2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 12.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 12.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

SIA “Baltic Devon Mink” kažokzvēru audzētavā Iecavas novadā deviņām mirušām ūdelēm konstatēta Covid-19 infekcija. Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka kopumā audzētavā ir aptuveni 60 tūkstoši ūdeļu, taču saslimšana apstiprināta deviņiem mirušiem dzīvniekiem. Vienlaikus PVD no Slimību profilakses un kontroles centra ir saņēmis informāciju par saslimušu uzņēmuma darbinieku. Tiek ziņots, ka ūdeļu izkaušana pagaidām nav nepieciešama, jo šī slimība pagaidām nav izraisījusi masveida mirstību vai saslimstību dzīvniekiem fermā.

Latvijas laukos pamazām atsākas pirmie darbi un zemnieki jau plāno, kā piesaistīt sezonas strādniekus. Palīdzīgu roku laukos trūkst, tāpēc daudzi saimnieki apsver iespēju vasaras mēnešos strādniekus piesaistīt no ārvalstīm. Sezonas darbi uz lauka ogu audzēšanas un pārstrādes saimniecībā "Very Berry" Apes novadā sāksies jau pēc pāris nedēļām. Taču pagaidām uz darba sludinājumu neviens nav atsaucies. Pērn saimniecībā nodarbināja 120 sezonas strādniekus. Arī saimniecībā “Dimdiņi” Lizuma pagastā īstajā brīdī laukā jāiestāda kāposti. Saimniecībā sezonās darbiem nepieciešams vismaz 100 palīdzīgu roku pāru, kāposti jāiestāda, jāravē un pēc tam arī jānovāc. Lauku saimnieki uzsver – pagaidām neviena valsts radītā atbalsta programma nav spējusi risināt darbaroku trūkumu laukos. 

Pandēmijas laikā par vienu no populārākajiem aktīvās atpūtas veidiem ir kļuvušas dažādas tematiskās pastaigas, vēsturisku objektu atpazīšana un foto orientēšanās pilsētu ielās. Šāda ideja, bet jau ar tālāk ejošu domu, ir arī Alūksnē – funktierēšanas spēle „Mazatklātā Alūksne”. Šīs pilsētvides spēles pamatā ir pirms gada izdotā vēstures grāmata „Alūksnes ēku stāsti”. Grāmatā ir 133 stāsti , spēlei izvēlēti mazliet vairāk par 20, galvenokārt tās ir ēkas, kas aptver Alūksnes centru, tāpēc nākotnes plānos ir papildināt spēli ar jauniem maršrutiem.

Turpinām ziņas

Sagaidot Mākslas dienas, Kokneses kultūras nams aicina 23. un 24. aprīlī, laikā no deviņiem vakarā līdz pusnaktij "piePOGĀT KRĀSAS"! Paredzēti trīs posmi. Pirmais -  * "piePOGĀJIET POGAS". Šeit dalībniekus gaidīs apgleznotu pogu izstāde, kurā ar savu apgleznoto pogu aicināts piedalīties ikviens interesents. Laikā no 12. aprīļa jāapglezno pogas un līdz 20. aprīlim jāatnes uz kultūras namu. Pogu sagataves var saņemt, piezvanot pa tālruni 26574538. Visiem māksliniekiem kārums no kultūras nama. Otrais posms - "piePOGĀJIET MIRKLI". Dalībniekiem jānofotogrāfējas pie apgleznotajām pogām un jāievieto  fotogrāfiju savā feisbuka lapā,  pievienojot @Kokneseskulturasnams vai sūtot uz WhatsApp 26574538. un visbeidzot - "piePOGĀ KRĀSAS". Dalībnieki aicināti nākt skatīties, kā krāsojas kultūras nama logi, skan mūzika un ieklausīties Kokneses amatierteātra Imanta Ziedoņa “Pasakas par pogu” lasījumā.


Vārkavas novada dome aicina līdz 23. aprīlim pulksten 16.30 pieteikt pretendentus Goda un Atzinības rakstu saņemšanai. Tos piešķir par nozīmīgiem darbiem, sasniegumiem un ieguldījumiem Vārkavas novada attīstībā, saimnieciskajā un sabiedriskajā darbībā, kultūras un izglītības, kā arī citās novadam nozīmīgās jomās, kas paveikti iepriekšējā gadā vai par nopelniem ilgākā laika posmā. Ierosinājumus piešķirt Goda un Atzinības rakstus var iesniegt novada domes deputāti, novada domes nodaļu vadītāji, iestāžu un uzņēmumu vadītāji, novada iedzīvotāji vai iedzīvotāju grupas. Pieteikums jāiesniedz Vārkavas novada domē personiski vai elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, uz adresi dome@varkava.lv. Sakarā ar epidemioloģisko situāciju valstī, par Goda un Atzinības rakstu pasniegšanu  pretendentiem tiks paziņots individuāli.

Un vēl

Salas novada iedzīvotāji no šodienas 12. aprīļa līdz 12. maijam aicināti fotografēt visu, kas uzrunā kā pavasara vēstnesis, - vai tie būtu putni, kukaiņi, ziedi, koki vai dabas skati kopumā. Foto iesūti e-pastā: birzutautasnama@inbox.lv  vai WhatsApp 26440813. Aktīvākais fotogrāfs saņems pārsteiguma balvu. Izlozēs trīs veicināšanas balvas - USB atmiņas kartes. Fotogrāfijas būs apskatāmas izstādē Biržu Tautas nama logos no 16.- 30. maijam.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru