2024.gada 20. septembris

Ginters, Guntra, Marianna

Preiļos iecerēts atjaunot autoostu un pielāgot centru uzņēmējdarbības attīstībai

Preiļos iecerēts atjaunot autoostu un pielāgot centru uzņēmējdarbības attīstībai

Preiļu novada pašvaldība iecerējusi pārbūvēt autoostu un pielāgot centru uzņēmējdarbības attīstībai, liecina pašvaldības publiskotā informācija.


Vietvara uzsver, ka pašlaik viens no aktuālākajiem un prioritārākajiem jautājumiem ir Preiļu centra un autoostas labiekārtošana.
 

Pašvaldība jau iesniegusi projekta pieteikumu "Preiļu pilsētas centra pārbūve uzņēmējdarbības atbalstam", kas tiek vērtēts. Atbalsta saņemšanai plānots iesniegt arī projektu autoostas ēkas atjaunošanai. Būvdarbi abos projektos plānoti 2025.-2026.gadā.


2022.gada septembrī starp SIA "Jēkabpils autobusu parks" un Preiļu novada pašvaldību ir noslēgts nomas līgums, autoostas ēku iznomājot autobusu parkam. Pašlaik uzņēmums biļešu kasi pārnesis un uzstādījis biroja tipa konteinerā, turpinot nodrošināt autoostas pakalpojumu sniegšanu.
 

Būve atrodas autoostas teritorijas iekšpusē, netālu no iekāpšanas platformām. Vienā pusē atrodas kase, bet otrā pusē izvietota uzgaidāmā telpa pasažieriem. Pagaidu telpas turpinās savu darbību, līdz tiks pārbūvēta Preiļu autoosta.


Preiļu novada pašvaldības speciālisti informē, ka kopumā Preiļu centra pārbūves darbi prasīs divus līdz trīs gadus. Kad autoostas ēka būs saremontēta, jaunais telpu apsaimniekotājs tiks noteikts nomas tiesību izsolē.

Jau ziņots, ka pirms vairākiem gadiem veiktajā aptaujā liela daļa iedzīvotāju atbalstīja Preiļu autoostas demontāžu.
 

"Tomēr interesanti un lietderīgi ir saņemtie komentāri, kas liek aizdomāties par ēkas turpmāko iespējamo izmantošanu, piemēram, esošās ēkas restaurācija, atstājot tās vēsturisko izskatu un izmantojot to kā daudzfunkcionālu ēku, kurā ir ne tikai autoosta, bet arī tūrisma informācijas centrs, kafejnīca, labierīcības, kur nodrošināta vides pieejamība dažādām iedzīvotāju grupām," toreiz pauda pašvaldības Attīstības daļas vadītāja Elita Jermolajeva.


Autoostas ēkai nav valsts kultūras aizsargājamā pieminekļa statuss, taču tas ir pilsētas kulturvēsturisks objekts. Pēc pašvaldības speciālistu domām, ēku varētu renovēt, modernizēt un atstāt kā Preiļu vēstures liecību.

Aculiecinieka foto

Atstājiet komentāru