādu deju kolektīvu īsti nav, vairāk darbojas tieši folkloras kopas. Skatītājiem mūsu dejotāju programma šķita ļoti interesanta un sniedza diezgan plašu ieskatu latviešu tautas deju mākslā. „Koncerta laikā saņēmām arī uzaicinājumu piedalīties festivālā citā Baltkrievijas pilsētā nākamā gada jūlijā. Bijām pārsteigti par lielo pasākuma apmeklētāju skaitu: mazs lauku ciematiņš, taču ļaužu pūlis ieradies diezgan iespaidīgs!” - teic dejotāji.

„Uzņemti tikām ļoti sirsnīgi. Skolas Šarkovščinā ir ļoti labi iekārtotas. Bērni vasaras periodā regulāri veic skolas labiekārtošanas darbus, skolu telpās iekārtoti dabas stūrīši, ziemas dārzi, kuriem absolventi par piemiņu dāvā dažādus augus. Kultūras jomā noteikti varētu sadarboties: iepazīstināt ar mūsu dejotājiem, dziedatājiem un amatniekiem, biedrībām. Iedzīvotāji par to izrādīja lielu interesi,” teic A.Vanags.

„Iespaidi ļoti patīkami. Šarkovščinas rajona iestādēs ļoti padomāts par vides ekoloģiju, no kā mēs noteikti varētu mācīties. Arī veselības aprūpe ir augstā līmenī. Bija interesanti aplūkot Šarkovščinas rajona slimnīcu un iepazīties ar tās darbu. Arī kultūrvēsturē atradām lietas, kas abām tautām ir līdzīgas. Šajās 3 sfērās tad arī nākotnē varētu īstenot kopīgus projektus,” piebilst izpilddrektors J.Subatiņš.

21. septembrī Pakrojā, Lietuvā notiks Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atklāšanas pasākums.

Informāciju sagatavoja Kaspars Sēlis

Guntas Dimitrijevas foto

Atstājiet komentāru