2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Alfons Žuks: Gandarī prieka un labvēlības atmosfēra, kas valdīja Viesītes pilsētas svētkos

Alfons Žuks: Gandarī prieka un labvēlības atmosfēra, kas valdīja Viesītes pilsētas svētkos

1.augustā Viesīte, laikā, kad daudzas pašvaldības Covid-19 ierobežojumu dēļ atsakās no svētku svinēšanas, ar plašu pasākumu programmu visas dienas garumā svinēja pilsētas svētkus, kas bija kupli apmeklēti un pasākuma organizatori par piedāvāto programmu saņēmuši daudzas pozitīvas atsauksmes.



”Ceturtdiena” Viesītes novada domes priekšsēdētāju Alfonu Žuku aicināja uz sarunu ar lūgumu dalīties iespaidos par nupat aizvadītajiem svētkiem.

- Kas, Jūsuprāt, ir Viesītes pilsētas svētku veiksmes stāsta pamatā?

Alfons Žuks: Noteikti vairākas lietas. Pirmkārt, jau svētku programma, kas orientēta uz visu vecumu un dažādu interešu iedzīvotājiem. Svētku programma top laikus, gandrīz gadu iepriekš, kad kopā ar kultūras pils vadītāju Raisu Vasiļjevu pārdomājam, kāda varētu izskatīties svētku diena un, kādus dalībniekus un māksliniekus mēs varētu aicināt. Otrkārt, tā bija lielā cilvēku atsaucība. Svētki bija kupli apmeklēti, bija ļoti daudz cilvēku, tajā skaitā arī daudz jēkabpiliešu. Laiks, kad stingro Covid-19 ierobežojumu dēļ cilvēkiem nebija iespējas apmeklēt pasākumus, droši vien visos radīja ilgas pēc iespējas apmeklēt kādu pasākumu, iziet cilvēkos. Tāpēc cilvēku bija daudz gan viesītiešu, gan no apkārtējiem novadiem un pilsētām. Prieks, ka cilvēki uz Viesīti brauca ar labām domām, atvērti baudīt piedāvāto svētku programmu. Neviena nebija, kas nāktu ar domu, paskatīšos, ko piedāvā un redzēs vai patiks. Cilvēki nāca ar prieku, atvērti svētkiem un ar prieku baudīja svētku prokrammu. Gaisotne bija ļoti laba un patīkama, cilvēku bija ļoti daudz.




- Kā Jums izdevās svētku laikā nodrošināt saistībā ar Covid-19 noteiktās distancēšanās prasības un citus ierobežojumus?

Alfons Žuks: Svētkos pasākumu vadītāji visu laiku atgādināja par Covid-19 ierobežojumiem, par nepieciešamo distancēšanos, nedrūzmēšanos. Par ierobežojumiem svētku apmeklētājiem atgādināja arī policijas darbinieki, kā arī bija vides informācija – plakāti, kas aicināja ievērot distanci divus metrus. Tāpēc lielas drūzmēšanās nebija, jā, cilvēki apmeklējot pasākumus gāja no vienas vietas uz citu un dažbrīd varbūt plūsmā bija cits no cita tuvāk nekā divi metri, bet pasākuma vietās distancēšanās tika ievērota. Būtiski pārkāpumi šajā ziņā netika fiksēti.

- Kas Jums svētku dienā sniedza vislielāko gandarījumu?

Alfons Žuks: Man gandarījumu sniedza viss pilsētas svētku pasākums kopumā, bija patīkami visiem kopā atpūsties. Diena bija piepildīta. Svētki bija interesanti gan bērniem, gan pieaugušajiem. Bija gan atrakcijas, gan sports, gan biedrības “Sēlijas laivas” organizētā vides sakopšanas talka mazajā Viesītes ezerā un vēl daudzi citi pasākumi. Mani gandarī, ka cilvēki bija priecīgi un svētki tiem patika. Gandarī, ka prieks bija arī vecākajai paaudzei redzēts uz skatuves Viktoru Lapčenoku un visiem pasākuma apmeklētājiem bija pārsteigums, ka uz skatuves uzstājās Kultūras ministrs Nauris Puntulis, kas nekur citur nav tā braucis uz vienu dziesmu. Patika, ka cilvēki svētkus baudīja no pirmās minūtes, piemēram, sākoties atpūtas daļai, uzreiz jau no deviņiem bija apmeklētāji, kas ar pirmo dziesmu sāka dejot, negaidot vēlāku laiku. Atpūtai tika izmantotas visas iespējas, ņemot vērā Covid-19 nosacījumus, ka pusnaktī pasākumi jābeidz. Svētkiem punktu pielika grupas “Pērkons” koncerts un salūts. Ja tāds salūts kā mums būtu Jēkabpilī vai Rīgā, iespējams, cilvēki teiktu, ka tas ir mazs, bet šeit, Viesītē, efektu sniedza klātbūtnes sajūta. Daži, kas bija no Rīgas atbraukuši uz svētkiem sacīja: Tu aizej uz salūtu Rīgā un skaties to pa lielu gabalu, no tāluma, šeit viss bija tuvu, līdzās, kompakti uz vietas un tas radīja īpašu sajūtu. Paldies policijai, kas gādāja par drošību un cilvēki varēja brīvi un netraucēti baudīt svētkus. Gandarī, ka cilvēki bija apmērināti, gandarī izteiktās atzīnības, gandarī, ka pašvaldības darbu novērtē.



- Kādas šobrīd ir Viesītes saimnieciskās aktualitātes?

Alfons Žuks: Mums nav lielu grandiozu objektu vai plānu, līdzekļi ir ierobežoti. Mēs daram ikdienā nepieciešamos mazos darbus, lai pēc iespējas uzlabotu Viesītes novada iedzīvotāju dzīves apstākļus. Nupat ir noasfaltēts Meža ielas posms, atjaunots Viesītes vidusskolas ēkas jumts, nomainīta Sporta skolas zāles grīda, veicām arī darbus Bērnu un jauniešu centrā. Mēs ar maziem darbiem ejam uz priekšu. Mūsu sapnis un vēlme ir nākamgad renovēt Smilšu ielu, tie ir lieli līdzekļi un lieli būvdarbi, taču renovācija ir nepieciešama.

- Vai startēsiet nākamā gada pašvaldību vēlēšanās?

Alfons Žuks: Jā, plānoju startēt ar savu sarakstu, no kura esmu pašvaldībā ievēlēts jau septiņas reizes. Arī šoreiz startēšu no sava saraksta.

- Paldies par sarunu!

Komentāri (0-1/1)

  • fredis
    14.08.2020 07:03
    Kārtējais varas pārstāvis kam žakete vairs neveras ciet!

Atstājiet komentāru