2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Noslēgušies Preiļu parka dīķu un kanālu pirmās kārtas būvdarbi

Noslēgušies Preiļu parka dīķu un kanālu pirmās kārtas būvdarbi

Preiļu parkā pie Mīlestības kalniņa ar tiltiņa un slūžu rekonstrukcijas pabeigšanu noslēgušies Preiļu parka dīķu un kanālu pārbūves pirmās kārtas būvdarbi, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Pavasarī, kad būs piemēroti laikapstākļi, notiks teritorijas pie tiltiņa blakus Mīlestības kalniņam apzaļumošana.

Parka dīķu un kanālu pārbūves un tīrīšanas darbi ir daļa no projekta "Vides kvalitātes uzlabošanas pasākumi publiskajās ūdenstilpnēs Latvijā un Lietuvā" aktivitātēm Latvijā un Lietuvā.

Gada pirmajā pusē noslēdzās kanāla pārbūves darbi posmā no Mehanizatoru ielas līdz Lielajam dīķim - tika iztīrīta apaudze - krūmi un mazvērtīgie pašizsējas koki, veikta arī dūņu un sanesumu izcelšana. Nozīmīga ir caurtekas izbūve zem Mehanizatoru ielas pie parka robežas - tā ļaus parkā atjaunot ūdens apmaiņu ar Saltupi, kas vēsturiski ir bijusi nozīmīga Preiļu parka dīķu un kanālu sistēmas uzturēšanā, bet ilgus gadus bija nosprostota.

Darbus parkā veica būvuzņēmums SIA "Bauskas meliorācija".

Projektā ir veikti ne vien ūdenstilpju rekonstrukcijas darbi, bet norisinājušās arī dažādas aktivitātes ar mērķi veicināt bioloģisko daudzveidību vēsturiskajos muižu parkos Latvijā un Lietuvā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību parku sniegtajiem ekosistēmu pakalpojumiem.

Projekta noslēgumā 2023.gada 24.janvārī un 25.janvārī Preiļos un Antalieptē Lietuvā notiks noslēguma seminārs, kurā tiks prezentēti rezultāti, tostarp rokasgrāmata muižu parku īpašniekiem un pārvaldniekiem bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai parkos. Uz semināru tiks aicināti parku īpašnieki, dārznieki, pārvaldnieki un visi, kurus interesē bioloģiskās daudzveidības saglabāšana muižu parkos. Pieteikšanās semināram tiks izsludināta janvāra sākumā.

Projektu "Vides kvalitātes uzlabošanas pasākumi publiskajās ūdenstilpnēs Latvijā un Lietuvā" finansē Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas - Lietuvas programma 2014.-2020.gadam. Projekta partneri ir Preiļu novada dome, Lietuvas nevalstiskās organizācijas "Innovators valley" un "Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonds", kā arī Zarasu rajona pašvaldība Lietuvā.

Projekta laikā tiek veikti ūdens kvalitātes uzlabošanas darbi, rekonstruējot un iztīrot ūdenstilpju sistēmas trīs parkos - Antalieptes klostera parkā, Kamarišķu muižas parkā Lietuvā un Preiļu muižas parkā. Projekts tiek īstenots no 2020.gada 1.augusta līdz 2023.gada 31.janvārim. Kopējās projekta izmaksas ir 1 030 848 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējums 876 221 eiro un projekta partneru līdzfinansējums 154 627 eiro, tostarp Preiļu novada domes līdzfinansējums - 57 790 eiro.

SIA "Bauskas meliorācija" reģistrēta 2004.gadā, uzņēmuma īpašnieks ir Aivis Landmanis, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 840 830 eiro, bet zaudējumi - 55 269 eiro.

Avots: preili.lv

Atstājiet komentāru