2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 13.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 13.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Kuziks", kurā apvienojušies biedri no Kūku, Krustpils, Variešu, Salas, Sēlpils un Ābeļu pagasta, plāno ieguldīt 2,915 miljonus eiro graudu uzglabāšanas jaudu palielināšanā. "Kuziks" ir izsludinājis iepirkumu konkursu par graudu pirmapstrādes kompleksa Ārijas Elksnes ielā 6A, Jēkabpilī būvniecības pirmo kārtu, kurā pretendenti var iesniegt piedāvājumus līdz šā gada 11.aprīlim. Projekta mērķis ir divas reizes palielināt graudu uzglabāšanas jaudas. Projekta pirmā kārta paredz šogad uzbūvēt sešus graudu glabāšanas torņus ar 12 tūkstoši tonnu kopējo ietilpību. Pēc tam tuvāko divu līdz triju gadu laikā plānots realizēt investīciju projekta otro kārtu, uzbūvējot papildu vēl sešus graudu glabāšanas torņus ar 12 tūkstoši tonnu kopējo ietilpību. Investīciju projektu noslēdzot, kopējās graudu uzglabāšanas jauda palielināsies par 24 tūkstoši tonnu. Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka graudu pirmapstrādes kompleksa būvniecības pirmo kārtu plānots noslēgt šā gada 15.augustā. Investīciju projekta īstenošanai "Kuziks" plāno piesaistīt Eiropas Savienības Eiropas finansējumu.

Ziemāju graudaugu sējumiem līdz šim laika apstākļi nav kaitējuši, taču laukus apdraud iespējams kailsals šīs nedēļas beigās - daļa rapšu sējumu var iet bojā. Krustpils novada kooperatīva "Kuziks" vadītājs Mārtiņš Felss aģentūrai LETA sacīja, ka ziemājiem līdz šim laika apstākļi bijuši salīdzinoši labvēlīgi. Salīdzinājumā ar pēdējiem pāris gadiem šā gada ziema bija labāka, jo sējumus pasargāja sniega sega un bija stabils sals. Sliktāk graudaugi pārziemo laika apstākļos, kad atkusnis mijas ar salu un ir biežas gaisa temperatūras svārstības. Viņš gan atzina, lai gan samērā veiksmīgi līdz šim aizvadīta ziema, rudenī ziemājiem klājies sliktāk, jo lietavu dēļ aizkavējās iepriekšējās ražas novākšana, ziemāju tika iesēts mazāk nekā gadu iepriekš un vietām tie cieta mitruma dēļ. Vienlaikus Felss piebilda, ka šobrīd vēl nevar izvērtēt, cik daudz ziemāju pavasarī nāksies pārsēt ar vasarājiem. Skaidrība par to varētu būt aprīlī.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas nogale būs salta un pārsvarā saulaina. No piektdienas līdz svētdienai arī dienas laikā gaidāms sals, savukārt naktīs daudzviet kļūs aukstāks par -10 grādiem. Vietām Vidzemē un Latgalē, pierimstot ziemeļaustrumu vējam, termometra stabiņš var noslīdēt arī zem -15 grādiem.

Turpinām ziņas

Pašvaldībām efektīvāk jārisina sabiedriskās kārtības problēmas novados, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Veicot revīziju par pašvaldību darbību sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, secināts, ka sabiedrības un pašvaldības redzējums par sabiedriskās kārtības nodrošināšanai risināmo jautājumu loku dažkārt ir atšķirīgs. Valsts kontrole sagatavojusi pašvaldību pašnovērtējuma anketu, kas ļaus tām analizēt savu darbu un plānot turpmākās darbības, ņemot vērā aktuālās problēmas un sabiedrības vajadzības. Valsts kontrole revīzijā vērtēja 15 pašvaldību darbu un secināja, ka risināmo jautājumu loks daudzviet ir līdzīgs, lai gan pieejas sabiedriskās kārtības nodrošināšanā mēdz atšķirties. Pašvaldību iedzīvotāji kā aktuālākos risināmos jautājumus sabiedriskās kārtības uzlabošanā ir akcentējuši alkohola lietošanu, ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, jauniešu un nepilngadīgo izraisītas problēmas, kā arī huligānismu, demolēšanu un kautiņus. Savukārt vairāku pašvaldību ieskatā primāri risināmie jautājumi ir policistu trūkums, nepietiekama patrulēšana, slikti apgaismotas ielas un pagalmi, nelegāla alkohola un cigarešu tirdzniecība. Valsts kontrole ir vienojusies ar Latvijas Pašvaldību savienību par īpaša mācību semināra rīkošanu pašvaldībām. Tajā Valsts kontroles pārstāvji iepazīstinās gan ar revīzijas rezultātiem, gan skaidros veicamās darbības trūkumu novēršanā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes studenti izstrādās idejas Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepcijai. Augstskola un Preiļu novada pašvaldība parakstījušas sadarbības līgumu, lai oficiāli nostiprinātu jau iepriekš sāktās kopīgās aktivitātes un mērķtiecīgi strādātu uzņēmējdarbības, izglītības, zinātnes un pētniecības saskaņotai attīstībai. Sadarbības līguma parakstīšana ir Preiļu novada pašvaldības rosināta aktivitāte. Noslēgtais līgums starp universitāti un novadu paredz sadarbību kopīgu semināru, konferenču, vispārizglītojošu pasākumu organizēšanā, savstarpēju konsultāciju sniegšanā, mūžizglītības veicināšanā un popularizēšanā. Tāpat ir paredzēta jauniešu motivēšana studijām Latvijas lauksaimniecības universitātē, sadarbība skolēnu pētniecisko darbu izstrādē un laboratoriju aprīkojuma izmantošanā.

Un vēl

10. martā Ādažu novada Kultūras centrā notika Pašvaldību apvienības “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” jeb SDL aizvadītās sezonas noslēguma pasākums, kurā tika sumināti projektu īstenotāji no tām pašvaldībām, kas ir SDL dalībnieki, un tika apbalvoti 2017. gada veiksmīgākie projekti. Kategorijā “Iedzīvotāji veido savu vidi” Zemgales plānošanas reģiona veicināšanas balvu saņēma biedrība “Cirkuži” par pērn īstenoto un Jēkabpils novada pašvaldības atbalstīto projektu “Sakopta vide – Vandānu ciema vizītkarte”, kura gaitā tika sakopta bijušās Vandānu ciema naftas bāzes teritorija un ciema centrā ierīkota skaista atpūtas vieta. Uz pasākumu balvu saņemt bija ieradusies biedrības “Cirkuži” vadītāja Inga Stūrmane.

Atstājiet komentāru