2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2021.gada 28.jūlijā

Līdz galīgā lēmuma pieņemšanai Preiļu novada pašvaldība izmantos līdzšinējo Preiļu novada ģerboni

Likumdošana nosaka, ka līdz ar jaunā Preiļu novada izveidi ir nepieciešams vienots pašvaldības ģerbonis. Jaunais Preiļu novads ir izveidots, apvienojot Preiļu novadu, Riebiņu novadu, Vārkavas novadu un Aglonas pagastu to esošajās administratīvo teritoriju robežās. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu ar 2021. gada 1. jūliju spēku zaudējuši Preiļu novadā iekļauto pašvaldību novadu ģerboņi. 

16. jūlija Preiļu novada domes ārkārtas sēdē deputāti nobalsoja lietot līdzšinējo apstiprināto Preiļu novada ģerboni uz laiku līdz 2022. gada 31. decembrim, kad tiks pieņemts galīgais lēmums par turpmāko Preiļu novada ģerboni. 

Preiļu novada pašvaldība izsludina atklātu konkursu uz izpilddirektora/-es amata vietu

Pretendenti pieteikumu, norādot “Pieteikums uz Preiļu novada pašvaldības izpilddirektora amatu”, var iesniegt:
•    personīgi (slēgtā aploksnē) – Preiļu novada domes apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā (1. stāvā), kas atrodas adresē:  Raiņa bulvārī 19, Preiļos, Preiļu novads (darba laikā);
•    elektroniski ar drošu elektronisko parakstu, iesūtot dokumentus pašvaldības e-adresē vai elektroniskā pasta adresē: dome@preili.lv.
Pieteikums jāiesniedz vai jānodrošina pieteikuma iesūtīšana līdz 2021. gada 4. augustam (ieskaitot) plkst. 12.00, pēc šī termiņa saņemtie pieteikumi netiek vērtēti. Konkursa nolikums pieejams Preiļu novada pašvaldības mājas lapā www.preili.lv.

Preiļu novadā tiek pilnveidots Dienas aprūpes centra pakalpojums un prognozē pakalpojuma saņēmēju skaita pieaugumu


Preiļu novadā jau trešo gadu ir pieejams Dienas aprūpes centra pakalpojums pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuriem ir pašaprūpes prasmes.
Līdz šim Dienas aprūpes centra telpās tiek piedāvātas muzikālās nodarbības. Drīzumā tās noritēs āra aktivitāšu laukumā pie esošajiem mūzikas instrumentiem – marimbas, ksilafona un melodiskajiem zvaniem. Tāpat ir plānots āra apstākļos vadīt kustību nodarbības profesionālas fizioterapeites vadībā, kura līdz šim nodarbības vadījusi reizi nedēļā Dienas aprūpes centra telpās. 

Grupu nodarbībās jaunums ir šūšanas darbnīca – izmantojot dažādus auduma atgriezumus un pogas top brīnumainas lietas, un nodarbības ar dabas materiāliem, kurās tapuši dekori no smilgām, kas tagad rotā āra lapeni.

Tāpat centrā notiek arī individuālās nodarbības. Vairāki apmeklētāji beiguši divpadsmit silto smilšu nodarbību ciklu, ko sniedz biedrības “Ģimeņu atbalsta centrs “Puķuzirnis”” speciālistes. Dienas centra darbinieki cer, ka pozitīvas izmaiņas apmeklētāju kopējā emocionālajā stāvoklī varēs novērot arī pēc reitterapijas nodarbību apmeklēšanas. Pirmā satikšanās ar zirgiem jau notikusi, drosmīgākie jau sēdās zirga mugurā, bet citi vēl tikai mācījās kontaktēties ar zirgiem.

Aicinām līdzcilvēkus iesaistīties un informēt jums zināmās pilngadīgās personas ar garīga rakstura traucējumiem par iespēju saņemt pakalpojumu Dienas aprūpes centrā (Aglonas ielā 1a, Preiļos), jo ģimenes locekļiem tas patiesi ir liels atbalsts, kā arī ieguvums pašām personām.


Preiļu parkā konstatēta aizsargājama vaboļu suga – Lapkoku praulgrauzis

Pētot Preiļu parka daudzveidīgo vidi, dabas fotogrāfe, pedagoģe Ieva Babre koka dobumā pamanīja Lapkoku praulgrauža (Osmoderma eremita) vaboli. Tā ir vidēji liela, tumši brūna skarabeju dzimtas vabole, kura iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 1. kategorijā, Eiropā kā aizsargājama suga tā definēta kopš 1979. gada. Lapkoku praulgrauzis dzīvo lapu koku dobumos  un to praulos, kur pavada lielāko daļu savas dzīves. Lai kļūtu par vaboli, trīs gadi kāpuram ir jābarojas no koka prauliem un tikai tad tas veido praulu kokonu, iekūņojas un lēnām pārtop par kukaini. 

Visvairāk vabolītes iecienījušas ozolus un liepas (arī Preiļu parkā), taču var dzīvot arī citos lapu kokos. Šī vabole Preiļu parkā konstatēta trijās vietās un vienā no šīm vietām tikusi arī piefiksēta Ievas Babres fotokamerā. 


Informāciju sagatavoja Zane Vucena,
Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru