2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Preiļu muižas komplekss un parks tiks popularizēts kā viens no tūrisma maršruta "Sajūtu verstis" posmiem

Preiļu muižas komplekss un parks tiks popularizēts kā viens no tūrisma maršruta "Sajūtu verstis" posmiem

Preiļu novada pašvaldība sākusi īstenot Pārrobežu (ārējo robežu) sadarbības programmas 2014.- 2020. gadam projektu "Sajūtu pilnas verstis Austrumlatvijā"/"Versts Full of Feelings in Eastern Latvia" jeb VERSTS OF FEELINGS 2. 

Projekta partneri ir Alūksnes, Gulbenes, Preiļu, Krāslavas novadu pašvaldības un Rēzeknes novada pašvaldības iestāde "Maltas apvienības pārvalde" (Lūznavas muiža). Tā mērķis ir maršruta "Sajūtu verstis/Versts of Feelings" un tūrisma objektos radītā piedāvājuma papildināšana ilgtspējīga tūrisma piedāvājuma nodrošināšanai, pilnveidojot iepriekšējā projekta rezultātus un nodrošinot to plašāku pielietošanu. 

Lai paplašinātu jau izveidoto uz sajūtām balstītu pilotaktivitāšu izmantošanu piecos svarīgākajos tūrisma maršruta "Sajūtu verstis" objektos (Alūksnes Jaunā pils un muižas parks, Litenes muiža un parks, Preiļu muižas komplekss un parks, Lūznavas muižas komplekss, Krāslavas pils komplekss), paredzēts aprīkot jau attīstītos objektus un paplašināt pieejamo piedāvājumu.

Alūksnē paredzēts izvietot lielos informatīvos stendus Alūksnes Muižas parka ieejās, atjaunot informatīvās plāksnes pie parka objektiem, iegādāties aprīkojumu pasākumu piedāvājuma dažādošanai, Jaunās pils klavieru istabas interjeru papildināt ar vēsturiskiem svečturiem, izveidot izstādi Alūksnes Jaunās pils foajē telpā, organizēt praktiskās meistarklases, sarīkot Muižas parka svētkus un atjaunot informatīvos materiālus.

Gulbenes novadā izvietos āra digitālos informatīvos stendus pie Litenes muižas un Stāmerienas muižas, iegādāsies aprīkojumu Litenes muižai un apmeklētāju skaitītāju, organizēs semināru un svētku pasākumu Litenes muižā.

Preiļos iegādāsies aprīkojumu svētku organizēšanai (teltis, krēsli un galdi), papildinās vēsturisko tērpu kolekciju, organizēs publiskus pasākumus objektu atpazīstamības veicināšanai (Autorallijs maijā, Vārkavas muižas svētki un Mākslas plenērs jūlijā, Opermūzikas svētki augustā un Leģendu nakts pasākums oktobrī), papildinās informatīvos materiālus (tiks izdota fotogrāfiju brošūra "Preiļu pils 10 gados 2013 – 2023").

Rēzeknes novada Lūznavas muižā paredzēts īstenot iepriekšējā projektā izstrādāto Kultūras dārza koncepciju, izveidojot augu stādījumus un augstās koka dobes, izveidot augu laistīšanas sistēmu, informatīvu dārza izziņas spēli un noorganizēt semināru par digitālo pratību.

Savukārt Krāslavā iedzīvotājus priecēs izgaismots Krāslavas pils komplekss, norisināsies svētku pasākums, tiks izveidots maršruta skatu karšu komplekts. 

2023. gada 23. maijā projekta partneri tikās projekta atklāšanas pasākumā Krāslavā, kur klātienē iepazinās tuvāk, detalizēti pārrunāja projekta ieviešanas procesu un dalījās pieredzē. Pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar Krāslavas pils kompleksu, Amatniecības centru, kā arī uzklausīja un līdzdarbojās iedvesmas stāstā "Sajūtu tūrisms". Dienas noslēgumā bija iespēja darboties Sajūtu darbnīcā, kur tapa stikla dekori.

Projekta kopējais budžets ir 344 871,00 EUR, t. sk. programmas līdzfinansējums 310 383,90 EUR. Preiļu novada pašvaldības budžeta daļa projektā ir 50 473,00 EUR, t. sk. programmas līdzfinansējums 45 425,70 EUR, pašvaldības finansējums – 5047,30 EUR apmērā.

Projekta īstenošanas ilgums: no 2023. gada 16. aprīļa līdz 15. novembrim. 

Iedzīvotājus un visus Preiļu muižas kompleksa un parka viesus aicinām sekot līdzi informācijai par konkrētām aktivitātēm un pasākumiem šīs vasaras garumā!

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Preiļu novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Avots: preili.lv

Atstājiet komentāru