2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 10.novembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu parks pēdējo nepilnu trīs gadu laikā ir ievērojami mainījies. 74 hektāru lielā teritorija tiek mērķtiecīgi kopta un tiek uzlabota parka kopējā vide. Lai noskaidrotu parka apmeklētāju skaitu, šī gada pavasarī pašvaldība ir iegādājusies apmeklētāju plūsmas skaitītāju, kas no aprīļa vidus ir uzstādīts pie vienas no parka ieejām. Cilvēku plūsmas skaitītājs palīdz uzskaitīt parka apmeklētājus un analizēt iegūtos datus. No aprīļa līdz novembrim parku ir apmeklējuši vismaz 70 tūkstoši 155 cilvēku  - vidēji dienā tie ir 346 apmeklētāji. Preiļu parka kā vides, vēstures izziņas un rekreācijas objekta vērtība ir acīmredzama, tā popularitāte joprojām ir augoša un, ņemot vērā esošo situāciju valstī un pasaulē – šādi koptie un uzturētie dabas objekti būs arvien pieprasītāki un apmeklētāki.

Preiļu pašvaldība turpina īstenot projektu, kura laikā tiks labiekārtota bijušās linu fabrikas teritorija un izbūvēts ražošanai pielāgots tipveida angārs. Šobrīd bijusī degradētā teritorija sāk pārvērsties un iegūt jaunas modernas aprises. Platība ir attīrīta no drupām un krūmiem, izbūvētas komunikācijas, uzbūvēti droši pamati, uzstādītas metāla konstrukcijas un tiek montētas tipveida angāra  sienas, pēcāk tiks veikti iekšdarbi.  Tipveida angāru varēs pielāgot gan ražošanas, gan pirmsapstrādes vajadzībām, gan izmantot kā noliktavu atbilstoši potenciālā nomnieka vajadzībām. Ēkā tiks ierīkota ventilācijas un ugunsdrošības sistēma, nodrošināts jauns elektrības pieslēgums. Pie ēkas tiks izveidots apgaismots asfaltēts laukums, izbūvēts žogs. Objektu plānots nodod nākošajā gadā. Komersantu, kurš nomās šo teritoriju ar ēku, pašvaldība izvēlēsies atklātā konkursā.

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada dome 3. novembra ārkārtas sēdē lēmusi noslēgt deleģēšanas līgumu ar SIA “Preiļu saimnieks” par pārvietojamās moduļu ēkas izvietošanu pie Preiļu autoostas. Pārvietojamā pagaidu ēka nodrošinās iedzīvotājiem kases, uzgaidāmās telpas un labierīcību pieejamību līdz brīdim, kamēr tiks veikti esošās autoostas ēkas pārbūves darbi. Preiļu novada pašvaldības izpilddirektors Aigars Zīmelis informē, ka ieplānotās moduļu ēkas izbūve, uzstādīšana, ūdensvada un kanalizācijas ievilkšana, siltuma risinājumi un citas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli varētu sastādīt no 45  līdz 50 tūkstoši eiro. Tā kā šis jautājums risināms nekavējoties, bet pašvaldības budžetā šādi līdzekļi netika ieplānoti, tika pieņemts lēmums slēgt deleģējuma līgumu ar SIA “Preiļu saimnieks”. Saskaņā ar kuru kapitālsabiedrība izmantos sava uzņēmuma līdzekļus moduļu tipa ēkas iegādei un uzstādīšanai, ko pēcāk pašvaldība piecu gadu laikā pa daļām atmaksās no sava budžeta. Ja visi darbi noritēs kā plānots, tad pagaidu ēka iedzīvotājiem tikts atvērta nākamā gada janvārī.

Pašlaik Preiļu novada pašvaldība īsteno Bērnu un jauniešu sporta skolas energoefektivitātes uzlabošanas projektu, kas iekļauj vairākus inovatīvus risinājumus, kas novadā netika pielietoti iepriekš. Šobrīd ēkā norit demontāžas darbi, tiek mainīts jumts un ir uzsākti darbi pie ventilējamās fasādes izveides. Projekta īstenošana pašvaldībai ir sava veida izaicinājums, jo renovācijas projekts paredz inovatīvus tehniskus risinājumus, kas līdz šim novadā netika izmantoti. Dienvidu pusē uz ēkas jumta seguma tiks izvietoti saules paneļi, kas ražos elektroenerģiju. Siltumenerģijas ieguvei, tiks veidots ģeotermālais dziļurbums. Ēkas apsildīšanai tiks izmantots vēl viens energoefektīvs apkures risinājums – infrasarkanie paneļi, kas tiks uzstādīti sporta zālē. Preiļu novada pašvaldības ēku energoefektivitātes uzlabošanas projekta kopējās izmaksas sastāda teju divus miljonus eiro. 

Un vēl

Preiļu novada dome 3.novembra ārkārtas domes sēdē pieņēmusi lēmumu izsludināt Preiļu novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas no 2022. gada un Preiļu novada attīstības programma 2022.–2029. gadam nodot publiskajai apspriešanai. Abu attīstības plānošanas dokumentu publiskā apspriešana ilgs no 12.novembra  līdz 17.decembrim. Publiskās apspriešanas sanāksmes notiks 25.novembrī  un 7. decembrī 17.30  attālināti tiešsaistē “Zoom” platformā. Informācija par sanāksmi tiks ievietota Preiļu novada pašvaldības mājas lapā preili.lv  vienu dienu pirms sanāksmes, kurā tiks norādīta pieslēgšanās saite. Pieslēgšanās  sanāksmēm būs bez iepriekšējas reģistrācijas.

Elektroniskā formātā ar  attīstības plānošanas dokumentiem var iepazīties preili.lv un geolatvija.lv. Klātienē ar dokumentiem var iepazīties darba laikā: Preiļu novada domes vestibilā. Rakstiskus priekšlikumus par abiem attīstības plānošanas dokumentiem var iesniegt līdz 17.decembrim nosūtot pa pastu Preiļu novada pašvaldībai, ievietojot domes pastkastītē domes ēkas vestibilā, kā arī apvienību pārvaldēs vai nosūtīt elektroniski dome@preili.lv vai sanita.melko@preili.lv. Fiziskām personām obligāti jānorāda vārds, uzvārds, dzīves vietas adrese un telefons. Juridiskām personām jānorāda reģistrācijas numurs, juridiskā adrese un darbības vietas adrese.

Atstājiet komentāru