2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 15.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 15.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu slimnīcai vēl nav izdevies izpildīt Veselības ministrijas prasīto – slimnīcā Covid pacientu ārstēšanai atvēlēt 39 gultas vietas. Šobrīd slimnīcā spēj vienlaicīgi ārstēt vien 13 vīrusa skartos. Iestādē skaidro, ka situācija tiek risināta – nedēļas laikā nepieciešamajai tehnikai jābūt piegādātai un tiks atvērtas visas 39 Covid pacientu gultas.

Bijušās Sarkaņu skolas pagalmā, iepretim tagadējai Madonas muzeja etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvei top jauna atpūtas vieta. To veido: lapene, velo novietne un informācijas stends. Atpūtas vieta tiek veidota Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmā. Projekta galvenais mērķis ir zaļā tūrisma maršrutu kopīga un ilgtspējīga attīstība mazo pilsētu un lauku teritorijās, kas vieno Latvijas un Krievijas pierobežas reģionus. Sarkaņos katrs jaunās atpūtas vietas elements tiek veidots kā stilizēts sadzīves priekšmets. Velo novietne izgatavota grābekļa formā, atpūtas vieta ir stilizēts gaismas lukturis, bet stenda jumts kā akas vāks. Stilizētā pieeja izraudzīta, lai turpinātu Amatu skolas aizsākto tradīciju par vides objektu, kas atgādina amatnieku darba rīkus vai darinājumus, izvietošanu ēku apkārtnē.

Turpinām ziņas

Šogad pieaugusi maluzvejnieku aktivitāte, liecina Vides dienesta dati. Šī gada deviņos mēnešos izņemts jau par 100 nelikumīgiem zvejas rīkiem vairāk nekā visa pagājušā gada laikā. Turklāt patlaban norit lašveidīgo zivju nārsts un Dabas aizsardzības pārvalde aicina arī iedzīvotājus iesaistīties šo sugu aizsardzībā. Maluzvejniecības gadījumi visvairāk konstatēti Kurzemes upēs, taču novembrī ūdens līmenis cēlies arī Vidzemes upēs, kurām patlaban dienesti pievērš īpašu uzmanību. Lašveidīgo zivju nārsts ilgs līdz gadumijai. Ja šajā laikā upēs tiek novērotas kādas maluzvejnieku darbības, Dabas aizsardzības pārvalde aicina ziņot, zvanot pa tālruni 67509545.

Augšdaugavas novada ūdens tūrisma entuziasti attīra Laucesas upi no koku kritalām. Daugavpilietim Jānim Vilcānam, kas ar ūdens tūrismu nodarbojas jau daudzus gadus, šis ir ikgadējs rudens pasākums, kad kopā ar citiem domubiedriem viņš dodas sakārtot kādu no upēm, kura tiek izmantota braukāšanai. Laucesas upes sakopšanā Jānis Vilcāns piedalās jau vairāk nekā 10 gadus.

Bebru aizsprosti, slikti iebūvētas caurtekas, mākslīgi akmens krāvumi. Ar lietotnes "Dabas dati" starpniecību Latvijas iedzīvotāji informējuši zinātnisko institūtu "Bior" par vairākiem simtiem dažādu šķēršļu, kas Latvijas upēs traucē zivju migrāciju. Vislielāko zinātnieku satraukumu radījis vērienīgs dambis uz Aronas upes, kura izveides apstākļi rada šaubas. Aizsprosts pār Aronas upi Madonas novada Mārcienas pagasta Ozolkrastos ir viena no lielākajām būvēm uz šīs upes. Trauksmi par Aronas dambi caur lietotni "Dabas dati" cēla iedzīvotāji. Patlaban atbildīgie dienesti skaidro, cik likumīga ir šāda būve.

Un vēl

No šodienas, 15.novembra Kokneses sporta centrs atsāks pakalpojumu sniegšanu “zaļajā režīmā”. Apmeklētājiem būs pieejams peldbaseins, trenažieru zāle un sporta halle. Pakalpojumi tiks sniegti epidemioloģiski drošā vidē personām, kuras varēs uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Atstājiet komentāru