2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 3.augustā

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2021.gada 3.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Veicinot nokalpojušās elektrotehnikas šķirošanu un nonākšanu pārstrādē, Latvijas Zaļais punkts kopā ar SIA kampaņu “Viegla šķirošanās” tās trešajā posmā, kura laikā elektrotehnikas savākšana bez maksas tika nodrošināta no mājsaimniecībām un uzņēmumiem Pļaviņu pilsētā, kā arī Aiviekstes, Klintaines, Vietalvas pagastos, dalībai pieteicās 13 iedzīvotāji, kuri pārstrādei kopā nodeva 1740 kilogramus iekārtu. Katrs kampaņas dalībnieks elektronikas nodošanas brīdī tika reģistrēts izlozei par veikalu tīkla “Maxima” dāvanu karti 30 eiro vērtībā, ko ieguva Tatjana. Savukārt lielāko iekārtu apjomu (~300 kg) Pļaviņās un tuvējās apkaimēs nodeva Jēkabs, kurš arī saņems “Maxima” dāvanu karti 30 eiro vērtībā. Ar uzvarētājiem kampaņas rīkotāji sazināsies individuāli tuvākajā laikā.

Suitu dziedāšana, dejošana un dažādu instrumentu spēle, ēdienu gatavošana un rokdarbi – tās ir no sendienām mantotas tradīcijas, kuras suitos joprojām ikdienā kopj katra aroda meistari. Lai satiktos ar meistariem vaigu vaigā, ļautu ielūkoties viņu amata noslēpumos un pašiem iemēģinātu roku, Alsungā katru vasaru notiek “Suitu amatu dienas”. Laukums pie Alsungas kultūras nama svētdien bija ļaužu un rosības pilns. Kamēr vienā pusē bija iespēja apgūt vai atcerēties suitu danču soļus, citā jau uz mākslu aicināja bērnus. Pavisam bija 12 suitu amatu darbnīcas. Pasākums tradicionāli notiek divas dienas. To organizē biedrība “Suitu kultūras mantojums” ar vairāku fondu atbalstu.

Akmens laikmeta apbedījumam Riņņukalnā ģenētiķi konstatējuši mēri. Tas pagaidām ir pasaulē senākais zināmais mēra gadījums. Atklājumu veikuši pētnieki Ķīles Universitātē, kur glabājas Latvijas teritorijā arheoloģiskajos izrakumos uzietā pirmiedzīvotāja galvaskauss. Ķīles Universitātes ģenētiķi noteikuši, ka viens no Latvijā, Riņņukalnā apbedītajiem akmens laikmeta iedzīvotājam bijis inficēts ar mēri. 20 līdz 30 gadus vecais vīrietis, kam konstatēta postošā slimība, dzīvojis apmēram pirms 5 tūkstoši 300 gadiem. Tas pagaidām ir pasaulē senākais zināmais mēra gadījums.

Turpinām ziņas

No šodienas, 3. augusta līdz pat gada beigām Līvānu stikla un amatniecības centra apmeklētājiem ir iespēja apmeklēt mākslinieces Eleonoras Pastares keramikas darbu izstādi “No māla līdz porcelānam”. Izstādē ir iespējams apskatīt mākslinieces keramikas darbu retrospekciju. Vērojot darbus var pamanīt, ka māksliniecei piemīt pilnīga materiāla kontrole un dziļa mīlestība rūpīgi veidojot keramiku. Tieši tāpēc viņa spēj savaldīt pat vissarežģītākos keramikas materiālus.

Padomju laika kodolraķešu bāze Alūksnes novadā ir vērienīgs Aukstā kara laika vēstures mantojums. Šis ir viens no retajiem militārajiem objektiem Eiropā, kas mūsdienās pulcē tūristus, jo nav nojaukts, aizbērts vai demontēts. Tomēr netrūkst neapdomīgu tūristu, kas objektus bojā, tāpēc pašvaldībai nākas rast risinājumus, kā to aizsargāt no pilnīgas nopostīšanas. Viens no – izvietotas videonovērošanas kameras, kā arī ieviesta maksa par iebraukšanu stāvlaukumā.

Un vēl

Nedēļas nogalē 6.un 7.augustā norisināsies Aizkraukles pilsētas svētki. Galvenā svētku diena sāksies ar populāru mākslinieku pop-up tirdziņu  Laukumā pie pilsētas kultūras nama, kur darbosies arī amatnieku tirdziņš. Tikmēr Daugavā pie kultūras nama norisināsies Baltijas un Latvijas čempionāts ātrumlaivām. Ieeja skatītāju zonā tikai ar Covid-19 sertifikātiem. Vakara pasākums norisināsies stadionā, kur norisināsies Baltijas čempionāta ātrumlaivām apbalvošanas ceremonija un concerts, kurā uzstāsies vairāki populāri mākslinieki, to vidū arī Žoržs Siksna. Ieeja vakara pasākumā bez maksas, uzrādot izslimošanas vai vakcinācijas Covid-19 sertifikātu. 

Attēlā: Keramiķe Eleonora Pastare

Atstājiet komentāru