2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Atdzimsti novembra debesīs! 18.novembris Sēlijā, Raiņa kristību baznīcā.

Atdzimsti novembra debesīs! 18.novembris Sēlijā, Raiņa kristību baznīcā.

Valsts dzimšanas diena ir svētki mums visiem. Un katram ir savas šo svētku svinēšanas tradīcijas. Salūts, svētku galds, parāde, prezidenta uzruna, koncerti, īpašu televīzijas programmu skatīšanās. Novembra otrās puses dienas vedina uz telpām un siltumu.

Taču šogad biedrība ‘Ūdenszīmes” kopā ar Kaldabruņas Evanģēliski luterisko draudzi aicina 18. Novembra svētkus sagaidīt pavisam citādi – bez asfaltēta ceļa, zem klajas debess, dziļi Sēlijā. Raiņa kristību baznīcas sētā.

Šī baznīca, līdzīgi kā mūsu valsts, ir pārdzīvojusi dažādus laikus. Gan aktīvu draudzes dzīvi, gan minerālmēslu noliktavas periodu, gan mēģinājumu atdzīvoties Atmodas laikā, gan pārmaiņu skarbuma diktēto aizmirstību. Šobrīd tai ir vēl viens pārmaiņu laiks, un šī gada 18. novembrī dievnama tornī pacelsim jaunu krustu.

“Kad baznīcai vēl bija krusts, mēs no savas mājas to redzējām. Bija tāda laba sajūta – tepat tuvumā ir baznīca. Tagad vairs neredzam,” saka Lilita – viena no pāris Červonkas apdzīvoto māju iemītniecēm.

Kas īsti ir šī labā sajūta? To mēs, droši vien, sajutīsim katrs citādi. Latvijas dzimšanas diena ir piemērots laiks, lai atdotu dievnamam tā neatņemamo simbolu, un paši paceltu acis uz novembra debesīm, sajūtot, ka dzīvojam taču ne tikai no ēdiena vien.

Visus, kas vēlas piedalīties šai notikumā, aicinām:

Piektdien, 18. novembrī pl. 12 00 pulcēties pie Červonkas Evanģēliski luteriskās baznīcas( Jēkabpils novads, Rubenes pagasts, Kaldabruņa. Braucot cauri Kaldabruņai pa ceļu Birži – Ilūkste, krustojumā ir norāde uz baznīcu), kur krustu iesvētīs un svētku uzrunu teiks mācītājs Andis Lenšs.

Krusta pacelšana baznīcas tornī ir tehniski sarežģīts process. Tas nebūs iestudējums, un nevaram garantēt aizraujošu skatīšanos. Patiesa pārdzīvojuma un atjaunošanās brīdi gan.

Šie ir svētki, ko sev un savai valstij radām mēs paši, tādēļ to dalībniekus lūdzam ņemt līdzi:

  • Laika apstākļiem piemērotu apģērbu;

  • Sveces vai citus gaismas objektus;

  • Fototehniku, lai dokumentētu notikumu;

  • Aukstumā norūdītu dziedamo balsi, priecāsimies par kādu mūzikas instrumentu. Galvenais – gatavību dziedāt, nav svarīgi, cik greizi vai pareizi tas notiek;

  • Cienastu kopējam svētku galdam. To uzklāsim biedrības “Ūdenszīmes” mājvietā Kaldabruņas skolā, jo visiem taču būs nepieciešams fiziski sasildīties un dvēseliski dalīties ar notikušo.

Atbrauciet, un svinam šogad citādi – ar Atmodas laika elpu un aizrautību; ar sajūtu, ka dodam un atjaunojam; ar apziņu, ka mēs esam labas, plaukstošas Latvijas daļa.

 

Biedrības “Ūdenszīmes” un Kaldabruņas Evanģēliski luteriskās draudzes vārdā –

Ieva Jātniece

 

Par finansiālo atbalstu draudzei sakām paldies Jēkabpils novada pašvaldībai, par krusta izgatavošanu - Kaldabruņas puisim Mārtiņam Uzkuram, par gatavību veikt krusta pacelšanu – Madonas novada biedrības “Pie kraujas” industriālā alpīnisma speciālistiem. 

Atstājiet komentāru