2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 31.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 31.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pilsētas tiesības Līvāniem tika piešķirtas 1926.gada 7.jūnijā, Latvijas valsts prezidentam Jānim Čakstem izsludinot Saeimas pieņemto likumu “Par pilsētas tiesību piešķiršanu Ainažu, Līvānu un Madonas miestam”. No šodienas  31. maija līdz 7. jūnijam nedēļas garumā norisināsies Līvānu pilsētas svētku pasākumi. Visu nedēļu norisināsies fotoakcija iedzīvotājiem "Mana mīļākā vieta Līvānos". Aicina sociālajos tīklos dalīties ar fotostāstiem un atmiņu postiem, kāpēc un kura ir mīļākā vieta Līvānos. Tāpat arī šīs nedēļas garumā norisināsies izzinošā kustību spēle pa pilsētas vēsturiskajām vietām “Līvāni toreiz un tagad”.  No 1. jūnija diennakts tumšajā laikā pie Līvānu 1.vidusskolas ozoliem būs skatāms vides objekts “Latgales vārti”. Šonedēļ paredzēti arī citi pasākumi, plašāk par tiem lasiet portālā Radio1.lv. 

Valsts vides dienests Daugavpils novada Līksnas pagastā dažādās vietās valsts AS "Latvijas Valsts meži" un valsts AS "Latvijas dzelzceļš" piederošajās teritorijās konstatēja kopumā 30 mucas ar nezināmas izcelsmes ķīmiskām vielām, kuru kopējais apjoms – 5 tūkstoši 750 litri. Piesārņojums no mucām noplūdis vidē, no kurienes tas savākts. Mucas nogādātas atkritumu apsaimniekotājam pagaidu uzglabāšanai. Valsts policija Līksnas pagastā aizturējusi iespējamo pārkāpēju, notiek izmeklēšana.

Dižozols Lielais Andrejs iekļauts Latvijas dabas datu pārvaldības sistēmas “Ozols” dižkoku sarakstā. Izstrādājot jaunā Aizkraukles novada kartogrāfiskos dokumentus, konstatēts, ka Dabas aizsardzības pārvaldes reģistros nav datu par šo dižozolu, taču šī nepilnība nekavējoties labota, un nu Lielais Andrejs nomērīts un saņēmis sava statusa apliecinājumu, informē laikraksts « Staburags ». Pie Lielā Andreja var nokļūt, dodoties augšup pa Sprūdu kalnu, turp ved taka. No kalna paveras skaists skats uz Dīvajas senleju, Daugavas ieleju un Jaunjelgavu. Latvijā apzināto dižkoku skaits tuvojas 16 tūkstošiem, bet Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti lēš, ka kopumā Latvijā varētu būt vairāk par 20 tūkstoši dažādu sugu dižkoku. 

Turpinām ziņas

Salaspils novada dome atbalstījusi Zeltiņu purva dabas parka izveidi. Dome izveidojusi darba grupu, kas izstrādās saistošos noteikumus, precizēs dabas parka teritorijas robežu un zonējumu. Turpmāk Zeltiņu purva dabas parka teritorijai būtu jākalpo dabas izzināšanai un sabiedrības rekreācijai. Ņemot vērā, ka daļa no parka teritorijas saskaņā ar 2013.gada pašvaldības teritorijas plānojumu ir noteikta kā rūpnieciski izmantojama, pašvaldība sāks darbu pie teritorijas plānojuma grozīšanas, nosakot šo teritoriju par dabas un apstādījumu teritoriju.

Jaunjelgavas novada dome piešķīra biedrībai “Sporta klubs Sērene” 4 tūkstoši 250 eiro pastāvīga disku golfa laukuma izbūvei Sērenes ciemata centrā. Sporta klubs katru gadu rīko Eiropas sporta nedēļas pasākumus, kuru laikā visapmeklētākās ir disku golfa sacīkstes. Sacensības tiek rīkotas ar Latvijas Disku golfa federācijas atbalstu un līdzdalību. Lai varētu šo sporta veidu padarīt pieejamu visiem spēlēt gribētājiem ne tikai vienu dienu gadā, plānots izveidot pastāvīgu disku golfa laukumu, kas būs ciemata centrā un to varēs apmeklēt ikviens interesents. 

Un vēl

Maija vidū aprēķinātais sausuma un mitruma viena mēneša rādītājs, kas paredzēts apdrošināšanai lauksaimniecības jomā, deviņos novados Vidzemē liecināja par ekstremālu mitrumu. Jaunākie dati par sausuma un mitruma viena mēneša rādītāju liecina, ka Aizkraukles, Amatas, Ērgļu, Jaunpiebalgas, Kokneses, Lielvārdes, Ogres, Skrīveru un Vecpiebalgas novadā mitrums pieaudzis līdz ekstremālam līmenim.

Atstājiet komentāru