2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Sēlijas novada protesta akcijas dalībniekus neielaiž Jēkabpilī

Protestējot pret administratīvi teritoriālo reformu šodien visā Latvijā dažādās vietās notika protesta braucieni ar smago tehniku. Tāds norisinājās arī Jēkabpils virzienā.

Ap pulksten astoņiem no rīta no Viesītes un Salas novadiem pilsētas virzienā brauca smagās tehnikas kolonna vairāk nekā 30 traktori. Uz vairākiem bija plakāti ar dažādiem saukļiem, piemēram, “Sēlijai būt!”, “Sēlija nepadodies!”, “Brīvību novadiem”, “Nenospied Sēlijas zemniekus” un citi. Protestētāju kolonna sapulcējās uz Biržu ceļa pie Jēkabpils robežas, pilsētā, kā sākumā bija plānots, protestētāju smagā tehnika neiebrauca, jo nesaņēma Jēkabpils domes atļauju iebraukt pilsētā.

Protestētāji kādu brīdi uzkavējās pie pilsētas robežas, pārrunājot tālāko rīcības plānu, kā arī sniedza intervijas vietējo mediju žurnālistiem. Pēc tam protestētāju kolonna devās braucienā pa Biržu ceļu.

Brīdī, kad protestētāji pret Administratīvi teritoriālo reformu, kas neparedz Sēlijas novada izveidi, bija pulcējušies pie Jēkabpils robežas, tur bija ieradies un notikušo vēroja Jēkabpils mērs Aivars Kraps. Notikuma vietā bija arī Jēkabpils domes deputāte Līga Kļaviņa, kā arī VP ZRP Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš.

Radio1.lv Jēkabpils mēram Aivaram Krapam jautāja, kāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldība nedeva atļauju protestētāju kolonnai iebraukt pilsētā? 

Aivars Kraps atbildot, uzsvēra, ka dzīvojam demokrātiskā valstī, kur visiem jāievēro likumi. Ja ir paredzēts rīkot piketu vai protesta akciju, tad likums paredz, ka pieteikums pašvaldībā jāiesniedz desmit dienas pirms plānotā pasākuma, savukārt šajā gadījumā iesniegums tika saņemts vakar no rīta, kas ir mazāk kā diennakti pirms protesta akcijas. Ja pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis būtu devis atļauju, tad viņš pilnībā uzņemtos atbildību par šī pasākuma norisi un sekām, ja notiktu kāds starpgadījums. 

Jautāts vai gadījumā, ja pieteikums protesta akcijai tiktu iesniegts laikus vai atļauja protesta braucienam tiktu dota, Aivars Kraps uzsvēra, ka neatceras gadījumu, kad pašvaldība būtu kādu reizi liegusi piketēt vai rīkot protesta akciju, ja iesniegums saņemts laikus. Viņš sacīja, ka atzinīgi vērtē Sēlijas novada pašvaldības centienus - cīnīties par savu ideju. Tomēr likumi esot jāievēro visiem.

Foto: Līga Kļaviņa

Komentāri (0-2/2)

  • Antons
    06.03.2020 00:17
    Priekš kam vajadzīgs Sēlijas novads, lai vispār aizmirstu par cilvēkiem? Kāpēc jāatgriežas uz kaut kādu 14 gadsimta pagātni kad bij Sēlijas novads ka tāds...

    Murgs, murgs, murgs
  • A
    05.03.2020 16:18
    Pareizi darīja,ka neielaida. Lai šļūkā pa Sēlijas pakalniem vai gar saeimas namu,traucējot visiem.Pie kā vainīgs parastais cilvēks Jēkabpilī,ka neveido Sēlijas novadu?

Atstājiet komentāru