2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Preiļu novada dome svētdien  ārkārtas sēdē lēma par atbalsta sniegšanu Ukrainai

Preiļu novada dome svētdien ārkārtas sēdē lēma par atbalsta sniegšanu Ukrainai

27. februārī, no plkst. 14.00 līdz 15.20 notika Preiļu novada domes ārkārtas sēde. Tajā tika lemts par atbalsta sniegšanu Ukrainas bēgļiem un par to, kā tiks koordinēta valsts un pašvaldības darbība. Tika diskutēts par to, kādu atbalstu kopumā Latvija var sniegt Ukrainai, informē Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību nodaļā..

Preiļu novada pašvaldībai ir izveidots saraksts ar tās pārvaldībā esošajiem internātiem un citām telpām, kurās varētu izmitināt bēgļus. Bet tā kā prioritāte izmitināšanai ir vietējās ģimenes, kas varētu sniegt arī pirmo emocionālo un sociālo atbalstu, vēl joprojām darbojas anketa, ko pašvaldība izveidoja jau piektdien. Šobrīd to ir aizpildījuši 34 iedzīvotāji, no kuriem 15 piedāvājuši atvērt savu māju durvis bēgļiem. Tiklīdz radīsies šāda vajadzība, mēs ar jums sazināsimies. Īpašs aicinājums būt atsaucīgiem tiek vērsts uz viesnīcām un viesu namiem. Anketa – pieejama pašvaldības mājaslapā.

Preiļu novada dome arī vienojās par 5000 EUR lielu finansiālu atbalstu Ukrainai. Nākamās nedēļas laikā valstiskā līmenī tiks pieņemti lēmumi par pabalstu apmēriem, par to, kādā veidā bēgļi varēs saņemt veselības aprūpes u.c. pakalpojumus. Šobrīd jāsaglabā miers – atbalsts bēgļiem būs nepieciešams ilgtermiņā, tādēļ svarīgi izstrādāt gan likumdošanu, gan sistēmu, kas to strukturēs un sakārtos, lai nepieļautu haosu!

Domes vadība un deputāti vienbalsīgi vienojās arī par to, ka solidarizējoties ar Ukrainas tautu tiks atcelti vairāki izklaides pasākumi, to vietā tiks organizēti atbalsta koncerti gan kultūrvietās, gan brīvdabā, gan dievnamos. Tiek plānots sadraudzības un vienotības koncerts ar kaimiņu novadiem, par kuru informēsim jau tuvākajā laikā. Lai arī tas var šķist kā maznozīmīgs solis, tas parāda mūsu nelokāmo nostāju un nebeidzamo atbalstu.

Ko var darīt ikviens Preiļu iedzīvotājs:

Ja redzi iespēju pie sevis ģimeniskā vidē uzņemt bēgļus, aizpildi anketu un reģistrējies – anketa pieejama pašvaldības mājaslapā.
Esi atsaucīgs, ja tiks organizēta palīdzības vākšana (tā notiks tikai pēc konkrēta saraksta, konkrētos preču vākšanas punktos). Nekoordinēta dažādu priekšmetu vākšana nesasniedz vajadzīgo mērķi – uz to norāda gan valsts mēroga labdarības organizācijas, gan citas pašvaldības.
Preiļu novada pašvaldības NVO partneris nodibinājums “Viduslatgales Pārnovadu fonds” drīzumā izveidos ziedojumu kontu, kurā varēs ziedot naudu, lai nodrošinātu Preiļu novadā nonākušo bēgļu vajadzības, dzīvošanai piemērotu telpu iekārtošanu, bēgļiem nepieciešamo preču iegādi u.c. Tiklīdz konts tiks atvērts, mēs par to informēsim! Pagaidām vienotā ziedojumu vākšana notiek caur organizāciju “Ziedot.lv” – https://www.ziedot.lv/ukrainas-cilvekiem-4203
Neklusē, ja redzi sociālajos tīklos un savā apkārtējā sabiedrībā cilvēkus, kuri izsakās agresīvi un pretēji Latvijas valsts interesēm. Šobrīd sociālajos tīklos cilvēki, aizbildinoties ar vārda brīvību, kurina naidu, izplata klaju dezinformāciju. To nedrīkst pieņemt un tolerēt! Šeit plašāka informācija – https://www.pardrosibu.lv/2022/02/24/aicina-zinot-par-krievijas-agresijas-atbalstitajiem-latvija/
Saudzējiet sevi un savus mīļos! Saglabājiet mieru un ticību pēc iespējas ātrākam konflikta atrisinājumam.

Vēlamies uzsvērt, ka visi Latvijas iedzīvotāji ir aicināti nemēģināt patvaļīgi un nekoordinēti doties uz Polijas un Ukrainas robežu, jo tas pamatīgi apgrūtina gan lielo palīdzības kravu konvoju kustību, gan bēgļu pārvietošanos uz drošajām zonām. Šobrīd Latvijas valsts ir organizējusi 30 smago kravas automašīnu došanos uz Ukrainu. Automašīnas piegādās galvenokārt pārsējus, saites, bruņu vestes un ķiveres u.c. preces.

Atstājiet komentāru