2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 8.martā

Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 8.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada domē ir sākts darbs pie Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepcijas izstrādes. Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle informē, ka darba gaitā tiks veikta arī iedzīvotāju anketēšana un aptaujas datu analīze. Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepcijas izstrādes vadītāja Sanda Čingule-Vinogradova pastāstīja, ka pašvaldībai ir svarīgs iedzīvotāju viedoklis par parka nozīmi vietējā sabiedrībā. Ar aptaujas palīdzību iedzīvotāji un ikviens interesents var palīdzēt labāk izprast vēlamo muižas kompleksa un parka attīstības gaitu. Jau vēstīts, ka Preiļu novada domes izsludinātajā atklātajā konkursā par tiesībām veikt Preiļu pils fasādes vienkāršotu atjaunošanu uzvarējusi pilnsabiedrība "ReRe Meistari - Būve". Preiļu pilsfasādes vienkāršotu atjaunošanu iepirkuma uzvarētājs apņēmies veikt par 477 tūkstoši 293 eiro. Preiļu pils fasādes vienkāršota atjaunošana tiek īstenota Eiropas Reģionālās attīstības fonda specifiskā atbalsta mērķa "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" projektā "Rīteiropas vērtības".

28.aprīlī Preiļos, Raiņa bulvārī un laukumā pie Preiļu novada domes sāksies pasākums - "V Latvijas Tūrisma informācijas tirgus". Tūrisma sezonai sākoties, tā būs lieliska iespēja ikvienam uzzināt aktuālāko tūrisma informāciju, piedalīties konkursos, loterijās, iegādāties mājražotāju un amatnieku izstrādājumus. Paralēli Latvijas Tūrisma informācijas tirgum norisināsies arī amatnieku, mājražotāju un stādu tirgotāju Pavasara gadatirgus, kas ik gadu ir viens no lielākajiem tirdziņiem Preiļos. Tiesības šogad Preiļos organizēt "V Latvijas Tūrisma informācijas tirgu" Preiļu novada Tūriosma un informācijas centrs ieguva izlozes ceļā. Patlaban ir izsludināta tūrisma informācijas sniedzēju pieteikšanās pasākumam. Muzikālās noskaņas radīšanai pasākumā aicināti pieteikties pašdarbnieku kolektīvi arī no citiem novadiem.

Turpinām ziņas

Pašvaldība iecerējusi pārbūvēt Kokneses estrādi, kas izmaksās 181 tūktoti 174 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Īstenojot ieceri, plānota skatuves podestu un deju laukuma pārbūve, jumta detaļu atjaunošana, jaunas elektroinstalācijas un zibensaizsardzības sistēmas montāža un citi darbi. Tāpat paredzēts labiekārtot piegulošu teritoriju, uzstādot jaunus soliņus. Par estrādes būvnieku četru pretendentu konkurencē iepirkumā izvēlēta SIA "Trigone būve", kas darbus apņēmumiem veikt par 149 tūkstoši 730 eiro bez PVN.

Pērn par 8% samazinājies Pļaviņu novada Vietalvas pagastā reģistrētās zemnieku saimniecības "Grannes" apgrozījums, liecina "Firmas.lv" informācija. 2017.gadā uzņēmums apgrozījums bija 514 tūkstoši 450 eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2016.gadā, kad tas sasniedza 562 tūkstoši 451 eiro. Savukārt peļņu zemnieku saimniecībai izdevies gūt ievērojami lielāku. 2016.gadā augkopības uzņēmums nopelnīja 4 tūkstoši 313 eiro, bet pērn - 68 tūkstoši 87 eiro. Saimniecība nodarbojas ar augkopību, tajā strādā divi darbinieki.

Un vēl

Ministru kabinets precizējis kartupeļu sēklu aprites prasības, lai varētu garantēt Eiropas Savienības teritorijas fitosanitāro aizsardzību pret tajās iespējamiem kaitīgiem organismiem. Zemkopības ministrija norāda, ka kartupeļu sēklām lielāko fitosanitāro risku rada kartupeļu vēzis, kartupeļu gaišā gredzenpuve, kartupeļu tumšā gredzenpuve un kartupeļu vārpstveida bumbuļu viroīds. Grozījumi augu karantīnas noteikumos paredz, ka kartupeļu sēklām jānāk no teritorijām, kuras ir brīvas no minētajiem organismiem vai tās jāražo vietās, kuras ievēro noteiktas prasības. Ministru kabineta noteikumos arī noteikts, ka arī sēklas kartupeļu sēklas, jāglabā karantīnas apstākļos. Grozījumi MK noteikumos paredz arī atsevišķas citas prasības, kas jāievēro sēklu audzētājiem. Grozījumi stāsies spēkā pēc to publiskošanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Atstājiet komentāru