2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 26.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 26.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šogad Lielās talkas mājas lapā bija reģistrētas tūkstoš 968 talkas vietas, kas ir otrais augstākais rādītājs kopš Lielās talkas pastāvēšanas. Lielāks skaits pieteikto talku bijis 2018.gadā – 2 tūkstoši talkas vietas. Šogad no pieteiktajām talkām tūkstoš 82 bija atkritumu savākšanas, 553 labiekārtošanas talkas un 333 individuālās talkas. Lielās talkas koordinatori ir novērojuši lielo cilvēku līdzdalību talkā. 

Kā stāsta Preiļu novada Lielās talkas koordinators Kristaps Určs, šogad talka aptver visu Preiļu novadu. Preiļu novada jauniešu centrs šogad rīkojis "ploggingu" jeb skriešanu, vienlaikus vācot atkritumus, lai šādā veidā gan ieinteresētu jauniešus piedalīties talkā un dažādotu tās noirsi, gan iesaistītu tos āra sporta aktivitātēs un veicinātu aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. 

Cēsu novada Lielās talkas koordinatore Signe Ķerpe informē, ka līdz pat sestdienas rītam saņēma iedzīvotāju jautājumus par talkas pieteikšanas iespējām un norises kārtību šī brīža apstākļos. Talkas dalībnieki pozitīvi novērtējuši iespēju saņemt maisus "Maxima" veikalos. Ievērojot piesardzību, pārsvarā tika pieteiktas individuālās vai ģimenes talkas, kā arī dažas kolektīvās atkritumu savākšanas talkas.

Arī Krustpils novada Variešu sākumskolas pirmsskolas bērni piedalījās savas apkārtnes sakopšanā – Lielajā talkā. Pirmsskolas skolotāja Inete Vīksna informē, ka bērni apkārtni sakopa pagājušajā nedēļā pirms Lielās talkas, jo sestdienās bērnudārzs ir slēgts. Bērni esot strādājuši ar lielu aizrautību - grāba lapas, lasīja zarus, slaucīja bruģi, veda melnzemi, palīdzēja stādīt un laistīt puķes.

Turpinām ziņas

Līvānu novada domes saistošo noteikumu publicēšanas vieta turpmāk būs oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis", lēmusi novada dome. Saistošie noteikumi "Par Līvānu novada domes saistošo noteikumu publicēšanas vietu" pieņemti, ņemot vērā, ka no šī gada 1.janvāra visiem informācijas iesniedzējiem, tai skaitā pašvaldību institūcijām, nav jāmaksā par publikācijām oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", tajā skaitā arī par pašvaldību saistošo noteikumu un to paskaidrojuma raksta publicēšanu. Saistošo noteikumu publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" paātrinās saistošo noteikumu spēkā stāšanos, uzskata pašvaldībā. Līdz šim saistošie noteikumi publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā "Līvānu Novada Vēstis".

Samazinoties saslimstībai ar Covid-19 un pašvaldībai nonākot “drošo pašvaldību” sarakstā, Līvānu 1.vidusskolā, Līvānu 2.vidusskolā, Rudzātu vidusskolā, Jaunsilavas pamatskolā, Jersikas pamatskolā un Rožupes pamatskolā no rītdienas, 27.aprīļa atsāksies mācības klātienē jaunāko klašu skolēniem. Mācības klātienē atbilstoši stundu sarakstam tiks organizētas 1.-6.klašu skolēniem, kuriem tiks nodrošināta arī ēdināšana, bet pārējo klašu audzēkņiem tiks papildinātas pārtikas kartes. 7.-11.klašu audzēkņiem mācības klātienē varēs notikt ne vairāk kā divas reizes nedēļā, tas nozīmē, ka šajās klasēs klātienes tikšanās būs pēc īpaša grafika.

Un vēl

Zemgales plānošanas reģions radījis multiplikācijas filmu "Augt dižam Zemgalē", kas vēsta par dižām Zemgalē dzimušām un augušām personībām, kurām ir svarīga loma kā Latvijas vēsturē, tā arī mūsdienās. Animācijas filmā redzami ievērojami grāmatu autori un viņu mājas Zemgalē, piemēram,  Andrejs Upīts memoriāla mājā-muzejā Skrīveru novadā, Jānis Jaunsudrabiņš muzejā "Riekstiņi" Neretas novadā un Rainis muzejā "Tadenava" Jēkabpils novadā. Tāpat filmā tiek stāstīts par Latvijas valsts prezidentiem, kuru saknes atrodamas Zemgalē. Noskatīties animācijas filmu iespējams Zemgales plānošanas reģiona "Youtube" lapā un "Facebook" profilā.

Atstājiet komentāru