2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Preiļos veikta skolēnu autobusu maršrutu optimizāciju

Preiļos veikta skolēnu autobusu maršrutu optimizāciju

Preiļu novada pašvaldības Transporta daļa veikusi apjomīgu darbu, analizējot skolēnu pārvadājumu maršrutus Preiļu novadā. Jau iepriekš ir bijis konstatēts, ka daži no līdzšinējiem maršrutiem ir dārgi un izglītības iestādes izvēle, kas ir šo nerentablo maršrutu galamērķis, ir pretrunā ar Izglītības ministrijas ieteikumiem, ka bērnam būtu jādodas uz tuvāko vai tuvāko labāko (skatoties pēc skolu reitinga) izglītības iestādi. Sastādot 2022. gada Preiļu pašvaldības budžetu, ir pieņemts lēmums risināt šo situāciju.

Iedziļinoties un iepazīstoties ar reālajiem gadījumiem – no kādiem pagastiem bērni tiek vesti uz kurām skolām, atklājas pat tādi gadījumi, kad pamatskolnieks skolas autobusā nobrauc līdz 90 km dienā, dodoties uz kādu konkrētu pagasta skolu, pabraucot garām vairākām citām skolām. Tajā pašā laikā, izvēloties mācīties tuvākajā mācību iestādē, bērnam līdz skolai būtu jāmēro tikai 7 km vai 15 km garš ceļš vienā virzienā.

Pašvaldības budžetā skolēnu pārvadājumi ir gana liela pozīcija, kas, sadārdzinoties degvielai, kļūst tikai lielāka. Šī iemesla dēļ, izskatot Preiļu novada pašvaldības Transporta daļas vadītāja sagatavoto lēmumprojektu par skolēnu pārvadājumu maršrutu optimizāciju un atcelšanu tika pieņemts lēmums:

atcelt šādus maršrutus:

NR.1-2 Maršruts: Riebiņu vidusskola – Preiļi – Anspoki – Šņepsti – Aglonas stacija – Rušonas pamatskola.

NR.3-1 Maršruts: Čaunāni- Stabulnieki- Patmalnieki- Kauša- Riebiņu vidusskola.

NR.3-2 Maršruts: Riebiņu vidusskola -Kalna Randari-Pieniņi-Līči- Preiļi-Riebiņu vidusskola.

NR.12-1 Maršruts: Aglona -Kastīre- Bašķi- Aglonas stacija- Rutuļi- Voguļi- Aglonas vidusskola.

Atcelto maršrutu vietā papildināt esošos maršrutus:

NR.18 Maršruts: Preiļi – Līči – Prīkuļi – Lielie Anspoki – Betišķi – Smelteri – Salas pamatskola – Skuteļi– Pieniņi- Līči- Preiļi – Riebiņi

NR.20 Maršrutu: Lielie Anspoki- Kalna Gudļevski – Stabulnieki- Polkorna – Pastari – Smelteri – Gribusti – Salas pamatskola.

Skolēnu pārvadājumu maršrutu grozījumi stāsies spēkā ar 2022. gada 17.janvāri.

Atstājiet komentāru