2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 3.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 3.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga vakar reģionālajā vizītē Aizkrauklē tikās ar novada domes vadību un apskatīja ar naftas produktiem piesārņoto teritoriju pie HES  — tā ir teritorija Dzelzceļa ielā 10, kurā kādreiz atradās dzelzsbetona rūpnīca, informē laikraksts “Staburags”.  Naftas produkti virszemē nav redzami, tie atrodas dziļi zemē un pamazām virzās uz Daugavas pusi. Noplūdes gadījumā tie var radīt ekoloģisku katastrofu. 2020. gada oktobrī, veicot atsūknēšanas darbus HES drenāžas ejā, atsūknētajā ūdenī tika konstatēti naftas produkti, un tie nonāca Daugavā. Toreiz piesārņojums operatīvi tika savākts. Elita Baklāne-Ansberga informēja, ka šis notikums paātrināja sagatavošanās procesu izpētes darbu veikšanai. Izpētes darbi varētu izmaksāt apmēram pusmiljonu eiro. Latvijas Vides aizsardzības fonds gatavs finansēt ap 200 tūkstoši eiro, “Latvenergo” —   ap 254 tūkstoši eiro, Aizkraukles novada pašvaldība — ap 40 tūkstoši eiro. Sanācijas izmaksas tiks noteiktas pēc izpētes darbu veikšanas, un sanācijai plānots piesaistīt Eiropas fondu finansējumu.  

Viesītē tiek veikts Smilšu ielas remonts. 930 metru garā ielas posmā paredzēta gan brauktuves atjaunošana un jauna asfalta seguma ieklāšana, gan lietus ūdens novadīšanas sistēmas izveide. Būvniecības izmaksas ir nepilni 420 tūkstoši eiro. Projekta īstenošanai pašvaldība ir saņēmusi Valsts budžeta aizdevumu 400 tūkstošu eiro vērtībā. Darbus veic SIA “LV Roads”, un tie jāpabeidz līdz 30.septembrim.

Valsts SIA “Autotransporta direkcija” informē, ka ir atbalstīts veikt izmaiņas vairākos reģionālās nozīmes autobusu maršrutos, tai skaitā vilciena norīkošanai uz Madonu un Gulbeni. Ņemot vērā, ka reģionālās nozīmes autobuss Lubāna – Madona – Rīga daļēji dublē dzelzceļu, posmā no Madonas līdz Rīgai, turpmāk satiksmi šajā posmā nodrošinās vilciens un četri autobusu reisi tiek slēgti. Savukārt, lai nodrošinātu mobilitātes iespējas pasažieriem, kuri izmantoja iepriekšminētos reisus un kuriem nav iespēja izmantot vilcienu nokļūšanai galamērķī Direkcija ar šī gada 1. jūniju iekļauj jaunas pieturas - “Dzelmes”, “Stabulnieki”, “Velnadobe”, “Dendroloģiskais parks”, “Klidziņa” un Skrīveru institūts”. Vairāk informācijas Autotransporta direkcijas mājaslapā.

Turpinām ziņas

Līvānos turpinās Ubaglīča mikrorajona pārbūve, kas tika iesākta pagājušā gada pavasarī. Ir uzsākta ielu asfaltēšana. Būvdarbus objektā veic pilnsabiedrība “VM VB”. Projekts ir sadalīts trīs kārtās, un visvairāk darbu šobrīd ir paveikts 3.kārtā. Pēc asfaltēšanas vēl būs jāaizpilda nomales un jāveic apzaļumošana. Paralēli notiek darbi 2.kārtā, savukārt 1.kārtas ielās darbi vēl nav iesākti. Projekta gaitā tiks atjaunotas visas 17 Ubaglīča mikrorajona ielas. Būvdarbu izmaksas ir vairāk nekā 2,3 miljoni eiro bez PVN.

Līvānos šogad paredzēts vairāk puķu stādījumu nekā pagājušajā gadā. Puķu dobes, kā arī ziedus podos veido un uztur SIA “Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība”, savukārt stādus piegādā Līvānu novada zemnieku saimniecība “Irbenājs”. Šogad līgums ar vietējo stādu audzētāju noslēgts par aptuveni 8 tūkstoši eiro, bet jaunajiem objektiem puķēm papildus paredzēti vēl vairāk nekā 1,3 tūkstoši eiro.

Un vēl

Zemgalē jaunā tūrisma maršruta “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” ietvaros tapušas informatīvas brošūras, kas piedāvā trīs dažādus tematiskos maršrutus. Jaunie tūrisma maršruti aptver trīs valstu – Latvijā Zemgales, Lietuvā - Viļņas un Rokišķu un Baltkrievijā Polockas reģionu amatu prasmju, tradīciju, vēstures liecību un kultūras mantojuma vērtības, un ikviens ceļotājs atradīs daudz interesanta, ko atklāt, izpētīt un iepazīt.  Tāpat daži no iepriekš minētajiem objektiem un brošūrā ietvertajām izcilajām personībām ir redzamas jaunajā animācijas filmā “Augt dižam Zemgalē”, ko Zemgales plānošanas reģions īstenojis sadarbībā ar mākslinieci Taigu Zīli. Tā stāsta par ievērojamām un dižām Zemgalē dzimušām un augušām personībām, kurām ir svarīga loma gan Latvijas vēsturē, gan mūsdienās, piemēram, Raini, Andreju Upīti, Annu Brigaderi, Jāni Čaksti un citiem.

Atstājiet komentāru