2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 17.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 17.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krustpils novadā no šodienas, 17.maija tiek pārtraukts mācību process klātienē visās Krustpils novada pašvaldības izglītības iestādēs un nodrošinātas mācības attālināti. Šāds lēmums pieņemts, jo novadā paaugstinājusies saslimstība ar Covid-19. Savukārt klātienē tiks nodrošināta bērnudārzu grupu darbība Sūnu, Mežāres un Vīpes pamatskolās, kā arī Variešu sākumskolā. Tāpat arī klātienē norisināsies  visu izglītības programmu apguve Antūžu pamatskolā un Krustpils pamatskolā. 

No visām Latvijas pašvaldībām vislielākais Covid-19 saslimšanas gadījumu īpatsvars pret iedzīvotāju skaitu līdz šim reģistrēts Aknīstes novadā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati par laika periodu līdz 14.maijam. Aknīstes novadā Covid-19 jau pārslimojuši vai šobrīd ar to turpina slimot 456 cilvēki, kas ir 18,1% no iedzīvotāju kopskaita – 2 tūkstoši 520 iedzīvotājiem. Tas ir ievērojami vairāk nekā pārējās Latvijas pašvaldībās, kur šis rādītājs ir robežās no 1,4% līdz 13%. Aknīstei seko četras Latgales pašvaldības. Aglonas novadā līdz šim inficējušies 13% iedzīvotāju, Daugavpilī - 11%, bet Rēzeknē un Varakļānu novadā - pa 10,7%. Tikmēr tieši 10% iedzīvotāju līdz šim inficējušies Preiļu novadā. 

Lietuvas un Latvijas pārrobežu projektā top Sēlpils un Tērvetes 13. gadsimta rekonstrukcijas 3D animācija. Salas novadā taps Sēlpils pilskalna – senvietas rekonstrukcija 3D formātā. Mērķis ir radīt īsfilmiņu jeb animāciju plašākai interesentu grupai par Sēlpili kā vienu no nozīmīgākajām Baltijas reģiona senvietām. Saskaņā ar konstrukcijas plāniem un zīmējumiem, plānots detalizēti un precīzi izstrādāt Sēlpils koka pils aizsardzības konstrukcijas ar dzīvojamo un saimniecības apbūvi. Video ietvers 13. gadsimta Sēlpils senvietas kompleksu, kurā iekļauts Sēlpils pilskalns ar priekšpili un senpilsētu pilskalna pakājē. 

Turpinām ziņas

Līdz pašvaldību vēlēšanām, Līvānu novadā tiks īstenota Latvijā vēl nebijusi akcija #EjamVisiBalsot, kuru īstenos biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs”. Iesaistot Līvānu novada jauniešus un pašus mazākos iedzīvotājus no pirmskolas izglītības iestādes, vispārizglītojošo skolu 1.-4. klašu skolēnus, tiks īstenotas vairākas aktivitātes, palielinot izpratni par aktīvas pilsoniskās sabiedrības un vēlēšanu nozīmi vietējās kopienas attīstībā. Līvānu novadā notiks vēlēšanu simulācija “Meža vēlēšanas 2021”, kurās ar piecu pasaku tēlu – Ezi Adatu, Čeizu Ķepu, Pūci Bubo, Pandu Andu un Zaķi Zibsni - kandidātu palīdzību tiks izspēlēta gan priekšvēlēšanu aģitācija, un informatīvā kampaņa, gan diskusijas ar vēlētājiem. “Meža vēlēšanas 2021” norisināsies kopā ar kārtējām pašvaldību vēlēšanām 5. jūnijā. 

Novadu reforma mainīs ne tikai Latvijas karti, bet arī ceļazīmes, pašvaldības iestāžu plāksnes un veidlapas un daudz ko citu ar, iespējams, sentimentālu vērtību iedzīvotāju acīs, piemēram, novadu karogus un ģerboņus, kas maksās ne mazumu naudas un prasīs arī laiku. Lai izdevumi negultos uz pašvaldību pleciem vien, valsts iezīmējusi turpat septiņus miljonus eiro dažādu izdevumu segšanai, kas saistīti ar reformu. Kādu tieši izdevumu – tas paliek pašvaldību ziņā. Naudu sadalīs starp 28 jaunajām pašvaldībām. Princips – līdzīgi kā ģimenes valsts pabalsts – jo vairāk bērnu, jo tas lielāks. Piemēram, kur kopā likti divi novadi, atbalsts ir 131 tūkstotis eiro, kur, piemēram, astoņi – pat vairāk nekā pusmiljons eiro - 527 tūkstoši. Patlaban visiem 110 novadiem ir savs ģērbons un lielai daļai arī karogs.

Un vēl

Lai arī muzeju durvis apmeklētājiem aizvien ir slēgtas, Viļakā senlietu un retro motociklu kolekcijas īpašnieks nolēma daļu sava krājuma apvienot ekspozīcijā “Abrenes istabas”. Jaunā muzeja eksponāti vēsta par 1920.–1960. gadiem, kad Viļaka un tās apkārtne atradās Abrenes apriņķī. Aptuveni simts gadus seno māju Viļakas centrā nesen iegādājās vietējais iedzīvotājs, senlietu un retro braucamrīku kolekcionārs Dzintars Dvinskis. Jaunajā muzejā apkopotas lietas no visas Latvijas. Vairākās telpās izvietotā ekspozīcija “Abrenes istabas” aptver četrdesmit gadus ilgu vēsturi no 20. gadsimta sākuma – laiku, kad Viļaka bija centrs Jaunlatgales, Abrenes apriņķī. 

Atstājiet komentāru