2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Saukas ezerā noķer rekordlielu samu (FOTO) (PAPILDINĀTS)

Svētdien, 4.augustā, pēc lieliem un pamatīgiem pūliņiem, Māris Rokpelnis, kaislīgs makšķernieks no Siguldas, Saukas ezerā izvilka 185 cm garu un 29,39 kg smagu samu.

Tā kā Saukas ezers ir slavens tieši ar saviem zandartiem un plaužiem, tad Māris tajā dienā brauca ķert zandartus un sams pieķēries uz mazā zandarta voblera. Jāpiebilst, ka šis nav pirmais sams, ko Māris ir noķēris, pirms diviem gadiem Daugavā pie “Liepkalniem” kopā ar citu makšķernieku tika noķerts 7kg smags sams.

Sams ir otra lielākā saldūdens zivs Eiropā un pati lielākā Latvijā. Eiropā par samu lielāka mēdz būt tikai beluga. Sama raksturīgais izskats ir nedaudz biedējošs, kā radījumam no dinozauru laikiem. Liela, plakana galva, uz augšu vērsta plata mute un garas ūsas. Lielākā daļa samu, kas dzīvo Latvijas upēs, ir nepilnu metru gari un sver kādus 8-10 kg. Dzīvo apmēram 10 gadus. Tomēr zivs var izaugt līdz pat 3 metriem un svērt 150 kg. 

Pirmās rakstiskās liecības par milzu samiem parādījās 19. gs. Reiz Latvijā esot noķerts 3 metrus garš, 250 kg smags sams. 1856. gadā Krievijā noķerts 5 metrus un 400 kg smags sams. Sams ir plēsējs. Tas barojas ar zivīm, gliemjiem, vēžiem, tārpiem un kukaiņiem. Lielie mēdz medīt arī putnus, nav izslēgts, ka pīles, žurkas un vardes. Sams mēdz uzbrukt un apēst arī mazākus savas sugas eksemplārus.

Foto: viesite.lv

Atstājiet komentāru