2024.gada 7. jūlijs

Alda, Maruta

Pelēči ieguvuši viedā ciema statusu

Pelēči ieguvuši viedā ciema statusu

Biedrība Latvijas Lauku forums šogad jau ceturto reizi aicināja Latvijas ciemus un kopienas dalīties to vieduma atslēgās, piesakoties atpazīstamības zīmei “Viedais ciems 2024”, portālu Radio1.lv informēja Preiļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Elgars Stupāns. 

“Viedie ciemi” ir kopienas lauku apvidos, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus, lai nodrošinātu ciemu dzīvotspēju. Atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem, ciemi balstās vietējos resursos, izmanto savas stiprās puses un iespējas. Lai uzlabotu savus ekonomiskos, sociālos un/ vai vides apstākļus viedais ciems īsteno līdzdalības pieeju, ievieš tehnoloģiskas un organizatoriskas inovācijas, veido sadarbību un ir aktīvs partneris citām kopienām un pašvaldībām.

Kopumā tika saņemti 19 pieteikumi no dažādiem Latvijas novadiem. Pirmo kārtu pārvarēja un sevi otrajā kārtā prezentēja 14 kopienas, demonstrējot savu pieredzi un inovācijas kopienu un savas vietējās teritorijas attīstībā.

Atpazīstamības zīmes “Viedais ciems 2024” tika pasniegtas Latvijas lauku kopienu un viedo ciemu forumā “Kopienu Persilāde”, kas 27.-28. jūnijā norisinājās Augšdaugavas novada Bebrenē.

Šogad pie viedā ciema statusa tikusi Alsunga, Ance, Meņģele, Jaunlutriņi, Launkalne un trīs ciemi Latgalē – Dekšāres, Līksna un Pelēči, atpazīstamības zīmes ieguvēju skaitam pieaugot līdz 32 kopienām.  

Preiļu novada Pelēči pretendēja uz viedā ciema statusu jau kopš 2022. gada un pērn ieguva diplomu “Ceļā uz Viedais ciems 2023”, bet šogad aktīvā pagasta kopiena ir tikusi pie kārotās zīmes.

Atstājiet komentāru