2024.gada 8. septembris

Ilga

Pašvaldība jau ilgstoši meklē iespējas, kā atjaunot Preiļu autoostu (FOTO)

Jau vairākus gadus Preiļu autoosta ir sliktā stāvoklī. Lai gan pašvaldība bija sagatavojusi būvprojektu, ēkas atjaunošana kavējas finansējuma trūkuma dēļ. Preiļu autoostas atjaunošanu beidzot varētu iekustināt Eiropas Savienības projekts "Multimodāls sabiedriskā transporta tīkls", ko plāno izsludināt līdz gada beigām. Atbalstu tajā varēs saņemt arī pašvaldības vai pašvaldību kapitālsabiedrības, lai atjaunotu dzelzceļa stacijas, autoostas un tām pieguļošās teritorijas, ziņo sabiedrisko mediju portals lsm.lv.
 

Preiļu autoosta atrodas pašā pilsētas centrā. No ārpuses ap ēku apvilktas norobežojošas lentes, jo no dzegas birst apmetums. Arī iekšpusē līdzīgi – atsevišķas vietas nodalītas birstoša apmetuma dēļ, un kopumā skats ir pieticīgs – koka soli, krāsns un acīmredzami tekošs jumts. 


Telpas, kur sagaidīt autobusu, Preiļos ir nepieciešamas, un cilvēki tās izmanto, to apstiprina gan autoostas darbinieki, gan pasažieri. Karstā laikā telpās var paslēpties no tveices, bet ziemā – no aukstuma.
 

Gada laikā Preiļu autoosta apkalpo nepilnu 21 000 reisu. Lielākoties – vietējas nozīmes un starppilsētu reisus uz Rēzekni, Daugavpili un Līvāniem.


Pirms sešiem gadiem autoostas ēku jau sliktā stāvoklī pašvaldība iegādājās no SIA "Jēkabpils autobusu parks". Tolaik – ar mērķi sakārtot pilsētas centru. Pašvaldībai naudas ēkas atjaunošanai un pilsētas centra sakārtošanai nav, tāpēc plānots piesaistīt ārējo finansējumu.  

Lai gan autoostas ēka pieder pašvaldībai, nu jau kā nomnieks to turpina apsaimniekot SIA "Jēkabpils autobusu parks". Uzņēmumā informē, ka
 

kamēr autoosta tiks savesta kārtībā, tuvāko mēnešu laikā plānots kasi pārnest un uzstādīt biroja tipa konteinerā, kādus nereti var redzēt būvlaukumos.


Tas atradīsies autoostas teritorijas iekšpusē, netālu no iekāpšanas platformām. Iecerēts, ka konteinertepa telpā vienā pusē būs kase, bērniņiem pārtinamais galds, ja nepieciešams, un otrā pusē būs uzgaidāmā telpa pasažieriem. Lai varētu apkalpot pasažierus, lai varētu nodrošināt viņiem uzgaidāmo telpu un lai telpas nebūtu tik briesmīgā stāvoklī, kādas tās ir šobrīd autoostas ēkā.

Pašvaldībā informē, ka kopumā Preiļu centra pārbūves darbi prasīs divus līdz trīs gadus. Kad autoostas ēka būs saremontēta, jaunais telpu apsaimniekotājs tiks noteikts nomas tiesību izsolē.

Avots : lsm.lv

Atstājiet komentāru