2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 20.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 20.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Apcietinātais un atstādinātais Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" vadītājs Juris Boķis ir pārvests uz Rīgas Centrālcietumu. Zemgales tiesas apgabala prokurors Aivars Egle, pieļauj ka Boķa veselības stāvoklis ir stabils, tāpēc viņam vairs nav nepieciešama mediķu uzraudzība. Izmeklēšanas interesēs Egle nekomentēja, kādu tieši pretdarbību kriminālprocesa mērķu sasniegšanai veicis Boķis, skaidrojot, ka jebkādas informācijas sniegšanu varētu interpretēt arī kā spiedienu uz izmeklēšanu un tiesu no prokurora puses. Lietā turpinās izmeklēšana un sagaidāms, ka Boķa aizstāvība tiesā apstrīdēs viņa apcietināšanu. Sūdzību skatīs Zemgales apgabaltiesa. Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā policija Boķi aizturējusi, bet jau pēcpusdienā tiesa viņu apcietinājusi. Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka tiesas sēde gan notikusi bez paša Boķa piedalīšanās, jo viņam policijas iecirknī pēkšņi radušās veselības problēmas, tāpēc aizturētais nogādāts Jelgavas slimnīcā, kur viņam norīkota apsardze. Izmeklētāji esot secinājuši, ka Boķa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Apcietinājums Boķim piemērots kā drošības līdzeklis uz izmeklēšanas laiku. Kā ziņots, Boķis tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, izmantojot vardarbību bijušajā bērnunamā "Līkumi" Salas novadā, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību.

Šķeldas cenas Latvijā būtiski augušas saistībā ar nelabvēlīgajiem apstākļiem pērn un šā gada pašā sākumā, kamdēļ bija problēmas sagādāt šķeldas ražošanas izejmateriālus pietiekamā apmērā, kā arī saistībā ar pieprasījuma pieaugumu pēc tās, informē Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Viņš apstiprināja, ka šķeldas cenas šogad Latvijā ir būtiski paaugstinājušās. Siltuma ražotāju norādītais iemesls - plūdu dēļ mežsaimniecībā izsludināto valsts mēroga dabas katastrofu – ir tikai viens no iemesliem. Pērn nelabvēlīgie laika apstākļi bija ilgstoši, tādi paši bija arī šā gada sākumā, tādēļ bija problēmas pietiekamā apmērā sagādāt izejmateriālus, piemēram, mežistrādes un zāģmateriālu atlikumus, no kuriem ražo šķeldu. Šobrīd laika apstākļi mežizstrādei nav nelabvēlīgi, tomēr tādēļ situācija vēl nav normalizējusies, jo kurināmā koksne ir viena no pēdējām, ko izvedīs no meža vai krautuves. Vispirms ved ārā vērtīgos zāģbaļķus, bet lētāku, piemēram malkas kvalitātes apaļkoksni atstāj kā pēdējo. Ņemot vērā, ka šobrīd arī ir nepietiekamas jaudas transportēšanā, kurināmā pircējiem situācija drīzumā būtiski neuzlabosies.

Jau ziņots, ka saskaņā ar SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" valdes locekles Ludmilas Lencbergas pausto pēc valsts mēroga dabas katastrofas izsludināšanas mežsaimniecībā kurināmā piegādātāji paaugstinājuši cenas un siltuma ražotāji ir bezspēcīgi, lai šo situāciju mainītu. Uzņēmums informējis Pļaviņu novada domi par ārkārtas situāciju, kas izveidojusies ar šķeldas piegādi. Proti, kurināmā piegādātāja SIA "Sinda VR" paziņojusi par nodomu lauzt līgumu saistībā ar ārkārtas Krīzes vadības padomes lēmumu, ka rudens lietavu un plūdu izraisītās sekas mežsaimniecībā ir atzīstamas kā valsts mēroga dabas katastrofa. SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" uzrunājusi vairākus šķeldas piegādātājus, taču visi apzinātie piegādātāji nevarējuši nodrošināt nepieciešamo šķeldas daudzumu. Pārrunas ar uzņēmējiem beigušās ar cenas paaugstināšanu. Līdzīga situācija ir arī Vietalvas pagastā, kur siltuma ražošanai tiek izmatota malka. Izmantojot valsts mēroga dabas katastrofas izsludināšanu, arī malkas piegādātājs pacēlis cenas.

Turpinām ziņas

Jaunā maršruta "Baltu ceļš" izstrāde, izpētot zemgaļu un sēļu vēsturi raksturojošus tūrisma resursus Zemgalē, izmaksās 7 tūkstoši 100 eiro, liecina Zemgales plānošanas reģiona noslēgtais iepirkums. Pētījums "Zemgaļu un sēļu vēsturi raksturojoši tūrisma resursi Zemgalē jauna tūrisma maršruta "Baltu ceļš" izveidei" tiek veikts, īstenojot Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas finansēto projektu par jaunā maršruta izveidi. Plānots, ka pētījums un maršruts taps pusgada laikā. Tūrisma maršruts "Baltu ceļš" tiek veidots kā izzinošs un izglītojošs tūrisma materiāls, kurā iekļauti seno baltu maztautu dzīvesveida atspoguļojoši tūrisma resursi mūsdienās - dabas objekti, tradīcijas un mitoloģija, muzeji un ekspozīcijas, amatu prasmes, ēdināšanas tradīcijas un nakšņošanas vietas. "Baltu ceļam" jāatklāj vietējo un starptautisko kultūras tūrisma objektu potenciāls. Pētījuma rezultātā plānots izstrādāt starptautisku tūrisma maršrutu un vairākus tematiskus, piemēram, kulināro, amata prasmju demonstrējumu, maršrutus. Projekta kopējais finansējums ir 763 tūkstoši 402 eiro.

Aizkraukles kultūras nama vestibilā atklāta izstāde "Divreiz rakstīta grāmata", kas ir veltīta latviešu rakstnieka Andreja Upīša piemiņai. Izstādi veidojis Upīša memoriālais muzejs un dizaina birojs "H2E". Upīts sarakstīja 21 romānu, desmit noveļu krājumus, divus dzejas krājumus, 30 lugas un dažus garstāstus, taču tieši romāns "Zaļā zeme" vairāku apstākļu dēļ kļūst ne tikai par autora pazīstamāko darbu, bet arī paša rakstnieka vērtējumā nozīmīgāko artavu. Ne velti Andrejs Upīts ir apgalvojis, lai viņam neliekot kapakmeni, jo viņa piemineklis ir mūža darbs - romāns "Zaļā zeme". Kādos apstākļos top romāna manuskripts? Kādēļ tieši Otrā pasaules kara laikā rakstnieks nolemj pievērsties savam bērnības laikam - 19. gadsimta nogalei? Kas notiek ar latviešu literatūru 20.gadsimta 40.gados? Kādēļ romāns ir rakstīts divreiz? Vai romāns ir joprojām aktuāls mūsdienās?" apmeklējot izstādi varēs gūt atbildes uz šiem jautājumiem. Izstāde būs apskatāma līdz 31.maijam. Ieeja bez maksas.

Un vēl

Krustpils novada pašvaldība izsludinājusi projektu konkursu Nevalstiskajām Organizācijām. Projektu konkurss 2018.gadā Nevalstiskajām organizācijām izsludināts atbilstoši nolikuma „KRUSTPILS NOVADA Pašvaldības ATBALSTS NEVALSTISKO ORGANIZĀCIJU PROJEKTIEM” nosacījumiem. Projektu pieteikumi jāiesniedz Kru stpils novada pašvaldībā līdz 19.0martam. Ar konkursa nolikumu un citiem dokumentiem var iepazīties Krustpils novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru