2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 21.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 21.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Mārupes pagastā privātā teritorijā svētdien noticis nesaskaņots pasākums ar vairāku desmitu cilvēku dalību. Valsts policija sākusi trīs administratīvos procesus. Pasākumā pulcējās vakcīnu un masku pretinieki, kas laukumu Daugavas ielā bija pasludinājuši par “brīvvalsts zemi”, teikuši runas un vākuši parakstus,  pieprasot Satversmes oriģināla uzrādīšanu.  Valsts policija aizturēto personas datus neatklāj.

Preiļu pils ir saņēmusi dāvinājumā 1885. gada baltu glazētu podiņu krāsni ar medaljonu. Ir parakstīts līgums ar krāsns īpašnieci Andu Vītolu, ka krāsns tiek nodota Preiļu novada domes īpašumā. Savulaik Preiļu pilī ir bijusi līdzīga podiņu krāsns, kuras dekoratīvās lauskas pils rekonstrukcijas laikā jau ir atrastas pie pils. Tā kā Preiļu pilī savulaik izcēlās ugunsgrēks, nekas nav saglabājies no pils interjera. Taču tagad, atjaunojot pili, krāsni varēs izmantot, lai radītu attiecīgā laika sajūtu.

Latvijas Lauku kopienu parlamentā pirmo reizi Latvijā tika paziņoti 12 Latvijas ciemi un kopienas, kuras ir ieguvušas atpazīstamības zīmi “Viedais Ciems”. To saņēma arī trīs aktīvākās “Sēlijas salu” kopienas – Bebrene, Gārsene un Kaldabruņa. Kopumā atpazīstamības zīmei tika pieteiktas 38 Latvijas kopienas. Šogad atpazīstamības zīme “Viedais Ciems” Latvijā tika izsludināta pirmo reizi, un tās mērķis ir atzīt un atbalstīt Latvijas lauku kopienu labās prakses ceļā uz viedumu, daudzinot iedzīvotāju centienus un jau ieviestos risinājums.

Turpinām ziņas

Aizkrauklē, pie “IGA centra”, sestdien notika izbraukuma vakcinācija pret Covid-19, informē Staburags. Speciāli šim nolūkam tika uzslieta telts, kurā bez iepriekšējas reģistrācijas ikviens gribētājs varēja saņemt vakcīnu. Cilvēku interese bija liela, pirmie vakcinēties gribētāji ieradās jau pirms pulksten septiņiem. Rīta stundās ik pa brīdim veidojās gaidītāju rinda. Vakcināciju veica Jēkabpils reģionālās slimnīcas darbinieki. Vakcinācijas punkts bija nodrošināts ar 100 “Johnson&Johnson” vakcīnām “Janssen”, kurām nav nepieciešama otrreizēja vakcinācija, kā arī ar 24 “Pfizer” devām. Izvēloties “Pfizer” vakcīnu, otro devu noteiktajā laikā varēs saņemt Jēkabpils poliklīnikā. Kopumā poti saņēma 101 cilvēks. 

Jau otro gadu apkārt Latvijai dodas Gaismas ceļa skrējēji, nesot lāpu un iededzot ugunskurus ik pēc 20 kilometriem Latvijas pierobežā. 16. jūnijā Kolkā divas gaismu lāpas uzsāka ceļu pretī viena otrai, lai jau 20. jūnija novakarē satiktos Krāslavā. Sestdien, 19. jūnijā Gaismas ceļa skrējēji iznesa gaismu caur Neretas novadu, piestājot un iededzot ugunskurus Ērberģē, Pilskalnē un Neretā. Kopā ar Gaismas ceļa skrējējiem 10 kilometrus no Neretas līdz “Cīrulīšiem” mēroja arī Neretas jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem. Pēc katra etapa veikšanas tika iedegts ugunskurs un lāpa tika nodota nākamajai tempa turētāju komandai, kas turpināja ceļu. Kopumā Gaismas ceļā devās 47 vienības pa Ziemeļu pusi un 41 pa Dienvidu pusi, iededzot 88 ugunskurus, izgaismojot Latviju.

Un vēl

Dažāda veida šķēršļi Latvijas upēs pārtrauc zivju migrāciju un maina apkārtējo dabu. Lai mazinātu šķēršļu ietekmi uz vidi, sabiedrība ir aicināta ziņot par tiem. Novērotos aizsprostus, to paliekas vai dambjus iespējams atzīmēt mobilajā aplikācijā dabasdati.lv. Iegūtā informācija palīdzēs zinātniekiem izveidot sarakstu, kurā būs norādītas ūdens iemītniekiem visvairāk nelabvēlīgas vietas.

Atstājiet komentāru