2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Par zivju bojāejas faktu Krustpils novada Neretas un Odzes upēs VVD sācis administratīvā pārkāpuma lietvedību

Par zivju bojāejas faktu Krustpils novada Neretas un Odzes upēs VVD sācis administratīvā pārkāpuma lietvedību

Par zivju bojāejas faktu Neretas un Odzes upēs Valsts vides dienests (VVD) sācis administratīvā pārkāpuma lietvedību, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Viņa stāstīja, ka VVD Daugavpils reģionālā vides pārvalde šonedēļ vairākkārt veikusi atkārtotu Neretas un Odzes upju posmu, kur iepriekš tika konstatēta zivju bojāeja, apsekošanu. Arī pēdējās apsekošanas laikā, kas veikta piektdien, 12. jūnijā, jaunas bojāgājušas zivis netika konstatētas.

Vienlaikus par konstatēto VVD informējis Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD), norādot, ka Neretas upē augšpus Odzes upes ietekai bojā gājušas zivis netika konstatētas, tādējādi secināms, ka zivju bojāejas iemesls visticamāk ir Odzes upē nonākušais piesārņojums.

Apsekojot Odzes upes posmu līdz ietekai Neretas upē tika konstatēts, ka krasti intensīvi tiek izmantoti lauksaimniecībā un tur atrodas plašas lauksaimniecības kultūru sējumu platības, tādējādi pirmsšķietami zivju bojāejas iemesls ir no lauksaimniecības zemēm nonākušais zalvjveida piesārņojums. Iespējams, ka upē bezatbildīgi varēja būt skaloti arī trauki, kuros iepakota lauksaimniecības ķimikālija. Tieša piesārņojuma novadīšana vidē pārbaudēs netika konstatēta, norādīja Kļaveniece.

VVD ir lūdzis VAAD pēc iespējas īsākā laika periodā savas kompetences robežās veikt Odzes upes posma līdz ietekai Neretas upē pieguļošo lauksaimniecības teritoriju pārbaudes, nosakot augu aizsardzības prasību ievērošanu, kā arī iespēju robežās nodrošināt augsnes paraugu noņemšanu nosakot pesticīdu koncentrāciju augstākminētajās riska pakļautajās teritorijās. Vienlaikus, par veiktajām rīcībām un pieņemtajiem lēmumiem, VAAD būs jāinformē VVD.

Tā kā Odzes upes sateces baseinā augšpus teritorijai, kurā konstatēta zivju bojāeja, atrodas cieto sadzīves atkritumu poligons "Dziļā vāda", VVD vērtē arī iespējamo poligona darbības ietekmi uz zivju bojāeju.

Lai noteiktu virszemes ūdens kvalitāti, tajā skaita, pesticīdu koncentrāciju, VVD paņēma virszemes ūdens paraugus Neretas un Odzes upēs, tostarp arī cieto sadzīves atkritumu poligona "Dziļā vāda" tuvumā, kuru testēšana tiek veikta akreditētā laboratorijā. Virszemes ūdens paraugi nodoti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtam "BIOR" 8. jūnijā un 9. jūnijā. Sagaidāms, ka pirmie analīžu rezultāti varētu būt vienas līdz divu nedēļu laikā. Savukārt analīžu veikšana par pesticīdu klātbūtni virszemes ūdens paraugos prasīs ilgāku laiku, provizoriski rezultāti varētu būt pēc mēneša, norādīja Kļaveniece.

Lai arī bojā gājušās zivis nerada negatīvu ietekmi uz vides kvalitāti, tomēr sanitārās tīrības nolūkos, vietās, kur ir konstatēts vislielākais bojāgājušo zivju daudzums, vēlama to savākšana. Tāpēc VVD ir aicinājis Krustpils novada pašvaldību veikt Neretas upē, it īpaši apdzīvoto teritoriju tuvumā, bojā gājušo zivju savākšanu un utilizēšanu.

Jau ziņots, ka VVD Daugavpils reģionālās vides pārvaldes inspektori konstatējuši bojā gājušas zivis Krustpils novada Odzes un Neretas upēs.

VVD Daugavpils reģionālās vides pārvaldes inspektori, saņemot informāciju par Krustpils novadā Neretas upē augšpus Vīpes ciematam novērotām bojā gājušām zivīm, sestdien veica pārbaudi. Tās laikā konstatētas bojā gājušās zivis seklākajās upes gultnes vietās un krastos apmēram piecus kilometrus garā Odzes upes posmā un apmēram sešus kilometrus garā Neretas upes posmā.

Inspektori sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldības vides un civilās aizsardzības dienesta vadītāju, veicot Neretas un Odzes upes periodisku apsekošanu aptuveni desmit kilometru garumā, novērtēja bojāgājušo zivju apjomu. Konstatēts, ka bojā gājušas raudas, pliči, plauži un auslejas, to izmērs no septiņiem līdz desmit centimetriem, kā arī konstatētas desmit zivis, kuru izmērs sasniedza 25 centimetrus. Apskatot beigtās zivis, secināts, ka tās gājušās bojā pirms vienas līdz divām dienām.

Acliecinieka foto

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-4/4)

  • jānis
    16.06.2020 09:56
    Ja tas būs atkritumu poligons mēs to noteikti neuzzināsim!!!
  • A
    16.06.2020 07:56
    Vēl jau tas vainīgais jāatklāj.
  • jānis
    15.06.2020 12:28
    no maisiņiem vien tāda skāde nebūs tur kautkas nopietnāks ir ietecējis , jautājums vai vainīgajam liks atjaunot zivju resursu? un vai tā skāde nevar atkārtoties? tagat tur zivju gandrīz nav un vietējie i nesapratīs kad atkal sūdi palaisti!
  • Secinājums
    15.06.2020 08:27
    Poligona atkritumu maisiņi ,lidojot pa gaisu lielajā vējā,līdz nāvei pārbiedēja zivteles.
    Dāņu bāleliņi var uzelpot:tikām sveikā cauri.

Atstājiet komentāru