2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 7.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 7.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pašvaldību vēlēšanās Līvānu novadā pārliecinošu uzvaru guva “Latvijas attīstībai”, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie dati. “Latvijas attīstībai”  ieguva 60,47% vēlētāju balsu. Zaļo un Zemnieku savienība guva 16,83% balsu, ar “Saskaņu” nobalsoja 11,12%, bet Latvijas Reģionu apvienība ieguva 10,6%. Līvānu novada domē partija Latvijas/Attīstībai ieguvusi 9 vietas un no šī saraksta ievēlēti – Andris Vaivods, Gatis Pastars, Ginta Kraukle, Pēteris Romanovskis, Jānis Magdoļenoks, Ināra Kalvāne, Mārīte Vilcāne, Dace Jankovska un Sanita Pinupe. Zaļo un zemnieku savienība ieguvusi divas vietas un domē ievēlēti – Jānis Klaužs un Kaspars Stikāns, arī partijai Saskaņa ir divas vietas un domē ievēlēti – Andrejs Bondarevs un Ivans Matrosovs un arī  Latvijas Reģionu apvienība Līvānu novada domē ieguvusi divas vietas, ievēlēti – Valdis Labinskis un Maija Spūle. Kopumā Līvānu novadā vēlēšanās piedalījās 34,55%.

Pašvaldību vēlēšanās Aizkraukles novadā ar būtisku balsu pārsvaru uzvarēja "Latvijas attīstībai" un Vidzemes partijas saraksts, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie dati. Līdz ar novadu reformu Aizkraukles novadā apvienosies seši līdzšinējie novadi abos Daugavas krastos. Vēlēšanām bija pieteikti 10 kandidātu saraksti. Pēc vēlēšanu rezultātu saskaitīšanas redzams, ka Aizkraukles novadā lielāko atbalstu jeb 44,85% guva "Latvijas attīstībai" un Vidzemes partijas saraksts. Tam seko Nacionālā apvienība ar 20,47% vēlētāju atbalstu. Tāpat domē iekļuvusi partija “Apvienība Iedzīvotāji” ar 8,99% balsu, “Jaunā Vienotība” ar 7,57% un Zaļo un Zemnieku savienība ar 5,68% balsu. 

Provizoriskie dati liecina, ka Latvijas/Attīstībai un Vidzemes partija Aizkraukles novada domē iegūst desmit vietas, Nacionālā apvienība - četras, Apvienība Iedzīvotāji - divas, Jaunā Vienotība - divas, Zaļo un zemnieku savienība - vienu. Vēlētāju aktivitāte Aizkraukles novadā bijusi līdzīga aktivitātei kopumā Latvijā. Proti, nobalsojuši 7 tūkstoši 713 iedzīvotāji jeb 32,3% balsstiesīgo.

Pašvaldību vēlēšanās Preiļu novadā visvairāk vēlētāju balsu ieguva Latgales partijas un “Jaunās Vienotības” saraksts, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie dati. Par šo sarakstu nobalsoja 21,56%. Otrajā vietā ierindojās Nacionālā apvienība, kuru atbalstīja vairāk kā 17%  vēlētāju, bet trešajā vietā – “Apvienība Iedzīvotāju”/Latvijas Reģionu Apvienība/Jaunā konservatīvā partija ar 16,88% balsu. "Latvijas attīstībai" ieguva 15,59%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ieguva 11,68%, bet Zaļo un Zemnieku savienība -  vairāk kā 9 % balsu. Domē iekļuva arī “Saskaņa” ar 5,74% balsu, bet 5% barjeru iekļūšanai domē nepārvarēja partija KPV LV. 

Vēlēšanu provizoriskie rezultāti liecina, ka Preiļu novada domē, pa trim vietām katra,  iegūst politiskie spēki -  Latgales partija. Jaunā Vienotība; Nacionālā apvienība un Apvienība iedzīvotāji. Latvijas Reģionu Apvienība. Jaunā konservatīvā partija. pa divām vietām katra -  Latvijas Attīstībai un LSDSP, bet pa vienai vietai katra - Zaļo un Zemnieku savienība un Saskaņa. Kopumā Preiļu novadā bija augstākā aktivitāte pašvaldību vēlēšanās Latvijā – šeit savu izvēli izdarīja 45,42%.

Turpinām ziņas

No jūnija Jēkabpils novadā ir jauna Kultūras pārvaldes vadītāja - Ilze Cekule. Līdz 8. maijam bija izsludināta pieteikšanās uz amata vietu. Pieteicās divi pretendenti. Kandidātu izvērtēšanas komisija nolēma Kultūras pārvaldes vadītājas amatam virzīt Ilzi Cekuli. Jēkabpils novada dome šo lēmumu atbalstīja. Ilze Cekule ir no Rīgas un novada domes sēdē sacīja, ka jau bijis pieņemts lēmums pārcelties no galvaspilsētas uz laukiem, bet iespēja strādāt šajā amatā lēmuma realizāciju paatrinājusi. Ilzei Cekulei ir pieredze 3x3 nometņu organizēšanā un citu kultūras pasākumu vadīšanā. Viņa izteica cerību, ka kopā sanāks labs darbs, un novads kultūras ziņā paliks tikai arvien krāšņāks.

Sākoties vasarai, tapis jauns tūrisma piedāvājums “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” ar 3 tematiskajiem maršrutiem Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Tematiskajā maršrutā “Amatu prasmes un tradīcijas” iekļauts arī Vīpes amatniecības centrs “Māzers” un Atašienes podnieku darbnīca “Zaļbirzes”. Lai ceļotājam informācija par piedāvājumiem būtu pieejamāka un uzskatāmāka, tūrisma maršruta izstrādē tapušas košas informatīvas brošūras, kas piedāvā trīs dažādus tematiskos maršrutus. Tie iepazīstina ar amatu prasmju, tradīciju, vēstures liecību un kultūras mantojuma vērtībām. Brošūras var saņemt Zemgales plānošanas reģiona tūrisma informācijas centros un punktos. 

Un vēl

Pļaviņās no jūnija iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties un izmantot higiēnas pakalpojumu, kas ietver veļas mazgāšanu un dušas izmantošanu.  Pakalpojuma sniegšanas vieta ir Daugavas iela 54, līdzās Sociālā aprūpes centra “Pļaviņas” ēkai. Pakalpojums tiek sniegts atbilstoši Pļaviņu novada pašvaldības noteikumiem par maksas pakalpojumiem. Trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecībām aicina vērsties pie sociālā darba speciālista, kurš sagatavos un izsniegs talonu pakalpojuma saņemšanai bez maksas.

Atstājiet komentāru