2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2018.gada 16.martā

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2018.gada 16.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem februārī bezdarba līmenis Līvānu novadā turpināja pazemināties un ir sasniedzis zemāko rādītāju pēdējos 20 gados – 12,5%. Februārī bez darba Līvānu novadā bija 867 cilvēki, tai skaitā 465 sievietes. Kā bezdarbnieki reģistrēti arī 56 jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Stabila tendence bezdarba līmenim pakāpeniski samazināties novadā ir vērojama jau vairākus pēdējos mēnešus. Salīdzinājumam pirms gada, 2017.gada janvārī bezdarba līmenis Līvānu novadā bija 15,4%.
Lai arī Līvānu novadā, līdzīgi kā daudzos citos Latvijas novados un pagastos, ir vērojama iedzīvotāju skaita samazināšanās, šeit tā bijusi viena no mazākajām Latgales reģionā. Pērn Līvānu novadā bija vērojams bērnu un pensionāru skaita samazinājums, savukārt darbspējīgo iedzīvotāju skaits ir palielinājies. Raksturojot ar bezdarba līmeņa samazināšanos un pozitīvās demogrāfiskās tendences, Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods norāda, ka tas ir rezultāts mērķtiecīgam vairāku gadu darbam, kas bijis vērsts uz uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras sakārtošanu, ielu un pagalmu sakārtošanu, izglītības iestāžu, sporta bāžu un kultūras dzīves attīstīšanu, lai iedzīvotāji šeit gribētu dzīvot un lai viņiem šeit būtu darbs.
Patlaban Līvānos veiksmīgi strādā, attīstās un jaunas darba vietas rada optiskās šķiedras, metālapstrādes un citi uzņēmumi. Uz Līvāniem brauc un šeit savu dzīvesvietu deklarē jaunas ģimenes. Strādāt uz Līvāniemdodas pat cilvēki no tuvumā esošajām lielajām pilsētām. Pozitīvu iespaidu ir atstājušas arī jaunas iespējas studentiem iegūt zināšanas mašīnbūves jomā, studējot Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas filiālē Līvānos. Tāpat pašvaldība pie atbilstošu prasību izpildes jau vairāk nekā desmit gadus piešķir dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un jaunajām ģimenēm. Tādā veidā minētajām iedzīvotāju kategorijām pilsētā piešķirti vairāk nekā 200 dzīvokļi.

Līvānu novadā, Rudzātos, Miera ielā 1 esošās Rudzātu pagasta padomes administratīvās ēkas vienkāršo atjaunošanu veiks Daugavpilī reģistrētā celtniecības un remontdarbu SIA "Vanpro", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Konkursu par tiesībām veikt administratīvās ēkas vienkāršo atjaunošanu izsludināja Līvānu novada dome. Savus piedāvājumus tam iesūtīja divi pretendenti. Publiskā iepirkuma uzvarētājs - SIA "Vanpro" administratīvās ēkas vienkāršotu atjaunošanu apņēmusies veikt par 198 366 eiro.

Turpinām ziņas

Viesītes un Ilūkstes novada pašvaldības plāno attīstīt sadarbību sporta jomā, noslēdzot sadarbības līgumu. Viesītes deputāti atbalstīja Sēlijas Sporta skolas direktora Jāņa Oša ierosinājumu slēgt sadarbības līgumu ar Ilūkstes novada pašvaldību sporta pasākumu organizēšanā, veicinot sadarbību starp novadu sporta skolām un izveidojot kopīgas sporta komandas. Tāpat līgums paredz izveidot pieaugušo futbola komandu ar nosaukumu "Sēlija". Līgums vēl jāsaskaņo Ilūkstes novada pašvaldībai.

Viesītes novada dome lēmusi rīkot atkārtotu zaudējumus cietušās pašvaldības SIA "Pērlīte" kapitāldaļu izsoli. Deputāti lēma uzņēmuma izsoles sākumcenu atstāt 65 tūkstoši eiro, tāpat kā pirmajā izsolē. Atbildīgā par izsoles organizēšanu būs pašvaldības juriste Ināra Erte. Domē secināts, ka "Pērlītes" darbības veidi neatbilst pašvaldības funkcijām, līdz ar to ieguldīt līdzekļu uzņēmumā nav lietderīgi. Jau vēstīts, ka kempingu apsaimniekojošā uzņēmuma kapitāldaļu izsolei bija jānotiek decembra beigās, taču tai nepietiecās neviens pretendents. Domes deputāti lēma pārtraukt izsoli un atgriezt uzņēmumu pašvaldības bilancē. Izsoles sākumcena tika plānota 65 tūstoši eiro apmērā. Kempingā izvietotas vairākas mājiņas, pirts, šķēršļu trase.

Un vēl

Pļaviņu pirmsskolas izglītības iestādes "Jumītis" filiāle "Rūķītis" tiks pievienota filiālei "Bērziņš", tā ārkārtas sēdē lēmuši Pļaviņu novada domes deputāti. Jau 2017.gada vasarā, deputātiem apsekojot novada izglītības iestādes, sāktas sarunas par nepieciešamām pārmaiņām "Rūķītī" un iespējamo pievienošanu filiālei "Bērziņš", bet šodien deputāti lēma par apvienošanu. Pārmaiņas notikušas, lai nodrošinātu bērniem kvalitatīvu izglītību un mācību procesu, dotu iespēju apgūt zināšanas, prasmes un iemaņas kopā ar vienaudžiem, nevis jaukta vecuma grupā. Plānots, ka "Rūķīša" bērni "Bērziņa" filiāles ēkā sāks mācības 1.septembrī. Telpas līdz mācību gada sākumam plānots atjaunot. Ēkā ir mūsdienīgāka vide un iespēja izmantot plašākas telpas dažādām izglītojošām, radošām nodarbēm un fiziskām aktivitātēm, norāda pašvaldībā.

Atstājiet komentāru