2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 10.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 10.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušajā nedēļā Pļaviņu novada Vietalvas pagastā pieķerts pērnās zāles dedzinātājs. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka kūlu dedzinājis kāds 1965.gadā dzimis vīrietis, un viņam par to noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par kūlas dedzināšanu fiziskajām personām uzliek naudas sodu no 280 līdz 700 eiro. Ja, dedzinot kūlu, aizdegusies kāda no ēkām, kā rezultātā radīti lieli zaudējumi, vai ugunsgrēkā gājis bojā cilvēks, iestājas kriminālatbildība.

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks nolēmis iestāties nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Jau ziņots, ka Libeks pērn jūlijā izstājās no partijas "Vienotība", paužot neapmierinātību ar lēmumu pieņemšanas kārtību šajā partijā. Politiķis savulaik jau bijis partijas "Tēvzemei un Brīvībai" biedrs, un tagad atjaunojis savu piederību nacionālajam politiskajiem spēkiem. "Nacionālajai apvienībai allaž ar viņu bijusi konstruktīva un perspektīva sadarbība gan nacionālajos jautājumos, gan novada un lauku teritorijas attīstībā," teikts politiskā spēka paziņojumā. Libeks Jaunjelgavas novadu vada otro sasaukumu pēc kārtas, un viņš pazīstams "kā krietns un gādīgs novadasaimnieks", kurš ievēlēts ar krietnu balsu pārsvaru. Nacionālā apvienība jau pirms iepriekšējām vēlēšanām pauda viņam atbalstu kā nākamajam mēram, un no VL-TB/LNNK ievēlētie deputāti balsoja par viņu kā mēra amata kandidātu, atgādina politiskā spēka spēka pārstāvji.

Turpinām ziņas

Valdošās koalīcijas politiskie spēki atbalsta ierosinājumu pieņemt "Likteņdārza likumu" stabilai un pēctecīgai projekta attīstīšanai. Šādu likumprojektu iesniegšanai Saeimā parakstīs visas koalīcijas frakcijas. Likumā tiktu noteikts, ka ar projekta īstenošanu saistītie pašvaldībai piederošie zemesgabali bez atlīdzības tiek nodoti valstij kā īpašniekam. Likumprojekts paredz, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs ir Zemkopības ministrija (ZM). Likteņdārza projekts tiek īstenots uz zemesgabaliem 21,8 hektāru platībā. Tie pieder Kokneses novada pašvaldībai un "Kokneses fonds" tos nomā par 1,5% no kadastrālās vērtības jeb 226 eiro gadā. Konsultācijās ar Kokneses novada domi ir panākta vienošanās par zemes vienību bezatlīdzības nodošanu valstij. Pēc nekustamā īpašuma nodošanas valstij tiks rosināts jautājums par nekustamā īpašuma nodošanu fondam bezatlīdzības lietošanā kā sabiedriskā labuma organizācijai. Šāds risinājums ļaušot fondam turpināt projekta realizāciju. Kā norādīja likumprojekta autori, izmaiņas nepieciešamas stabilai un pēctecīgai projekta attīstīšanai vairāku apsvērumu dēļ.

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītu projektu, Preiļu 1.pamatskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā tiks uzlabota mācību vide. Projekta "Preiļu novada vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana un modernizēšana" gaitā abās skolās tiks uzlabota mācību vide un infrastruktūra, nodrošinot izglītojamo vajadzībām atbilstoša vispārējās izglītības pakalpojuma pieejamību un sekmējot kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības satura pakāpenisku ieviešanu. Preiļu novada domes Attīstības daļas projektu vadītāja Līga Upeniece informēja, ka mācību vides modernizēšanas nolūkos tiks pārbūvētas un atjaunotas abu izglītības iestāžu telpas, iegādāts moderns informācijas un komunikāciju tehnoloģiju aprīkojums mācību procesa nodrošināšanai, mācību klašu telpās iegādātas jaunas mēbeles gan skolēnu, gan skolotāju darbam. Atjaunoti tiks arī abu izglītības iestāžu vecie mācību korpusi. Viena no svarīgākajām projekta darbībām ir vērsta uz dabaszinātņu jeb STEM mācību priekšmetu attīstību 7.-9.klasēm. Tāpēc Preiļu Valsts ģimnāzijā tiks veidots un aprīkots jauns fizikas un ķīmijas mācību priekšmetu kabinets ar laboratorijām. Savukārt Preiļu 1.pamatskolā tiks veidots un aprīkots apvienotais fizikas, ķīmijas un bioloģijas mācību priekšmetu kabinets ar laboratoriju. Finansējums tiks izmantots arī abu izglītības iestāžu sporta infrastruktūras sakārtošanai.

Un vēl

Līdz 27.aprīlim Latvijas Universitātes vēstneši ar īpaši aprīkotu autobusu dosies uz skolām Latvijas reģionos, lai iepazīstinātu ar studiju iespējām Universitātē. Pirmajā izbraucienā šodien Latvijas universitātes autobuss devies uz Talsu Valsts Ģimnāziju un Talsu 2.viduskkolu. Pasākuma laikā ar 3D briļļu palīdzību skolēniem būs iespēja virtuāli paviesoties Latvijas universitātes telpās, kā arī ar virtuālās spēles palīdzību nonākt rektora kabinetā. Lai spētu apzināt sev piemērotāko studiju virzienu, kā arī plašāk uzzinātu par studiju iespējām Latvijas universitātē, planšetdatoros būs iespējams aizpildīt testu "Pastudē sevi!". Pasākuma laikā interaktīvais autobuss apmeklēs skolas Talsu, Rēzeknes, Daugavpils, Tukuma, Ikšķiles, Ogres, Jūrmalas, Saldus, Ventspils, Līvānu, Ērgļu, Preiļu, Siguldas, Madonas, Krāslavas un Cēsu novados.

Atstājiet komentāru