2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 19.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 19.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nolūkā samazināt plūdu risku apmēram 3 tūkstoši hektāru platībā, uzsākti pieci meliorācijas sistēmu atjaunošanas projekti, kuru rezultātā tiks pārbūvētas polderu sūkņu stacijas un atjaunotas valsts nozīmes ūdensnotekas. Iepriekš minētos piecus jaunus projektus, kuru kopējās izmaksas ir 4,2 miljoni eiro, februāra vidū ir sākusi īstenot valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", turpinot meliorācijas sistēmu atjaunošanā ieguldīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta līdzekļus. Vienā no projektiem plānots pārbūvēt Ošas 1.poldera sūkņu staciju Līvānu novada Rožupes pagastā, plānotās izmaksas 844 tūkstoši 800 eiro un Ošas 2.poldera sūkņu staciju Līvānu novada Rožupes pagastā, plānotās izmaksas 680 tūkstoši eiro.

Seno laivu brīvdabas parks Koknesē, ko plānots būvēt ar Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu, varētu izmaksāt līdz 700 tūkstoši eiro. Iepriekš domē lemts piedalīties projektu konkursā, iesniedzot projekta pieteikumu par senā tirdzniecības ceļa "No varjagiem uz grieķiem" iedzīvināšanu mūsdienīgā tūrisma piedāvājumā. Pēdējā domes sēdē apstiprinātas arī plānotās projekta izmaksas - līdz 700 tūkstoši eiro. Jau vēstīts, ka projektu konkursā pašvaldība plāno piedalīties, sadarbojoties ar Polockas rajona izpilddkomitejas Sporta un tūrisma departamentu no Baltkrievijas. Projekta mērķis ir saglabāt un padarīt plaši pieejamas senā tirdzniecības ceļa "No varjagiem uz grieķiem" nemateriālās vērtības un vēsturisko informāciju, izveidojot unikālu tūrisma produktu - brīvdabas laivu parku ar seno laivu modeļiem un ekspozīciju par seno tirdzniecības ceļu. Plānots, ka laivu parks atradīsies nekustamajā īpašumā "Gundegas-1" Daugavas krastā, apmēram 500 metru attālumā no estrādes, ceļā no Kokneses luterāņu baznīcas uz Kokneses viduslaiku pilsdrupām.

Turpinām ziņas

Jau ceturto reizi Jaunjelgavā notika pasākums, kurā izvērtēja pagājušā gada svarīgākos notikumus novadā. To veidotāji saņēma īpaši veidoto statueti “Zelta kaza”, informē laikraksts Staburags. Balvas saņēma arī labākie skolotāji un novada aktīvākie seniori. Goda nominācija un balva “Zelta kaza” Jaunjelgavā iedibināta un veidota saskaņā ar dzejnieka Aleksandra Čaka vārdiem: “Pilsētiņa maza, maza; viņas simbols – balta kaza”. To pasniedz desmit nominācijās par īpašiem nopelniem kādā jomā. Līdz šim pretendentus balvai “Zelta kaza” izvēlējās komisija, bet šogad tos pirmo reizi varēja pieteikt ikviens Jaunjelgavas novada iedzīvotājs. Ar renesanses dejām balli īpašu vērta senās mūzikas ansamblis “Trakula” un arfas skaņas Tīnas Bērziņas izpildījumā. Visi balvu saņēmēji tika arī pie nosaukuma “Latvijas goda saimnieks”, kuru piešķīra festivāla “Latvijas goda aplis” rīkotāji.

Nor šī gada janvāra mainījies Aizkraukles pilsētas bibliotēkas mājaslapas izskats, tā kļuvusi. Šobrīd tā vēl ir izstrādes procesā un atsevišķas sadaļas nedarbojas korekti, un tajās vēl kādu laiciņu var pietrūkt informācijas, taču lasītājiem svarīgākās funkcijas darbojas. Mājaslapas adrese ir tāda pati kā iepriekš biblioteka.aizkraukle.lv, taču tagad tās saturs ir strukturēts un labāk uztverams. Viena no bibliotēkas mājaslapas svarīgākajām priekšrocībām ir reģistrēto bibliotēkas lietotāju iespēja sev interesējošos izdevumus rezervēt attālināti. Mājaslapā var uzzināt par bibliotēkas pasākumiem un dažādiem jaunumiem. Mājaslapas izstrādi veic SIA “Gstream”.

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju tautai vēlēt pagastu pārvalžu vadītājus. Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Jānis Vanags. Viņš skaidro, ka pagasta pārvaldes vadītājs ir varas pārstāvis, kurš pagasta iedzīvotājiem ir visērtāk sasniedzamas un caur viņu notiek kontakts ar domi. Viņaprāt, nepieciešams stiprināt tautas pilsonisko apziņu, dodot pagastu iedzīvotājiem iespēju izvēlēties šo cilvēku pašiem. Iniciatīvā norādīts, ka ir nepieciešams veikt labojumus likumā par pašvaldībām un vēlēšanu likumā. Saeimai un Ministru kabinetam būtu jāatbalsta šī iniciatīva un jāveic nepieciešamie likumu labojumi, lai turpmāk pagastu vadītājus ieceltu cilvēki, kas dzīvo šajos pagastos.

Atstājiet komentāru