2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Atstādina «Preiļu saimnieka» vadību; piecus gadus nemainīto siltuma tarifu nepārskatīs

Atstādina «Preiļu saimnieka» vadību; piecus gadus nemainīto siltuma tarifu nepārskatīs

Jaunā Preiļu novada vadība no amatiem atstādinājusi pašvaldības uzņēmuma “Preiļu saimnieks” vadību. Pārmetumi esot par stratēģijas trūkumu un aizdomīgiem līgumiem vai to slēpšanu. Tikmēr siltumtarifa, kas nav mainīts jau piecus gadus, pārskatīšana neesot prioritāte, ziņo sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Preiļu novada dome ir viena no retajām vietvarām, kur vēlēšanu rezultāti ļāva gāzt ilggadējo vadību, pie varas nonākot bijušajiem opozicionāriem. Turklāt jau augusta sākumā par pašvaldības izpilddirektoru iecelts politiķis Aigars Zīmelis, kurš vēl pirms gada vērsās tiesā, apsūdzot domi, viņaprāt, nepamatota atkritumu tarifa apstiprināšanā. Apgabaltiesā viņš zaudēja, bet tagad, nonākot izpilddirektora amatā, viņš atstādinājis “Preiļu saimnieks” valdi. Zīmelis ievēlēts no “Apvienība Iedzīvotāji”, Latvijas Reģionu apvienības un Jaunās konservatīvās partijas saraksta.

“Nav stratēģijas. Stratēģijas neesamība liecina par nolaidīgo valdes rīcību. Tas ir pirmais. Otrais ir iesaistīšanās dažādās darbībās bez atbilstošiem līgumiem, kas nedrīkst būt,” rīcību pamatoja Preiļu novada izpilddirektors Aigars Zīmelis.

Aizdomas esot par šķeldas iepirkuma līgumiem, sadarbību ar elektroenerģijas ražotāju “Preiļu enerģētiķis”, pirms astoņiem gadiem būvētās koģenerācijas stacijas darbību. Plašākus skaidrojumus, vai aizdomas ir par nesaimnieciskām vai tomēr nelikumīgām darbībām, Preiļu novada izpilddirektors pagaidām nesniedz.

No amata atstādināto valdes priekšsēdētāju Nacionālās apvienības Preiļu nodaļas vadītāju Jāni Mūrnieku nedēļas laikā neizdevās sazvanīt. Tikmēr otrs atstādinātais valdes loceklis situāciju komentēja skopi.

“Tie iemesli, kurus mums uzrādīja domes sēdē, tie, manuprāt, nav tik būtiski, lai pieņemtu tādus mērus, lai atstādinātu mani,” sacīja bijušais “Preiļu saimnieks” valdes loceklis Andris Svarinskis.

“Šobrīd man nav pieejami ne dalībnieku sapulču protokoli, ne valdes sēžu protokoli, ne rīkojumi par iepirkumu komisijām, ne iepirkumu dokumenti. Tie vienkārši nav pieejami Preiļu novada domei,” norādīja Preiļu novada izpilddirektors Zīmelis.

Vēl pie “Preiļu saimnieka” drīzumā gatavojās vērsties arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Pienācis pēdējais laiks pārskatīt siltumtarifu.

““Preiļu saimnieka” tarifs šobrīd ir 54,23 eiro par megavatstundu bez PVN. Tas šajā brīdī drīzāk atbilst Latvijas vidējam tarifu līmenim. Šis ir viens no ilgāk nepārskatītajiem tarifiem. Manuprāt, ir zem desmit šādas teritorijas, kur mums joprojām ir 2016. gadā dabasgāzei piesaistītā cena nofiksēta. Tādu mums ir salīdzinoši maz,” pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

Pašlaik “Preiļu saimnieku” vada pagaidu valde. Tās vadītājs Ivars Indriksons atklāja, ka viņam nav uzdots pārskatīt siltumtarifu. To visdrīzāk darītu jaunā pastāvīgā valde, taču tik un tā vispirms kapitālsabiedrībā veiks auditu.

Avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru